Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Πράσινες αψιμαχίες για τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις

Αναψαν τα αίματα στη βουλη για την πράσινη πολιτική στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης. Στο επίκεντρο οι ιδιωτικοποιήσεις ΛΑΡΚΟ, ΔΕΠΑ, ΔΕΔΔΗΕ και η διαχείριση των απορριμμάτων. Τι απαντά ο υπουργός στην αντιπολίτευση.

Βουλή: Πράσινες αψιμαχίες για τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις

«Απαντούμε με έργα στην καταστροφολογία και την δημαγωγία σας. Και τα έργα της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι εδώ για να σας εκδικούνται κάθε μέρα», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας, νωρίτερα, στο διαρκές «σφυροκόπημα» των κομμάτων της αντιπολίτευσης για απουσία πράσινης πολιτικής.

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Ειδικά για τις τροπολογίες που αναφέρονται στις ιδιωτικοποιήσεις ΛΑΡΚΟ, ΔΕΠΑ, ΔΕΔΔΗΕ, ο Κωστής Χατζηδάκης όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις «είναι σημαία της πολιτικής της ΝΔ», την οποία έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός, αλλά προέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει πολιτική συνοχή, διότι ξέχασε τι έκανε εκείνος ως κυβέρνηση με τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας. Κάλεσε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ «να θυμηθεί τις διαβεβαιώσεις που έδινε εγγράφως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν διαβεβαίωνε ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να εξετάσει την πώληση της εταιρείας στο πλαίσιο μιας διαφανούς και ανοικτής διαγωνιστικής διαδικασίας».

Η ΔΕΠΑ

«Με συγχωρείτε, ορισμένοι παριστάνουν ότι εκπλήσσονται, όπως το χρυσόψαρο που εκπλήσσεται στη γυάλα του, κάθε τρεις και λίγο. Τι σας ξενίζει σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ; Είναι διακηρυγμένη πολιτική μας. Έχουμε φέρει νόμους ήδη για όλη αυτή την πολιτική και σήμερα φέρνουμε εδώ τεχνικές ρυθμίσεις, προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι διαγωνισμοί. Εκπλήσσεστε για μια κυβέρνηση η οποία έχει κάνει σημαία τις ιδιωτικοποιήσεις και φέρνει σήμερα κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις και το θεωρείτε πραξικόπημα, ενώ οι τροπολογίες έχουν κατατεθεί εμπρόθεσμα, δεν το θεωρώ σοβαρό», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, ως προς τη διαδικασία.

Ως προς την ουσία και τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση φέρνει την τροπολογία ώστε ο τελικός επενδυτής να είναι σοβαρός και να παραμείνει στην επένδυση. «Όμως, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορώ να καταλάβω τι λέει. Ήρθε και ιδιωτικοποίησε τον ΔΕΣΦΑ που είναι το πρώτο ξαδελφάκι της ΔΕΠΑ, αφού ο ένας είναι ο διαχειριστής και ο άλλος είναι στη διανομή. Ενώ κατά καιρούς έχουμε συμφωνήσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής να ιδιωτικοποιηθεί ο ΔΕΣΦΑ, τώρα ξαφνικά είναι έγκλημα καθοσιώσεως η ΔΕΠΑ Υποδομών! Ε, αυτό δεν εξηγείται», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Ο ΔΕΔΔΗΕ

Ως προς τον ΔΕΔΔΗΕ, ο υπουργός είπε ότι «είναι ακριβώς το ίδιο στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας. Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ιδιωτικοποιήσει εν μέρει τον ΑΔΜΗΕ, που είναι επίσης το πρώτο ξαδελφάκι του ΔΕΔΔΗΕ στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, τώρα λέει είναι έγκλημα και ξεπούλημα, η τροπολογία της κυβέρνησης».

