Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ αλλαγών στις ασφάλειες φέρνει η πανδημία

Σημαντικές αλλαγές σε πολλά μέτωπα φέρνει η έλευση της πανδημίας στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά. Η στάση των πολυεθνικών ομίλων, η επόμενη μέρα του bancassurance και η αναγκαιότητα συμπράξεων με το Ελληνικό Δημόσιο.

Μπαράζ αλλαγών στις ασφάλειες φέρνει η πανδημία

Μπορεί η τρέχουσα πανδημία να μην προκάλεσε τόσο έντονα προβλήματα στις εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες σε σχέση με τους κλυδωνισμούς που υπέστησαν οι πολυεθνικές στο εξωτερικό, ωστόσο όλα δείχνουν πως θα επιταχύνει τις εξελίξεις και θα προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στην ελληνική αγορά.

Στην Ελλάδα αναμένεται να υπάρξει μείωση της παραγωγής ανάλογη περίπου με αυτή του ΑΕΠ, καθώς και αρνητική επίδραση στο κομμάτι των επενδυτικών αποτελεσμάτων. Με βάση, όμως, τα μέχρι τώρα ανακοινωθέντα εξαμηνιαία αποτελέσματα (Εθνική Ασφαλιστική, Ευρωπαϊκή Πίστη, Interlife) και τα στοιχεία του ρεπορτάζ, βλέπουμε πως οι εταιρείες εξακολουθούν να είναι κερδοφόρες και εποπτικά πολύ ισχυρές.

«Ο προβληματισμός που υπάρχει στο εξωτερικό είναι εντονότατος. Οι αποζημιώσεις για συμβόλαια που κάλυπταν τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι τόσο μεγάλες, που είναι φυσικό να προκαλούν έντονους πονοκεφάλους, όσο και αν τμήμα του κόστους πρόκειται να το πληρώσουν τελικά οι κρατικοί προϋπολογισμοί», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας του κλάδου, συμπληρώνοντας:

«Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, οι περισσότεροι πολυεθνικοί όμιλοι επανεξετάζουν τις στρατηγικές τους, σχετικά με το σε ποιες δραστηριότητες θα εστιάσουν, αλλά και το ποια θα πρέπει να είναι η γεωγραφική τους παρουσία. Είναι φυσικό ότι κάποιες από αυτές θα θελήσουν να περιορίσουν τη δραστηριότητα σε λιγότερες χώρες, μειώνοντας ρίσκα και κερδίζοντας εποπτικά κεφάλαια. Από μια τέτοια διαδικασία, πολύ πιθανόν να μην εξαιρεθεί ούτε η Ελλάδα, αν συνεκτιμήσει μάλιστα κάποιος ότι η μακροχρόνια πορεία ορισμένων πολυεθνικών εταιρειών στη χώρα μας δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα επιτυχής. Εκτιμώ ότι δεν είναι μόνο η AXA που θα εξέταζε -κάτω από προϋποθέσεις- ένα ενδεχόμενο αποχώρησης».

Κατά πόσο όμως θα μπορούσε να υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον απέναντι στις εταιρείες που θα ήθελαν ενδεχομένως να αποχωρήσουν, από τη στιγμή που ουσιαστικά μόνο ένα private equity υπέβαλε προσφορά για να εξαγοράσει τον leader του κλάδου, την Εθνική Ασφαλιστική;

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «όντως ζούμε σε μια εποχή όπου οι αγοραστές είναι επιφυλακτικοί, αλλά σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η Εθνική Ασφαλιστική θα μπορούσε να πουληθεί πολύ πιο εύκολα, αν διαχωριζόταν σε επιμέρους κομμάτια. Ο Όμιλος έχει μεγάλα μερίδια αγοράς, αξία και, κάτω από προϋποθέσεις, πολύ καλύτερο μέλλον. Ωστόσο, δύσκολα θα βρισκόταν αυτή την περίοδο ασφαλιστικός όμιλος που θα ενδιαφερόταν να αποκτήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων του».

Η πανδημία ωστόσο έρχεται να επιταχύνει προϋπάρχουσες τάσεις στην ασφαλιστική αγορά, οι οποίες σχετίζονταν με τις αλλαγές που φέρνει η πρόοδος των τεχνολογιών. Μια τέτοια εξέλιξη αφορά τη δραστηριότητα του bancassurance. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς, το bancassurance καταγράφει φέτος μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες παραγωγής σε σχέση με τα άλλα δίκτυα διανομής.

«Οι τράπεζες μέχρι πρότινος εκμεταλλεύονταν το γεγονός ότι είχαν πρόσβαση σε όσους δανείζονταν από αυτές για αγορά κατοικίας ή οχήματος, αλλά και σε όσους επισκέπτονταν συχνά τα καταστήματα και έτσι μπορούσαν να τους πουλήσουν ασφαλιστικά προϊόντα. Όμως λόγω της πανδημίας, οι ίδιες οι τράπεζες απομακρύνουν τώρα το κοινό από τα καταστήματα, επιδιώκοντας να το εξυπηρετήσουν εξ αποστάσεως. Αυτή άλλωστε είναι και η γενικότερη πολιτική των τραπεζών, οι οποίες μέσα από τη χρήση του e-banking μειώνουν τον αριθμό των καταστημάτων τους και περιορίζουν το προσωπικό τους, σε μια προσπάθεια να ψαλιδίσουν το λειτουργικό τους κόστος.

Όμως, με τον τρόπο αυτό χάνουν την άμεση επαφή τους με ένα μεγάλο μέρος των δυνητικών πελατών τους. Οι τράπεζες μέσα από το νέο μοντέλο λειτουργίας που έχουν υιοθετήσει, θα πρέπει να διευρύνουν τους τρόπους πώλησης των ασφαλιστικών τους προϊόντων, έτσι ώστε να ενημερώνουν, να πείθουν και να εξυπηρετούν τους πελάτες τους εξ αποστάσεως. Αυτή είναι μια πρόκληση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σε βάθος χρόνου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, η τρέχουσα πανδημία έφερε πολύ πιο κοντά τα κράτη και την ασφαλιστική βιομηχανία, καθώς έκανε φανερό ότι σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερους κινδύνους (π.χ. πανδημία, κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές), η συνεργασία των κυβερνήσεων με την ιδιωτική ασφάλιση (μέσω ΣΔΙΤ και όχι μόνο) καθίσταται επιβεβλημένη σε μια σειρά από τομείς και δράσεις.

Ήδη η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έχει καλέσει την κυβέρνηση για συνεργασία σε μια σειρά από τομείς όπως στην υγεία, στη σύνταξη, στις καλύψεις έναντι φυσικών καταστροφών και στη χρηματοδότηση μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v