Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράθυρο για καθυστέρηση στο «Εξοικονομώ»

Αιτήματα από μηχανικούς στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για μετάθεση των ημερομηνιών υποβολής αίτησης εξαιτίας των περιορισμών από το lockdown. Εκκρεμεί η έκδοση του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος.

Παράθυρο για καθυστέρηση στο «Εξοικονομώ»

Το ενδεχόμενο να πάει λίγο πιο πίσω η εκκίνηση του προγράμματος «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτό αναφέρουν πηγές oι οποίες επικαλούνται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας του lockdown οι ενδιαφερόμενοι ως προς την ικανοποίηση των όρων και των προϋποθέσεων της δράσης, αλλά και τα εμπόδια που συναντούν οι εμπλεκόμενοι μηχανικοί ως προς την εκπλήρωση του ρόλου τους.

Το δημοφιλές πρόγραμμα που επιχορηγεί την αναβάθμιση των κατοικιών με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και την αυτόνομη διαχείριση της ενέργειας, πρόκειται να τρέξει σταδιακά και ανά ομάδα Περιφερειών από τις 30 Νοεμβρίου. Η ημερομηνία συμπίπτει χρονικά με την αναγγελθείσα λήξη του διαστήματος των τριών εβδομάδων της καραντίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο γίνεται αποδέκτης αιτημάτων από συλλόγους μηχανικών και αρχιτεκτόνων για τη χορήγηση παράτασης στις ημερομηνίες του ανοίγματος της πλατφόρμας. Τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας δεν διευκολύνουν τόσο τους προαναφερόμενους, ώστε να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά για τις περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες κατοικιών τους έχουν αναθέσει την κατάθεση φακέλων τους, όσο και τους τελευταίους, προκειμένου να συνεννοηθούν με τους μηχανικούς. Επιπλέον, οι ενεργειακοί επιθεωρητές δεν έχουν και την άνεση των μετακινήσεων στις κατοικίες, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες μετρήσεις και να εκδώσουν τα πρώτα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης.

Θέση, κατά τις πληροφορίες, δεν αποκλείεται να λάβει τις προσεχείς δύο μέρες και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο θα εξετάσει τα αιτήματα μελών του.

Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΝ, σε ερώτηση που έθεσε το Euro2day.gr για το αν εξετάζει το ενδεχόμενο μετάθεσης των ημερομηνιών ανοίγματος της πλατφόρμας, απάντησε πως «δεν έχει αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό». Να σημειωθεί επίσης πως το υπουργείο δεν έχει ακόμη εκδώσει την απόφαση με το κείμενο του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος. Τον περασμένο μήνα, προχώρησε σε προδημοσίευσή του.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο έχει ανακοινώσει τις κάτωθι ημερομηνίες για το άνοιγμα της πλατφόρμας:

  • Κρήτης, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου: 30 Νοεμβρίου
  • Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 2 Δεκεμβρίου
  • Δυτικής Μακεδονίας: 4 Δεκεμβρίου
  • Κεντρικής Μακεδονίας: 7 Δεκεμβρίου
  • Θεσσαλίας: 9 Δεκεμβρίου
  • Ηπείρου, Ιονίων Νήσων: 11 Δεκεμβρίου
  • Αττικής: 14 Δεκεμβρίου
  • Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου: 16 Δεκεμβρίου
  • Δυτικής Ελλάδας: 18 Δεκεμβρίου
  • Πολυκατοικίες: 11 Ιανουαρίου 2021

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v