Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Volkswagen: Επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων και ΑΠΕ στην Αστυπάλαια

Τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις της VW και η κρατική συμμετοχή στο νησί. «Έξυπνη» ηλεκτροκίνηση οχημάτων με αυτόνομη οδήγηση το πρόγραμμα των Γερμανών για την Αστυπάλαια. Επιδότηση 12.000 ευρώ ανά κάτοικο για ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Volkswagen: Επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων και ΑΠΕ στην Αστυπάλαια

Το επενδυτικό σχέδιο ύψους τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ με τη χρηματοδοτική συμμετοχή της Volkswagen και του ελληνικού δημοσίου για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας σε «έξυπνο και βιώσιμο νησί» παρουσίασαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Herbert Diess.

Η κεντρική φιλοσοφία του project, σύμφωνα με τον κ. Φραγκογιάννη είναι η Αστυπάλαια να αποτελέσει το πρότυπο για το πως μπορούν να συνδυαστούν η «έξυπνη» ηλεκτροκίνηση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μάλιστα ο κ. Diess, τόνισε ότι πρόκειται για το μοναδικό παγκόσμιο πείραμα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας πως η VW τρέχει αντίστοιχες δοκιμές και στο Αμβούργο και τη Σαγκάη αλλά όχι σε αυτό το μέγεθος.

Ουσιαστικά στην Αστυπάλαια θα αναπτυχθεί η αυτόνομη ηλεκτρική οδήγηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία μέσα από ειδικό λογισμικό θα εξυπηρετούν τους κατοίκους κατά παραγγελία με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των οχημάτων κατά το ένα τρίτο. Παράλληλα θα δοθεί ανά κάτοικο επιδότηση 12.000 ευρώ για την αντικατάσταση του συμβατικού αυτοκινήτου, ενώ θα εγκατασταθεί κατόπιν διαγωνισμού υβριδικό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ ισχύος 3 Μεγαβάτ και αποθήκευσης ενέργειας. Η Αστυπάλαια θα είναι κατά 90% ενεργειακά αυτόνομη και μάλιστα από καθαρές μορφές ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα διαθέσει αρχικά 3 εκατ. ευρώ και συνολικά 10 εκ. ευρώ για την επιδότηση ηλεκτρικών οχημάτων (θα διαθέσει για τους κατοίκους της Αστυπάλαιας σε τιμές κόστους τα αυτοκίνητα), τις υποδομές φόρτισης και την τεχνογνωσία του συστήματος. Η εταιρία επίσης θα διεξάγει και δοκιμές αυτόνομης οδήγησης σε λεωφορεία, με την Αστυπάλαια να θεωρείται για τους Γερμανούς ιδανική λόγω της ήπιας οδικής κυκλοφορίας.

Επιδότηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ο κ. Φραγκογιάννης και η κ. Σδούκου αποκάλυψαν πως το κράτος θα τρέξει πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και σε συνδυασμό και με άλλα δημόσια έργα η δημόσια συμμετοχή θα κυμανθεί σε 8 με 10 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων η κ. Σδούκου είπε ότι στόχος είναι από τα 1.500 συμβατικά αυτοκίνητα, να αντικατασταθούν με ηλεκτρικά τα 900. Έκανε επίσης γνωστό ότι το ύψος της επιδότησης ανά ιδιοκτήτη θα ανέρχεται στα 12.000 ευρώ και σε συνδυασμό με την τιμή κόστους που θα προσφέρει η VW το κίνητρο θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό.

Οι ΑΠΕ

Επιπλέον, σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Σδούκου θα διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός για την εγκατάσταση συστημάτων αιολικής και ηλιακής ενέργειας ισχύος 3 MW καθώς και μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας. Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Ενέργειας το καλοκαίρι η ζήτηση ρεύματος στο νησί φτάνει τα 2,4 MW και σήμερα καλύπτεται από ντιζελοκίνητες μονάδες. Το νησί μπορεί σε πρώτη φάση να είναι ενεργειακά αυτόνομο κατά 60% και στη συνέχεια κατά 90%. Να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις στο υβριδικό σύστημα δεν συνυπολογίζονται στα 20 εκ. ευρώ, που προαναφέρθηκαν.

Το όλο project πρόκειται να αναπτυχθεί σε έξι χρόνια.

Ανοικτή η VW και σε νέα επένδυση

Ο κ. Diess ρωτήθηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου αν ο όμιλος εξετάζει και την πραγματοποίηση κι άλλης επένδυσης στη χώρα μας. Όπως είπε «είμαστε ανοικτοί σε ευκαιρίες. Η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνουν εξαιρετική προσπάθεια. Νομίζω», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της VW ότι «το επόμενο βήμα θα είναι η αυτόνομη οδήγηση».

Δεν θέλησε, όμως, να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v