Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταλλεία Κασσάνδρας: Οι δύο όροι που «κλειδώνουν» τη νέα σύμβαση παραχώρησης

Επανεξέταση σε δύο χρόνια της επένδυσης στη μεταλλουργία χρυσού. Ρήτρες αποζημίωσης της «Ελληνικός Χρυσός» για καθυστερήσεις σε αδειοδοτήσεις του δημοσίου. Τέλος του χρόνου η σύμβαση στη Βουλή. Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων με το ΥΠΕΝ.

Μεταλλεία Κασσάνδρας: Οι δύο όροι που «κλειδώνουν» τη νέα σύμβαση παραχώρησης

Με αμοιβαίες υποχωρήσεις, τόσο από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου όσο και από τη μεριά της «Ελληνικός Χρυσός», φαίνεται ότι «κλειδώνει» το κείμενο που αναθεωρεί τη σύμβαση παραχώρησης των μεταλλείων Κασσάνδρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στόχος είναι η αναθεωρημένη συμφωνία για την απόκτηση από την Eldorado Gold (μέτοχος της Ελληνικός Χρυσός) των μεταλλείων στις Σκουριές, στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι, όπως και το αναθεωρημένο επενδυτικό πλάνο, να έχουν πάει στη Βουλή προς κύρωση στο τέλος του χρόνου.

Πηγές θέλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι επενδυτές να βρίσκονται κοντά στο κλείσιμο δύο εκ των βασικότερων εκκρεμοτήτων στις διαπραγματεύσεις τους, οι οποίες κρατούν εδώ και 10 μήνες.

Η μεταλλουργία

Το πρώτο και το πλέον επίμαχο είναι αυτό της επένδυσης της μεταλλουργίας. Πρόκειται δηλαδή για το εργοστάσιο που προβλέπεται στην αρχική σύμβαση του 2004, όπου θα ολοκληρώνει το τελευταίο στάδιο της μεταποίησης του χρυσού. Η συγκεκριμένη μονάδα σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή Μαντέμ Λάκκος και η διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών -όπως επίσης και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ- είναι η μέθοδος παραγωγής του καθαρού χρυσού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επενδυτές από τον πρώτο καιρό των διαπραγματεύσεων υποστήριζαν ότι δεν είναι οικονομικά βιώσιμη η συγκεκριμένη επένδυση, ενώ το ΥΠΕΝ πίεζε προς την κατεύθυνση της καθετοποιημένης παραγωγής με αποδεδειγμένη τεχνικά και επιστημονικά ασφαλή μέθοδο.

Πηγές θέλουν τα δύο μέρη να έχουν συμφωνήσει στην επανεξέταση εντός διετίας της δυνατότητας πραγματοποίησης της επένδυσης από τεχνική επιτροπή. Ο όρος αυτός θα συμπεριληφθεί στη σύμβαση, ενώ την ίδια στιγμή το ΥΠΕΝ φέρεται να έχει δεσμεύσει την «Ελληνικός Χρυσός», ώστε τα κεφάλαια αυτά που επρόκειτο να διατεθούν για τη μεταλλουργία στο Μαντέμ Λάκκο να διοχετευτούν σε άλλες επενδύσεις στα μεταλλεία της Κασσάνδρας.

Ουσιαστικά, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, με τους όρους αυτούς επιτυγχάνεται ένας συμβιβασμός για ένα φλέγον θέμα το οποίο δεν αποκλείεται να ανοίξει ξανά με τον ίδιο θορυβώδη τρόπο που συνέβη τα προηγούμενα χρόνια…

Οι αποζημιώσεις δημοσίου

Το δεύτερο θέμα που ταλαιπώρησε τις διαπραγματεύσεις ΥΠΕΝ -Ελληνικός Χρυσός ήταν η απαίτηση των τελευταίων να συμπεριληφθούν όροι που θα παρέχουν ασφάλεια δικαίου στους επενδυτές.

Οι τελευταίοι φέρονται να έχουν ζητήσει τη θέσπιση ρητρών που θα ανοίγουν δικαιώματα αποζημιώσεων σε περιπτώσεις καθυστερήσεων πέραν των νομοθετικών προβλέψεων για τους χρόνους έκδοσης αδειών εκτέλεσης εργασιών. Η πρακτική αυτή, στις συμβάσεις, είναι συνηθισμένη. Ωστόσο οι Καναδοί, σύμφωνα με πληροφορίες, απαίτησαν στο 10μηνο των συζητήσεων τους όρους αυτούς, καθώς τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν ουκ ολίγες φορές αντιμέτωποι με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Πηγές θέλουν το ΥΠΕΝ να επιδιώκει για την ενεργοποίηση των ρητρών αποζημίωσης τη δέσμευση των επενδυτών, ώστε να τηρούν με ακρίβεια τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την έκδοση των αναγκαίων αδειών.

Οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις στο τελευταίο στάδιο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι μόλις προχθές το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε την τεχνική μελέτη του έργου ερευνητικών γεωτρήσεων για τη διερεύνηση του μεταλλευτικού δυναμικού (άργυρος, μόλυβδος και ψευδάργυρος) σε περιοχή Ν-ΝΔ (νότια-νοτιοδυτικά) του κοιτάσματος των Μαύρων Πετρών των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v