Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδιοκτήτες 200.000 ακινήτων καλούνται για νέες δηλώσεις Covid-19

Η ΑΑΔΕ μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων έχει καλέσει περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τις δηλώσεις Covid καθώς εντόπισε λάθη και παραλείψεις.

Ιδιοκτήτες 200.000 ακινήτων καλούνται για νέες δηλώσεις Covid-19

Λάθη και παραλείψεις στις δηλώσεις Covid καλούνται να διορθώσουν έως τις 15 Δεκεμβρίου περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι υπέστησαν αναγκαστική μείωση ενοικίου κατά 40% τους προηγούμενους μήνες αλλά περιμένουν ακόμα μάταια να δουν συμψηφισμούς με φορολογικές τους υποχρεώσεις για το 1/3 της ζημίας που «έγραψαν».

Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή ορίζει ότι οι εκμισθωτές που λαμβάνουν ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση για υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» μηνών Μαρτίου έως και Αυγούστου 2020 προκειμένου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις τους έχουν περιθώριο μέχρι τη 15η Δεκεμβρίου 2020.

Η ΑΑΔΕ μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων έχει καλέσει περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τις δηλώσεις Covid καθώς εντόπισε λάθη και παραλείψεις που αφορούν κυρίως:

  • Υποβολή δήλωσης Covid, χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων.
  • Ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης Covid.
  • Μη συμπλήρωση στη δήλωση Covid του είδους της μίσθωσης (π.χ. επαγγελματική).

Στο νέο κύκλο υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων κατά 40% η οποία ισχύει για τον Νοέμβριο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντί για μείωση φόρου κατά το 1/3 της ζημίας που υπέστησαν, θα λάβουν έως το τέλος Δεκεμβρίου στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ποσά ίσα με το μισό της χασούρας από το ενοίκιο. Για την υλοποίηση της εξαγγελίας απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία αναμένεται εντός των ημερών στη Βουλή.

Μετά την ψήφιση της διάταξης και αφού εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν και πάλι δήλωση Covid στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, όπου θα αναγράφεται το μειωμένο ενοίκιο καθώς και ο IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα γίνει η κατάθεση του ποσού που αναλογεί στον καθένα.

Θα ακολουθήσει ο έλεγχος και η εκκαθάριση των δηλώσεων Covid και στο τέλος, η κατάθεση των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών. Η ρύθμιση αυτή δεν αποκλείεται να ισχύσει και για τον Δεκέμβριο, στον βαθμό όπου το lockdown παραταθεί καθώς σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, αρκούν 14 ημέρες κλεισίματος ή αναστολής εργασίας, ώστε οι ενοικιαστές να δικαιούνται μείωση για το μίσθωμα ολόκληρου του μηνός.

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v