Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεικτό πρόσημο στις ιδιωτικοποιήσεις βάζουν οι Βρυξέλλες

Πώς αποτιμούν τα βήματα που γίνονται, εν μέσω πανδημίας. Οι αναβολές στις διαδικασίες και οι εξελίξεις με την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό. Η εικόνα σε Εγνατία και ΕΤΑΔ.

Μεικτό πρόσημο στις ιδιωτικοποιήσεις βάζουν οι Βρυξέλλες

Η πανδημία έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ωστόσο σε αρκετά μέτωπα καταγράφεται σημαντική πρόοδος, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην έκθεση επισημαίνονται οι αναβολές σε διαδικασίες όπως η πώληση του 30% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), αλλά και η πρόοδος στο Ελληνικό, στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, στην ΛΑΡΚΟ, κ.α.

Για το Ελληνικό επισημαίνεται πως μετά την επιλογή προτιμητέου επενδυτή (της κοινοπραξίας Mohegan - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) για το τουριστικό συγκρότημα με καζίνο, στα τέλη Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η σύνταξη της συμφωνίας διανομής της έκτασης και των δικαιωμάτων επιφανείας. Υπενθυμίζεται πως η σύνταξη του συγκεκριμένου συμφωνητικού χρειάστηκε σχεδόν ένα χρόνο αφού η συμφωνία για τη διανομή της έκτασης μεταξύ δημοσίου και Lamda Development είχε ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο του 2020. Αυτές τις ημέρες είχε προγραμματιστεί η συζήτηση προσφυγών που είχαν ασκηθεί, ενώ η πρώτη φάση των κατεδαφίσεων ολοκληρώθηκε.

Για τη μαρίνα Αλίμου προβλέπεται πως, έπειτα από συνεχείς αναβολές εξαιτίας εκκρεμοτήτων που είχε κληθεί να επιλύσει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η συμφωνία παραχώρησης στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα ολοκληρωθεί πριν τα τέλη του χρόνου.

Η πώληση του 30% της ΔΑΑ, που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», πάει προς το τέλος του 2021, παρά το σημαντικό ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Εξαιτίας της πανδημίας, οι αερομεταφορές έχουν δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα. Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας επισημαίνεται στην έκθεση η δικαστική διαμάχη με την πρώην ΒΦΛ, που παραμένει εμπόδιο για τον εν εξελίξει διαγωνισμό.

Στην Εγνατία Οδό, οι οικονομικές προσφορές για την παραχώρηση του οδικού άξονα έχουν προγραμματιστεί για τις 11 Δεκεμβρίου. Στις αρχές Νοεμβρίου, ξεκίνησε η λειτουργία σημαντικού αριθμού πλευρικών σταθμών διοδίων και πως μέχρι την υποβολή των προσφορών θα τεθούν σε λειτουργία πρόσθετοι σταθμοί. Το υπουργείο Υποδομών έχει δεσμευτεί πως όλοι οι σταθμοί διοδίων θα λειτουργούν πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης. Το τελευταίο δίμηνο, σύμφωνα με την έκθεση, καταγράφεται πρόοδος και σε άλλα ζητήματα όπως η αδειοδότηση των υπόλοιπων 14 σηράγγων.

Στην έκθεση της Κομισιόν τονίζεται και η πρόοδος σε ιδιωτικοποιήσεις που δεν περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Αξιοποίησης Περιουσιακών Στοιχείων (Asset Development Plan) του ΤΑΙΠΕΔ όπως της ΕΑΒ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ.

Για τα ακίνητα της ΕΤΑΔ αναφέρονται σχεδόν τα ίδια με την προηγούμενη έκθεση, δηλαδή οι καθυστερήσεις στην αξιοποίησή τους, αλλά και οι προσπάθειες για τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής (τεχνολογικής, κ.λπ.) που θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της διαδικασίας πώλησης ή παραχώρησής τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v