Οι δεσμεύσεις Τσακαλώτου

Για τη ΛΑΡΚΟ ο υπουργός αναφέρθηκε στην επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην ΕΕ, τον Μάρτιο του 2019, στην οποία, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, σημείωνε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να βρει λύση σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ και έλεγε ότι υπάρχουν αρκετοί επενδυτές που έχουν εκφράσει ανεπισήμως το ενδιαφέρον τους για να πουληθεί η εταιρεία ή ορισμένα στοιχεία του ενεργητικού της εταιρείας και έλεγε ότι η ελληνική δημοκρατία ήταν έτοιμη να τα εξετάσει όλα αυτά στο πλαίσιο μιας ανοικτής διαγωνιστικής διαδικασίας. «Δηλαδή, αυτό που πάμε να κάνουμε εμείς σήμερα, εσείς το είχατε δεσμευτεί στην ΕΕ από τον Μάρτιο του 2019 και τώρα, στο πλαίσιο της πολιτικής αμνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, το ξεχάσατε και αυτό και παριστάνετε τους τιμητές. Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισσαίοι του ΣΥΡΙΖΑ!», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Η ΛΑΡΚΟ

«'Ακουσα εδώ, περίπου ότι η ΛΑΡΚΟ είναι φλουρί κωνσταντινάτο. Αλλά ξέρετε ότι η ΛΑΡΚΟ είναι η πιο προβληματική ελληνική εταιρεία εν λειτουργία», είπε εξάλλου ο υπουργός και πρόσθεσε: «Η ΛΑΡΚΟ χρωστάει 600 εκατ. ευρώ. Είναι μια εταιρεία προβληματική εδώ 35 χρόνια και χρωστάει 357 εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ, με άλλα λόγια χρωστάει το 80% των χρεών των εταιρειών υψηλής τάσης στη ΔΕΗ, έχει θέμα περιβαλλοντικής λειτουργίας, διότι δεν πληρώνει τα χρήματα για τα τέλη των ρύπων, μολύνει αγρίως τον Ευβοϊκό και είναι μια εξόχως προβληματική εταιρεία και χρωστάει να γυρίσει και 130 εκατ. ευρώ παράνομες κρατικές ενισχύσεις που τις έχει επιδικάσει το δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».

Τα πλαστικά

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, αναφερόμενος στην ενσωμάτωση της Οδηγίας για τη μείωση της χρήσης πλαστικών, επισήμανε ότι έχει προηγηθεί εκτεταμένος διάλογος και ηλεκτρονική διαβούλευση και επισήμανε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια είναι ένα πράσινο νομοσχέδιο, μέρος του προγράμματος της ΝΔ.

«Από τις προγραμματικές δηλώσεις είχαμε πει ότι θα προχωρήσουμε με ταχύτητα στην ενσωμάτωση της Οδηγίας και είναι θετικό που το κάνουμε από τους πρώτους αντί να είμαστε στους ασθμαίνοντες και τελευταίους», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης και εξέφρασε την ελπίδα ότι τουλάχιστον τα άρθρα που ανήκουν στο βασικό κορμό του νομοσχεδίου, θα ψηφιστούν από όλα τα κόμματα, διότι η πράσινη πολιτική είναι μια πολιτική για τα παιδιά μας.

Ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα παίρνει και πρόσθετα, πέραν της πέραν, μέτρα, με πρόβλεψη ώστε να καθίσταται επιβαρυντική η χρήση πλαστικών από τους πολίτες και με πρόβλεψη συστήματος εγγυοδοσίας ώστε να ενθαρρύνεται η ανακύκλωση.

Ως προς την ενημέρωση του κόσμου για την προσαρμογή στην προσπάθεια μείωσης των πλαστικών, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει καμπάνια, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις διαβουλεύσεις που γίνονται ενόψει της έκδοσης των οδηγιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή της Οδηγίας.

