Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φωτιά» η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα

Στη 12η από τη 19η θέση της Ε.Ε. ανέβηκε η Ελλάδα ως προς το ύψος της τιμής της κιλοβατώρας. Αύξηση 8,6% στα τιμολόγια για τα νοικοκυριά σε ένα εξάμηνο. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat και πώς επηρέασε το κόστος η περσινή απόφαση του Κ. Χατζηδάκη για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ.

«Φωτιά» η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα

Επτά θέσεις ως προς το ύψος των τιμών λιανικής ρεύματος στη σχετική λίστα των χωρών της Ε.Ε. ανέβηκε η Ελλάδα.

Μέσα σε ένα εξάμηνο, η χώρα μας από τη 19η εκτοξεύτηκε στη 12η θέση των κρατών-μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat για την πορεία της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Από την επεξεργασία τους και τη σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο (δεύτερο του 2019) προκύπτει πως η τιμή της κιλοβατώρας που πληρώνουν τα νοικοκυριά (με κατανάλωση 2.500 έως 5.000 κιλοβατώρες) αυξήθηκε κατά 8,6%. Πιο συγκεκριμένα ανέβηκε στο 0,1292 ευρώ ανά κιλοβατώρα (περίπου 13 λεπτά του ευρώ), όταν το δεύτερο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς ήταν στο 0,1189 ευρώ (περίπου 12 λεπτά του ευρώ).

Η εκτίναξη της λιανικής τιμής (δεν συμπεριλαμβάνονται τέλη και φόροι) αποδίδεται, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, στην απόφαση της κυβέρνησης πέρυσι τον Σεπτέμβριο να αυξήσει τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της λήψης των μέτρων για τη διάσωση της δημόσιας επιχείρησης από την οικονομική κατάρρευση.

Την επίπτωση αυτή κατέγραψε και η Eurostat, καθώς η ΔEΗ κατέχει περίπου το 64% της κατανάλωσης ρεύματος και 5,7 εκατομμύρια παροχές στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Το ενδιαφέρον από τα στοιχεία είναι πως με αυτές τις αυξήσεις που ενέκρινε πέρυσι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν βρεθεί να πληρώνουν ακριβότερο ρεύμα σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι διαθέτουν υψηλότερο εισόδημα. Όπως προαναφέρθηκε, η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα είναι 0,1292 ευρώ και ξεπέρασε τη Γαλλία (0,1247 ευρώ), τη Φινλανδία (0,1178 ευρώ) και τη Σουηδία (0,1130 ευρώ). Λίγο πιο κάτω από την Ελλάδα ως προς το ύψος των τιμών βρίσκονται επίσης η Μάλτα με 0,1208 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η Ισπανία με 0,1178 ευρώ και η Πορτογαλία με 0,1139 ευρώ.

Σύμφωνα με τη Eurostat, από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 μέχρι το πρώτο φετινό σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες μειώσεις στην τιμή της κιλοβατώρας, που καταγράφηκαν στην Ολλανδία (-31%), τη Λετονία (-12,8%), τη Σλοβενία (-11,4%), τη Σουηδία (-10%) και την Εσθονία (-8,9%).

Στις χώρες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις εκτός της Ελλάδας (8,6%), συγκαταλέγονται η Λιθουανία (13,6%), η Πολωνία (12,9%), το Λουξεμβούργο (10,5%), η Ρουμανία (9,1%) και η Τσεχία (8%).

Χρήστος Κολώνας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v