Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανελλαδικό καθολικό lockdown ενός μήνα προαναγγέλλει ο Κικίλιας

Η κυβέρνηση έκανε δεκτή σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, τόνισε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον Ant1. Κλείνουν γυμνάσια - λύκεια, ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία. Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις από Μητσοτάκη, Τσιόδρα.

Πανελλαδικό καθολικό lockdown ενός μήνα προαναγγέλλει ο Κικίλιας

Καθολικό lockdown στην Ελλάδα για έναν μήνα προανήγγειλε ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως είπε ο Υπ. Υγείας, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση έχουν πάρει την σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων και τις ανακοινώσεις θα κάνει ο Πρωθυπουργός το πρωί της Πέμπτης, μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τα logistics και πως η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν.

Ο Υπ. Υγείας είπε ότι η εισήγηση των ειδικών είναι να κλείσουν τα Λύκεια και τα Γυμνάσια και να συνεχίσουν την λειτουργία τους κανονικά τα δημοτικά σχολεία σε όλη την χώρα. 

«Η εισήγηση της επιτροπής είναι για Lockdown σε όλη τη χώρα για ένα μήνα», δήλωσε ο υπουργός (σ.σ. ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι θα περιοριστεί σε τρεις εβδομάδες). «Ο πρωθυπουργός της χώρας θα προβεί σε δηλώσεις λαμβάνοντας προφανώς υπόψη αυτή την εισήγηση… εντάξει καταλαβαίνεται ότι τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα».

Κληθείς να σχολιάσει ότι η κυβέρνηση προ μερικών ημερών έλεγε ότι προσπαθούσε να αποφύγει lockdown γιατί θα είναι καταστροφικό για την οικονομία είπε ότι «πολύ ειλικρινώς το έλεγε η κυβέρνηση και τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα». Σημείωσε ότι ευρωπαϊοι αξιωματούχοι του είπαν ότι όποιος κατάφερε να κλείσει νωρίτερα παίρνοντας μέτρα τα οποία σέβονται και προστατεύουν τον πολίτη, είναι υπέρ της ζωής και της υγείας του έκλεισε λιγότερο την κοινωνία, γλίτωσε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και μπόρεσε να βγει νωρίτερα από το lockdown.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αύριο στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνεται σχετικά. 

«Τις τελευταίες μέρες, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, βλέπουμε εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Αυτό αποτελεί σήμα συναγερμού γιατί ξέρουμε ότι θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό, όπως και στη προηγούμενη φάση, πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά, τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών», σχολίασαν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές.

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο», αναγνώρισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (στον ΣΚΑΪ), αφήνοντας για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός lockdown σε όλη τη χώρα, αν η κατάσταση ξεφύγει ακόμα περισσότερο.

Οπως μετέδωσε από το πρωί το Euro2day.gr αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιβάλλουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να μη διστάσει να δώσει εντολή για γενικό λουκέτο. Άλλωστε το ίδιο συνέβη και στη Θεσσαλονίκη, η οποία, δια στόματος του πρωθυπουργού, προσδιορίστηκε το Σάββατο στην κόκκινη ζώνη και 48 ώρες αργότερα μετακινήθηκε στην γκρίζα ζώνη, με τη μορφή του τοπικού σκληρού lockdown.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να κοστολογηθεί το ποσό που θα απαιτηθεί για την αντιμετώπιση των νέων δυσάρεστων δεδομένων -εφόσον χρειαστούν να επιβληθούν και ενώ το νέο αρνητικό ρεκόρ των διασωληνωμένων (169 χθες) επιτείνει την αγωνία για τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Αν συνεχιστεί αυτή η τάση με την αύξηση του αριθμού στις ΜΕΘ και την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, τότε θα ληφθούν και άλλα μέτρα και στην Αττική», τόνισε σχετικά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας (στο Star), προειδοποιώντας για «δύσκολο χειμώνα» και αφήνοντας και αυτός ανοιχτό το ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown και στην Αττική.

Παράλληλα, εξετάζεται σοβαρά και η απαγόρευση μετακινήσεων σε γειτονικούς νομούς, κάτι που αυτή τη στιγμή επιτρέπεται. «Θα ληφθεί μέριμνα και γι' αυτό προφανώς, για τη δυνατότητα να φύγει από την Αττική κάποιος και να πάει σε διπλανές περιοχές», σχολίασε σχετικά ο υπουργός Υγείας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v