Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Προβλέψεις για πλήρη ανάκαμψη το 2025

Θα απαιτηθεί χρόνος για να εμβολιαστεί ικανό μέρος του πληθυσμού στην Ευρώπη και να αρθούν οι συνθήκες ανασφάλειας, αναφέρει έρευνα της Phocusright. Οι νέες τάσεις και οι ανατροπές της πανδημίας.

Τουρισμός: Προβλέψεις για πλήρη ανάκαμψη το 2025

Στο 2025 τοποθετείται η πλήρης ανάκαμψη του τουρισμού σύμφωνα με την έρευνα της Phocusright η οποία παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί, στο 4ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) .

Σύμφωνα με τον αναλυτή της εταιρίας, κ. Peter O’ Connor, ο στόχος ανάκαμψης πηγαίνει στο 2025 καθώς θα απαιτηθεί χρόνος για να εμβολιαστεί ικανό μέρος του πληθυσμού στην Ευρώπη και να αρθούν οι συνθήκες ανασφάλειας του κοινού.

Η έρευαν αναφέρει ακόμη ότι η ευρωπαϊκή ταξιδιωτική αγορά το 2019 ανήλθε σε 300 δισ. ευρώ, ενώ μετά τον κορωνοϊό, το 2020, η εκτίμηση είναι ότι θα φτάσει τα 107 δισ. ευρώ, δηλαδή πτώση κατά 60% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο το 2021 αναμένεται μια κάποια ανάκαμψη του κλάδου και εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 168 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανάλυση οι μεσογειακοί προορισμοί (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα κλπ.) θα έχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη από το μέσο όρο.

Στην έρευνα όπως και στις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στο φόρουμ ξεχωρίζουν ορισμένες νέες τάσεις όπως η ενίσχυση των απευθείας κρατήσεων σε ξενοδοχεία, κάτι που θα οδηγήσει την ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά σε μια πιο γρήγορη ανάκαμψη σε σχέση τη γενική αγορά ταξιδιών. Μάλιστα όπως ειπώθηκε, το 2020, για πρώτη φορά, τα ξενοδοχεία πήραν μερίδιο της αγοράς από τους ψηφιακούς παρόχους (On line tour operators OTA), προσελκύοντας άμεσες κρατήσεις.

H κα. Maud Bailly, CEO της Accor για τη Νότιο Ευρώπη ανέφερε ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα πρέπει να ενισχύσουν τα δικά τους κανάλια εμπορικής προώθησης για να στηρίξουν την απευθείας σχέση με τους πελάτες τους.

Επίσης σύμφωνα με την έρευνα η συρρίκνωση των εισοδημάτων λόγω της κρίσης που έφερε η πανδημία ενισχύει την τάση για μικρότερης διάρκειας διακοπές, καθώς και για οικονομικότερους προορισμούς και καταλύματα.

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στο Ταμείο Ανάκαμψης προσβλέπει και ο ελληνικός τουρισμός σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο 4ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας που διοργανώνει ψηφιακά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.

«Απαιτείται προσαρμογή στα νέα δεδομένα που προκύπτουν, χρειάζεται καινοτομία και δημιουργικότητα προκειμένου η Ελλάδα να διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο τον οποίον έχει κατακτήσει. Και μαζί με αυτόν, να διατηρήσει επίσης την πολύτιμη υπεραξία του τουρισμού για την εθνική οικονομία αλλά και για την κοινωνία.

Το 10ετες σχέδιο για τον Ελληνικό Τουρισμό, λοιπόν, θα πρέπει να συντονιστεί με τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείο Ανάκαμψης. Βάσει αυτών των προτεραιοτήτων θα διαμορφωθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, από το 2021 και στα χρόνια που θα ακολουθήσουν» είπε μεταξύ άλλων ο κ.Θεοχάρης.

«Από την πλευρά μας, ως Υπουργείο Τουρισμού, προχωρούμε στη χάραξη ενός 10ετους στρατηγικού πλάνου, διότι ο τουρισμός αλλάζει διαρκώς», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης και προσέθεσε ότι «το 10ετες σχέδιο για τον Ελληνικό Τουρισμό, θα πρέπει να συντονιστεί με τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείο Ανάκαμψης. Βάσει αυτών των προτεραιοτήτων θα διαμορφωθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, από το 2021 και στα χρόνια που θα ακολουθήσουν».

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε και στο άνοιγμα του τουρισμού σημειώνοντας ότι «ως κυβέρνηση πήραμε την απόφαση να ανοίξουμε τον τουρισμό μας φέτος το καλοκαίρι. Υπήρξε άψογη συνεργασία των κρατικών φορέων με τον ιδιωτικό τομέα και, όλοι μαζί, σημειώσαμε μια εκπληκτική επιτυχία. Φιλοξενήσαμε σχεδόν 5 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, υπό συνθήκες ασφάλειας για την υγεία και τη ζωή τους, οι οποίες πλησίασαν το απόλυτο. Βάσει αδιάσειστων στοιχείων, τα κρούσματα μεταξύ των τουριστών ήταν απειροελάχιστα, της τάξης του 0,03%. Με αυτές τις επιδόσεις, και εμπράκτως πλέον, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των τουριστικών προορισμών στη νότια Ευρώπη».

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, είναι όμως μια μεγάλη παγκόσμια τουριστική δύναμη κι αυτό ακριβώς σηματοδοτεί και το Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας του ΞΕ» ανέφερε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός ανοίγοντας τις εργασίες του φόρουμ.

«Το Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας δημιουργήθηκε από τους ξενοδόχους για τους ξενοδόχους με στόχο να έχουμε μέσα από πρωτεύοντα κανάλια ενημέρωσης, την έγκαιρη αλλά και έγκυρη αποκωδικοποίηση των τάσεων της παγκόσμιας αγοράς» προσέθεσε.

«Είναι πολύ σημαντικό να διαπιστώνουμε ακόμη και μέσα στις σημερινές δυσκολίες, την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες και τις προοπτικές του τουρισμού και της φιλοξενίας Αυτή η εμπιστοσύνη μας ενθαρρύνει να βάλουμε τους επόμενους υψηλότερους στόχους μας και να τους πετύχουμε. Η επιτυχία γεννάει την επιτυχία και το μέλλον ανήκει πάντα, σε αυτούς που το διαμορφώνουν» κατέληξε ο κ. Βασιλικός.

 

Λάμπρος Καραγεώργος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v