Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 πολλές τουριστικές επιχειρήσεις

Ποια μέτρα προτείνει ο ΣΕΤΕ για στήριξη των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα που παρουσιάζουν μεγάλη απώλεια εσόδων.

Εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 πολλές τουριστικές επιχειρήσεις

Την ανάγκη πρόσθετων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα ζητά  με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος.

Ο κ. Ρέτσος ζητά ένταξη των τουριστικών επιχειρήσεων που «πλαφονάρησαν» το όριο των 800.000 ευρώ ως ενίσχυση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, σε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο παρόμοιο της επιστρεπτέας προκαταβολής άμεσα, προκειμένου να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρει ότι οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις από τον Μάρτιο επί της ουσίας δεν έχουν έσοδα και στηρίχθηκαν -προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους- στο ιδιαίτερα επιτυχημένο εργαλείο της επιστρεπτέας προκαταβολής, την οποία όμως πλέον οι περισσότερες από αυτές δεν μπορούν να αξιοποιήσουν, καθώς έχουν εξαντλήσει το προβλεπόμενο όριο των 800.000 ευρώ.

Στο δεύτερο lockdown που διανύουμε, προστίθεται στην επιστολή σήμερα, μπορεί οι τουριστικές επιχειρήσεις να κρίθηκαν υγειονομικά ασφαλείς και να μην τους επιβλήθηκε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας, ωστόσο είναι προφανές πως, λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται, στην πραγματικότητα στερούνται του οποιουδήποτε αντικειμένου δραστηριότητας.

Επίσης τα μέλη του ΣΕΤΕ που δραστηριοποιούνται σε χειμερινούς προορισμούς διαπιστώνουν πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί ολόκληρη η χειμερινή τουριστική περίοδος -δεν είναι σήμερα σε θέση να γνωρίζουν αν και με ποιους όρους θα μπορέσουν κάποια στιγμή να λειτουργήσουν.

Με βάση τα παραπάνω, ο ΣΕΤΕ προτείνει τη λήψη των εξής πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα που παρουσιάζουν μεγάλη απώλεια εσόδων:

  • Αναστολή καταβολής των δόσεων των ρυθμίσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έως και την 30ή Απριλίου 2021, με ισόχρονη παράταση της κάθε ρύθμισης.
  • Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου. Γνωρίζουμε πως, όπως ανακοινώσατε, πρόκειται σχετικά να σχεδιαστεί ένα νέο καθεστώς ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ωστόσο μέχρι η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί, θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο πρόβλεψης ενός χρηματοδοτικού εργαλείου παρόμοιου της επιστρεπτέας προκαταβολής (εφόσον δεν μπορεί να τροποποιηθεί το όριο της ισχύουσας ρύθμισης), προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντλήσουν άμεσα τα όλως αναγκαία για τη διατήρησή τους σε λειτουργία κεφάλαια.
  • Επέκταση της ρύθμισης που πρόσφατα νομοθετήθηκε για αξιόγραφα μέχρι και τα τέλη Απριλίου 2021, χρονικό σημείο κατά το οποίο ελπίζουμε να έχει επανέλθει κάποια κανονικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v