Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα 16 projects των €2,5 δισ. για την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία

Το ύψος των επενδύσεων ανά project, όπως παρουσιάζεται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Δ. Μακεδονίας και Μεγαλόπολης. Ποιες εταιρείες ποντάρουν στην απολιγνιτοποίηση.

Τα 16 projects των €2,5 δισ. για την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία

Κοστολογημένες παρουσιάζονται οι 16 εμβληματικές επενδύσεις στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) των λιγνιτικών περιοχών και μάλιστα σε αρκετές από αυτές αναφέρεται και το όνομα των επιχειρηματικών ομίλων που θα τις υλοποιήσουν.

Το ΣΔΑΜ αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία και θα κρατήσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και μέσα από το κείμενο ξεχωρίζουν οι 11 μεγάλες επενδύσεις στη Δ. Μακεδονία και οι πέντε στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας, που φιλοδοξούν με κεφάλαια περίπου 2,5 δισ. ευρώ να σηματοδοτήσουν τη νέα εποχή στις λιγνιτικές περιοχές καθώς και το καινούργιο μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης που επιδιώκει η κυβέρνηση στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, στη Δ. Μακεδονία τα 11 επενδυτικά σχέδια είναι:

  1. Φωτοβολταϊκά πάρκα 2 GW από τη ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Υπό κατασκευή βρίσκονται συστήματα 230 MW ύψους 133 εκατ. ευρώ από την πρώτη και 204 MW ύψους 130 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη.
  2. Μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ύψους 1 δισ. ευρώ από τη Solaris Bus & Coach.
  3. Μονάδα αποθήκευσης ενέργειας 250 Μεγαβάτ, ύψους 280 εκατ. ευρώ από τη Eunice.
  4. Εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών ύψους 200 εκατ. ευρώ με 600 θέσεις εργασίας. Στο ΣΔΑΜ αναφέρεται για πρόταση πανεθνικού ομίλου.
  5. Εργοστάσιο παραγωγής μερών και ανταλλακτικών αυτοκινήτων από διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία ύψους 5,3 εκατ. ευρώ.
  6. Μονάδα παραγωγής ντομάτας με τη χρήση της υδροπονίας ύψους 100 εκατ. ευρώ και 400 θέσεις εργασίας από διεθνή εταιρεία στον χώρο των τροφίμων. Στο ΣΔΑΜ γίνεται αναφορά για πρόταση από διεθνή εταιρεία τροφίμων.
  7. Οικοσύστημα οινικού τουρισμού στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας. Υπάρχει ενδιαφέρον από ηγετική εταιρεία στην οινοποιία. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ.
  8. Δημιουργία υπερσύγχρονης κλινικής αποκατάστασης ύψους 60 εκατ. ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη Μακεδονία.
  9. Κέντρο έρευνας καθαρής ενέργειας ύψους 50-60 εκατ. ευρώ, μέσω ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας και ιδιωτών επενδυτών. Οι εκτιμώμενες θέσεις εργασίας είναι 2.200.
  10. Δημιουργία μονάδας διαχείρισης αποβλήτων.
  11. Κέντρο επεξεργασίας βιομάζας.

Το White Dragon Project

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Σχέδιο αναφέρεται και το White Dragon project, που επιχειρεί επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ σε ηλεκτρολύτες 1.5 GW και εκτιμά 5.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Το έργο αυτό σχεδιάζεται από 4 χώρες, μία εκ των οποίων και η Ελλάδα. Ανταγωνίζεται για χρηματοδότηση άλλα 7 έργα, στο πλαίσιο του Hydrogen Europe.

Το «White Dragon» (Άσπρος Δράκος), όπως ονομάζεται το project στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, φιλοδοξεί να επικρατήσει ανάμεσα σε 8 προτάσεις, διεκδικώντας την άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Η πρόταση αφορά τη δημιουργία παραγωγικής υποδομής υδρογόνου ισχύος 1 GW από ΑΠΕ για αποθήκευση και χρήση στις μεταφορές και στην τηλεθέρμανσης, παράλληλα με την εμπορία της πλεονάζουσας ποσότητας. Το project υποστηρίζεται επίσημα από Γερμανία, Ιταλία και Βέλγιο, καθώς και μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των νέων τεχνολογιών με ειδίκευση στις τεχνολογίες υδρογόνου.

Οι επενδυτικές προτάσεις στη Μεγαλόπολη

Οι πέντε επενδύσεις στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, σύμφωνα με το ΣΔΑΜ είναι:

  1. Φωτοβολταϊκά πάρκα 50 Μεγαβάτ από τη ΔΕΗ ύψους 250 εκατ. ευρώ.
  2. Βιομηχανία φαρμάκων ύψους 90 εκατ. ευρώ με 400 θέσεις εργασίας.
  3. Μονάδα ευφυούς κτηνοτροφίας και ζωοτροφών και έξυπνες μονάδες αγροτικής παραγωγής ύψους 40 εκατ. ευρώ.
  4. Πρότυπο θεματικό πάρκο περιπέτειας, ψυχαγωγίας κι εκπαίδευσης από μεγάλο επενδυτή, ύψους 40 εκατ. ευρώ.
  5. Άλλες δημόσιες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v