Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνίες-πλαίσιο για επιτάχυνση έργων τεχνολογίας στο δημόσιο

Οι συμφωνίες-ομπρέλα με τις οποίες ευελπιστεί ότι θα αποφύγει τις χρόνιες καθυστερήσεις λόγω προσφυγών στους διαγωνισμούς. Πώς λειτουργεί το σύστημα. Τα σχέδια της ΚτΠ και ο... «κρυφός» διαγωνισμός του ΤΕΕ.

Συμφωνίες-πλαίσιο για επιτάχυνση έργων τεχνολογίας στο δημόσιο

Με ευρεία χρήση του εργαλείου των συμφωνιών-πλαίσιο στους διαγωνισμούς για τα έργα τεχνολογίας επιδιώκουν στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να επιταχύνουν τις διαδικασίες υλοποίησής τους.

Έτσι εκτιμούν πως δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος, όπου διαγωνισμοί σέρνονται για χρόνια εν μέσω προσφυγών και αντιδράσεων. Μέσω μιας συμφωνίας -πλαίσιο καθορίζονται οι όροι που διέπουν τις συμβάσεις που πρόκειται να συναφθούν στη διάρκεια προκαθορισμένης περιόδου, όπως οι τιμές, οι ποσότητες των υλικών, κ.ά. Στην ουσία είναι συμφωνίες-ομπρέλα, ώστε τόσο η αναθέτουσα αρχή όσο και οι υποψήφιοι ανάδοχοι να γνωρίζουν εκ των προτέρων τους βασικούς όρους για συμβάσεις που θα υπογραφούν στο μέλλον.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ) ετοιμάζεται να βγάλει σύντομα στον αέρα διαγωνισμό για συμφωνία-πλαίσιο που μπορεί να φτάνει τα 55,8 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των τεχνολογικών συστημάτων του δημοσίου, ώστε να επιτυγχάνεται η μεταξύ τους διαλειτουργικότητα.

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα οδηγήσει στην υπογραφή συμφωνίας-πλαίσιο με μέχρι δέκα επιχειρήσεις, που θα αναλάβουν να αναπτύξουν λύσεις ώστε να διασυνδέονται καλύτερα τα τεχνολογικά συστήματα του δημοσίου και να διευκολύνεται, αφενός, η συναλλαγή μεταξύ φορέων του κράτους (G2G), η οποία κρίνεται ως αναγκαία συνθήκη για την περαιτέρω ανάπτυξη δράσεων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και αφετέρου, η συναλλαγή μεταξύ φορέων της Δημόσιας Διοίκησης και πολιτών (G2C), καθώς και μεταξύ φορέων και επιχειρήσεων (G2B). Έτσι θα στηριχθεί και η ανάπτυξη της εθνικής πύλης gov.gr με την εισαγωγή και ενεργοποίηση νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Σε εξέλιξη είναι, πάλι από την ΚτΠ ΑΕ, ο διαγωνισμός για τη συμφωνία-πλαίσιο που αφορά στην παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών τεχνικής και επιχειρησιακής υποστήριξης προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΚτΠ. Πρόκειται για σύμβαση που μπορεί να φτάσει τα τέσσερα εκατ. ευρώ (με την υπογραφή συμφωνιών-πλαίσιο με μέχρι τέσσερις επιχειρήσεις) και αφορά στον σχεδιασμό των έργων και των διαγωνισμών που θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα, καθώς και στην υποστήριξη του υπουργείου κατά την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων.

Λεπτομερής κατάλογος των έργων τεχνολογίας που σχεδιάζονται εντάσσεται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Σημαντικό τμήμα των συγκεκριμένων έργων και άλλων πρωτοβουλιών θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, με το πλαφόν του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να φτάνει τα έξι δισ. ευρώ.

Στο μεσοδιάστημα, πάντως, προκηρύσσονται κάποια από τα έργα προτεραιότητας που υπάρχουν στην τελευταία έκδοση της υπό επεξεργασία Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Έτσι προ ημερών η διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) προκήρυξε, «σχεδόν στα κρυφά» όπως λένε στελέχη της αγοράς πληροφορικής, ένα από τα μεγαλύτερα έργα των τελευταίων ετών, που αφορά τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές για το έργο έχουν προγραμματιστεί για τις 26 Νοεμβρίου, αλλά θεωρείται σχεδόν σίγουρη η παράταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v