Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ερχεται αλλαγή στον αναβαλλόμενο φόρο

Νομοθετική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της αναβαλλόμενης κερδοφορίας με προσαρμογή του νόμου, προαναγγέλλει η Κομισιόν. Στόχος η κεφαλαιακή προστασία των τραπεζών. Η αδύναμη κερδοφορία, τα νέα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί.

Τράπεζες: Ερχεται αλλαγή στον αναβαλλόμενο φόρο

Το συνολικό ύψος των προβλέψεων που πρέπει να λάβουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για την κάλυψη τυχόν επισφαλειών θα φανεί μετά την άρση της αναστολής πληρωμών δανείων, γεγονός που ενδέχεται να αυξήσει το ρίσκο το 2021. Η αύξηση των προβλέψεων ενδέχεται, σύμφωνα με την Έκθεσης Συμμόρφωσης, να πιέσει ακόμη περισσότερο την ήδη αδύναμη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών.

Οπως επισημαίνεται, η χαμηλή κερδοφορία σε συνδυασμό με το κόστος των επικείμενων τιτλοποιήσεων ενδέχεται να αυξήσουν τις προκλήσεις όσον αφορά την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών στο εγγύς μέλλον. Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020 στο 14,6% από 15,9% το 2019, ωστόσο παρέμεινε ευθυγραμμισμένος με τις απαιτήσεις. Η μείωση οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή των μεταβατικών κανόνων που εφαρμόσθηκαν το πρώτο τρίμηνο.

Αναβαλλόμενη κερδοφορία

Η ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών παραμένει χαμηλή εξαιτίας του υψηλού αναβαλλόμενου φόρου. Σύμφωνα με την Έκθεση, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σύντομα νομοθετικά σε στοχευμένη προσαρμογή του υφιστάμενου νόμου, με στόχο να διασφαλιστεί η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών σε όλες τις περιπτώσεις.

Κόκκινα δάνεια

Στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το απόθεμα των οποίων μειώθηκε τους πρώτους μήνες του 2020, η πιθανή αρνητική επίδραση λόγω της πανδημίας αναμένεται να φανεί μετά τη λήξη της αναστολής πληρωμών των δανείων. Αναφορά γίνεται στην Έκθεση στο πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο όπως επισημαίνει η Κομισιόν υποστηρίζει την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και βοηθά στη δημιουργία νέων. Για να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος (moral hazard), η επιδότηση της μηνιαίας δόσης θα είναι διαθέσιμη τόσο στους συνεπείς δανειολήπτες που βρέθηκαν σε ευάλωτη εισοδηματική θέση όσο και σε όσους είχαν μη εξυπηρετούμενο δάνειο υπό όρους και προϋποθέσεις.

Για τον νόμο Κατσέλη, ειδική μνεία γίνεται στις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο δικαστικό κομμάτι, με στόχο τη γρήγορη εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων χωρίς ακροαματική διαδικασία, με στόχο το φιλτράρισμα των στρατηγικά κακοπληρωτών.

Πλειστηριασμοί

Οι αρχές αναμένεται να προχωρήσουν εντός του Οκτωβρίου σε νομοθετική παρέμβαση, με στόχο την αύξηση της λειτουργικότητας και της ευχρηστίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διεξαγωγής των πλειστηριασμών. Οι αλλαγές εστιάζονται στα εξής: θα υπάρχουν φωτογραφίες του ακινήτου κ.λπ.

* Δείτε αναλυτικά την έκθεση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v