Η διαχείριση των απορριμμάτων

Ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε και στην κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση απορριμμάτων. «Ήσασταν όλο θεωρίες και καθυστερήσεις και σήμερα παριστάνετε και τους εισαγγελείς», είπε ο υπουργός, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ που τον κάλεσε να αναλογιστεί αν «είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα ήταν 24η στη διαχείριση απορριμμάτων; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ενώ μέχρι τώρα λειτουργούν 6 μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, η κυβέρνηση έχει στα σκαριά 17 τέτοιες μονάδες».

Ο υπουργός «προειδοποίησε» τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο χρόνος θα είναι αμείλικτος μαζί του, διότι στο τέλος του χρόνου θα γίνει λογαριασμός και τότε θα φανεί πόσες μονάδες έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και πόσες θα έχει κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ».

Η πράσινη πολιτική

Γενικότερα, για την πράσινη πολιτική, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο προχωράει την απολιγνιτοποίηση αλλά έχει και πρόγραμμα για τις περιοχές του λιγνίτη.

«Κάνετε κριτική ότι η κυβέρνηση δεν έχει πράσινη ατζέντα, ενώ εμείς είμαστε η κυβέρνηση της απολιγνιτοποίησης με σχέδιο και με οφέλη για την τοπική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εξελιχθεί μια πολιτική απολιγνιτοποίησης χωρίς σχέδιο και χωρίς μέτρα για τις λιγνιτικές περιοχές. «Σήμερα έχουμε ένα πρόγραμμα 5 δισ. ευρώ, και ακούμε κριτική από εκείνους που προχώρησαν μια ασύντακτη και χωρίς κανένα σχέδιο απολιγνιτοποίηση», είπε ο υπουργός και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρχε πρόγραμμα από την ΕΕ για τις αναδασώσεις, δεν κατόρθωσε να απορροφήσει ούτε ένα ευρώ, αλλά σήμερα παριστάνει το διαπρύσιο κήρυκα της προστασίας των δασών.

«Εμείς όμως έχουμε κατορθώσει να βρούμε προσκλήσεις ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα αυτό», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι δεν έχει πράσινη πολιτική, «είναι εκείνη που προχωράει με το μεγαλύτερο "Εξοικονομώ", προχωράει μπροστά με τα απορρίμματα, ψήφισε την ηλεκτροκίνηση, προχωράει ένα τεράστιο πρόγραμμα για την απολιγνιτοποίηση, έχει απορροφήσει τις αναδασώσεις, επιταχύνει τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις, ψηφίζει σήμερα την Οδηγία για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης».

Κόντρες

Εκτιμώντας ότι η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΛΑΡΚΟ είναι ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις, καθώς μειώνουν τα εργαλεία ενεργειακού μετασχηματισμού που έχει η χώρα, περιορίζουν την εκμετάλλευση του μεταλλευτικού πλούτου και ζημιώνουν την εργασία, αυξάνουν το κόστος ενέργειας και μειώνουν το δημόσιο συμφέρον, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της συγκεκριμένης τροπολογίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, σε παρέμβασή του στην ολομέλεια και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε το νομοσχέδιο για τα πλαστικά μιας χρήσης ως προπέτασμα καπνού για να καλύψει ότι έχει ισχυρή αντιπεριβαλλοντική ατζέντα.

«Ο πράσινος πρωθυπουργός»

«Ο πράσινος πρωθυπουργός, τελικά γίνεται πιο μεγάλο ανέκδοτο από το μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ παρέπεμψε στις καλένδες», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε ότι στον τομέα της ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής, επικρατούνε δυστυχώς, συνθήκες φαρ ουέστ.

«Καταργήθηκαν οι δασικοί χάρτες, καταργήθηκαν οι φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, προωθείται η καύση απορριμμάτων, και την ίδια ώρα επικρατεί αλαλούμ στην ανακύκλωση και τσακώνονται οι υπουργοί μεταξύ τους», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι υποβαθμίζεται το ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και με φωτογραφικές διατάξεις εξυπηρετείται η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός.

Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας

«Το πραγματικό σας σχέδιο το αποκαλύψαμε! Είναι το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και μάλιστα φιλέτων, χωρίς πραγματικές επενδύσεις. Είναι ξεπούλημα φορέων με προίκα, όπως γίνεται με τον ΔΕΔΔΗΕ, την ίδια ώρα που τα γαλάζια παιδιά βολεύονται παντού, με υπέρογκες αμοιβές», είπε ο κ. Φάμελλος που κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεσμεύεται στις ελίτ.

Ειδικότερα για τον ΔΕΔΔΗΕ, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι πλέον δεν υπάρχει μνημονιακή δέσμευση, ούτε και χρέος. Για τη ΔΕΠΑ είπε ότι το σχέδιο είναι ένας ιδιώτης να έχει το δίκτυο φυσικού αερίου. Κυρίως κατηγόρησε τον κ. Χατζηδάκη «ότι έχει εντολή να πουλήσει σε μια πολύ μικρή ελίτ, εκλεκτή και κρατικοδίαιτη, που δεν θα κάνει πραγματικές επενδύσεις». Ότι ο υπουργός «υπονομεύει την ασφάλεια δικαίου και μειώνει τα συμφέροντα της κοινωνίας».

«Μας είπαν ότι έσωσαν τη ΔΕΗ, αλλά εκείνοι κατάφεραν όλοι οι καταναλωτές να πληρώνουν ρεύμα με καπέλο πάνω στη χοντρική τιμή», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι δημιουργείται με προσωπική ευθύνη του κ. Χατζηδάκη, «ένα καρτέλ με leader τη ΔΕΗ» και κάποιοι βγάζουν υπερκέρδη, αφού το ρεύμα έφτασε τον Απρίλιο να είναι τετραπλάσιο της τιμής χονδρικής.

Επίσης, κατηγόρησε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι χρεοκόπησε τον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ, προειδοποιώντας τον κ. Χατζηδάκη να μην επιχειρήσει να πάρει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να καλύψει το δικό του λάθος. Ο κ. Φάμελλος εκτίμησε ότι πίσω από την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, κρύβεται η επιθυμία ιδιωτών να εξαιρεθούν από τον μεταλλευτικό κώδικα. «Πείτε μας ποιους πάτε να εξυπηρετήσετε», είπε. 

Αναφερόμενος στην επιστολή Τσακαλώτου το 2019 για τη ΛΑΡΚΟ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Φάμελλος είπε:

«Ο κ. Τσακαλώτος έλεγε ότι θα διαπραγματευτούμε για να δούμε πιθανά, αν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής, αλλά δεν έλεγε πουθενά ότι αυτό θα γίνει χωρίς μίσθωμα και χωρίς μεταλλευτική εκμετάλλευση που το κάνετε τώρα εσείς, ούτε έλεγε για τον όρο που τώρα υιοθετείτε εσείς, ότι αν δεν πετύχει η διαδικασία σε ένα εξάμηνο πτωχεύει η ΛΑΡΚΟ. Και θέλετε να κρύψετε την ευθύνη σας για την πτώχευση της ΛΑΡΚΟ, και από την άλλη πουλάτε τη ΔΕΠΑ Υποδομών σε έναν ιδιώτη για όλη την Ελλάδα, και θέλετε να πουλήσετε τον ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή το δίκτυο διανομής, ενώ δεν υπάρχει καμία υποχρέωση και ενώ είναι κερδοφόρος», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «ετοιμάζεται σήμερα να ολοκληρώσει το εγκληματικό σχέδιό της για τη ΛΑΡΚΟ», ένα σχέδιο το οποίο «υλοποίησαν βήμα – βήμα όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και έχει στόχο την παραπέρα απαξίωση, την ιδιωτικοποίηση ακόμα και το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης».

