Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέτρα στήριξης των πληγέντων από την κακοκαιρία ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Επιδοτήσεις και αναστολή φορολογικών - ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τα φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν από τον φονικό κυκλώνα. Επιχορήγηση για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται και στον νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.

Μέτρα στήριξης των πληγέντων από την κακοκαιρία ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Σε συγκεκριμένες άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης από την πρόσφατη κακοκαιρία, προχωρά η κυβέρνηση. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας:

1. Αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα, για έξι μήνες.

2. Χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον, 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον, 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Παρέχεται επίσης ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας. Ειδική ενίσχυση 4.500 ευρώ παρέχεται σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

3. Διατίθεται, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες Δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.

4. Προχωρά άμεσα, μέσω του ΕΛΓΑ, η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.

5. Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, 5.000 ευρώ για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.

6. Προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30%-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.

7. Παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.

8. Δρομολογείται, ύστερα από συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.

9. Εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

Πανδημία και ελληνοτουρκικά

Για την έξαρση της πανδημίας, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «η Περιφέρεια Αττικής -και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας- βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο. Και το βήμα αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε. Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γιατί, πολύ απλά, η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά».

Ειδικά για τις ΜΕΘ, είπε πως «δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο και προσπαθούμε να φτάσουμε στις 1.200 κλίνες ΜΕΘ τους επόμενους 1-2 μήνες. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται, γι’ αυτό παίρνουμε συγκεκριμένα μέτρα και ζητούμε απ’ όλους να τα τηρούν». Υπογράμμισε δε ότι «ποτέ δεν έχουμε διστάσει να εφαρμόσουμε τοπικά lockdowns».

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Σε όλο το προηγούμενο διάστημα, η Κυβέρνηση πορεύθηκε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, ενώ ο Πρωθυπουργός συνόψισε τη θέση μας στη φράση ‘σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις’. Η απόσυρση του Ορούτς Ρέις και των τουρκικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα αποτέλεσε θετικό σήμα. Και εκδηλώθηκε από την Άγκυρα πρόθεση επιστροφής στις διερευνητικές επαφές. Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική προκλητικότητα -η οποία, άλλωστε, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα- θα τεθεί στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και μαζί με την πρόθεση όλων των κρατών-μελών για συνεργασία και πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπάρχει στο τραπέζι ένα σαφές πλαίσιο κυρώσεων. Είναι στο χέρι της Τουρκίας ποιο δρόμο θα ακολουθήσει: έμπρακτη, ειλικρινή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. έχει εγκρίνει ένα πλαίσιο κυρώσεων. Αυτό αναμένεται να υιοθετηθεί στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Αναφορικά με την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα, τόνισε ότι «περιμένουμε να επιβεβαιωθεί μια έμπρακτη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε διάφορα θέματα, κυρίως όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις».

Παράλληλα, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, κατηγορώντας τον για «λαϊκισμό, ψέματα και παρουσίαση εικονικής πραγματικότητας» στους πολίτες.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί αύριο, Τρίτη, στην Καρδίτσα. Στις συναντήσεις του με τους τοπικούς φορείς θα γίνει αποτίμηση των ζημιών και θα αναλυθούν τα μέτρα και το σχέδιο αποκατάστασης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v