Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση του lockdown μέχρι Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

«Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να κρίνεται υψηλό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οπως είπε, υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων αλλά η πίεση στο ΕΣΥ και ειδικά στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας είναι μεγάλη.

Παράταση του lockdown μέχρι Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

Μια ακόμα εβδομαδιαία παράταση του lockdown ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας καθώς, όπως είπε, «το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να κρίνεται υψηλό». 

Υπάρχει μια σταθεροποίηση, ακόμα και μείωση κρουσμάτων, που έρχεται όμως με αργούς ρυθμούς, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παρά τη δυσφορία που προκαλεί σε όλους ο πόλεμος που δεχόμαστε από τον κορωνοϊό, αυτά τα Χριστούγεννα υπάρχει η ελπίδα που φέρνουν τα εμβόλια, συμπλήρωσε.

Αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Πέτσας, «παρακολουθούμε και θα παρακολουθήσουμε όλα τα σχετικά στοιχεία σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες, θα ακούσουμε την εισήγησή τους» και την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα προβεί σε ανακοινώσεις προς τους πολίτες.

Για επιμέρους κατηγορίες, όπως τα σχολεία, το λιανεμπόριο και η εστίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε «υπομονή», ενώ υπογράμμισε ότι «όταν επεκτείνουμε μέτρα, το κράτος έρχεται και στηρίζει οικονομικά όλους τους πληττόμενους κλάδους οικονομίας, θα συνεχίσει για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Έχουμε τη δυνατότητα», σημείωσε.

Ειδικά για τα εμβόλια, όπως είπε ο κ. Πέτσας, «το ένα μετά το άλλο, μια σειρά από εμβόλια μπαίνουν στη διαδικασία της τελικής έγκρισης και θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου, την ίδια στιγμή που θα πάνε και στις άλλες χώρες της Ε.Ε., με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέρος του οποίου θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο εμβολιασμός, όπως είπε, «θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρξει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή. Εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες. Κι αν έρθουν περισσότερα εμβόλια -τον ίδιο μήνα- μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων. Είναι αυτονόητο ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε των κινήσεων της κυβέρνησης: «Τις τελευταίες μέρες, το εθνικό μέτωπο που έχει συγκροτηθεί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βάλλεται από ανυπόστατους ισχυρισμούς που υιοθετούν πρακτικές συνωμοσιολογίας και διασποράς ψευδών ειδήσεων. Με σεβασμό στους πολίτες και στους εκατοντάδες επιστήμονες που μετέχουν στη συλλογή των στοιχείων, δόθηκαν από την κυβέρνηση, τον ΕΟΔΥ και κορυφαίους καθηγητές, μέλη της Επιτροπής των ειδικών, καταλυτικές απαντήσεις για την προάσπιση της αλήθειας», είπε. «Δεν υπάρχει άλλωστε καμιά αμφιβολία ότι οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να έχει και να παρέχει πλήρη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v