Όπως επισήμανε το σχέδιο είναι εγκληματικό γιατί η ΛΑΡΚΟ δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση, αλλά μια «στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, με μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας από τη σκοπιά των συμφερόντων του ελληνικού λαού».

Ο Δ. Κουτσούμπας παρέθεσε τις παραγωγικές δυνατότητες και της χώρας και της ΛΑΡΚΟ και τόνισε ότι με την τροπολογία που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση οδηγεί την ΛΑΡΚΟ «όχι μόνο σε παραπέρα ιδιωτικοποίηση, αλλά ακόμα και στο λουκέτο».

Όπως εξήγησε, στη συνέχεια, με την πρόταση της κυβέρνησης «κανένας μελλοντικός ιδιοκτήτης δεν δεσμεύεται για το αν θα διατηρήσει τον παραγωγικό χαρακτήρα της επιχείρησης, για το αν η ΛΑΡΚΟ θα συνεχίσει να παράγει καθετοποιημένα από τα μεταλλεία έως το εργοστάσιο» ενώ «δεν διασφαλίζεται ούτε μια θέση εργασίας».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιούν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, το Σάββατο 17 Οκτώβρη και ώρα 11.00 πμ, στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα.

Το ΜέΡΑ25 δια του εκπροσώπου του Μιχάλη Κριθαρίδη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με ν-τροπολογίες της τελευταίας στιγμής προχωρά στο ξεπούλημα της εμβληματικής ΛΑΡΚΟ, αλλά και της ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ» και προσθέτει ότι «ο μνημονιακός οδοστρωτήρας δεν θα αφήσει απέξω ούτε τις τελευταίες εναπομείνασες, ζωτικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις, για χάρη της τρόικας και της ολιγαρχίας δίχως σύνορα».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι με διαδικασίες εξπρές συνεχίζεται το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου που έχει μπει στο ΤΑΙΠΕΔ και έπειτα στο Υπερταμείο, χωρίς καμία πρόνοια και διασφάλιση για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αλλά και καμία έγνοια για τους πόρους και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Ο κ. Κριθαρίδης επισημαίνει:

«Αυτή την ανάπτυξη ονειρεύεται ο Πρωθυπουργός; την ανάπτυξη των παρασίτων της ολιγαρχίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος; Τα ερωτήματα προφανώς είναι ρητορικά, άλλωστε ο κ. Χατζηδάκης που του έχει ανατεθεί για άλλη μια φορά το έργο του «ντίλερ», είναι γνωστός από τα παλιά για τις «μαγικές» εξυγιάνσεις του και τα ξεπουλήματα».

Απεργία στη ΛΑΡΚΟ

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα και το Σάββατο 17 Οκτωβρίου έχει ανακοινωθεί 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11πμ στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ (ΕΑΓΜΕ) σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι: «βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην ΛΑΡΚΟ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Κυβέρνηση για το γεγονός ότι αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία της χώρας με απαξιωτικό τρόπο, οδηγώντας την έτσι, στο άμεσο ξεπούλημά της. Το Συνδικάτο ΙΓΜΕ στηρίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ η οποία
αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στην ανάπτυξη της κοινωνίας και οικονομίας της χώρας.

To εργατοϋπαλληλικό κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, επισημαίνει πως: «Είναι τραγικό, μετά από 56 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας μιας από τις 5 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο παραγωγής σίδηρο-νικελίου, ενός κεφαλαίου για την εθνική μας οικονομία, να αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τον κίνδυνο του οριστικού λουκέτου».

To συνδικάτο συγκολλητών εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων μετάλλου νομού Φθιώτιδας, τονίζει ότι: «Εκατοντάδες σωματεία, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν υπογράψει κείμενο συμπαράστασης και συμμετοχής. Το Σάββατο η φυσική παρουσία εργαζομένων από όλη τη Στερεά, από όλη την χώρα, θα κρατήσει ψηλά τη σημαία των τιμίων και δίκαιων αιτημάτων μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v