Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δαγούμας (ΡΑΕ): Νωρίς για συμπεράσματα από τη λειτουργία του target model…

Παρακολουθεί η ΡΑΕ τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, με αφορμή τις ακραίες διακυμάνσεις των προσφορών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ. «Θέλει χρόνο η έρευνα για ενδεχόμενες συστηματικές συμπεριφορές παικτών», σύμφωνα με τον Αθ. Δαγούμα. Δεν χρειάζεται αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.

Δαγούμας (ΡΑΕ): Νωρίς για συμπεράσματα από τη λειτουργία του target model…

Στο μικροσκόπιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας έχουν μπει οι επιμέρους αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και ιδίως το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριών εβδομάδων, οπότε και καταγράφονται ακραίες διακυμάνσεις των τιμών.

Στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχε πριν από λίγο ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας με τους δημοσιογράφους, δήλωσε πως «η Αρχή είναι παρούσα, βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί τις αγορές». Αναφερόμενος δε στις εξελίξεις της αγοράς εξισορρόπησης ενέργειας και ισχύος, είπε ότι «παρακολουθούμε τις συμπεριφορές των παικτών, αν έχουν επίδραση και αν αυτές είναι συστηματικές. Αντιδράσαμε γρήγορα», συμπλήρωσε, «καλώντας τους παραγωγούς να μας παρουσιάσουν τη στρατηγική τους».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ, «για να καταλήξουμε αν υπάρχει συστηματικότητα σε συμπεριφορές που στρεβλώνουν την αγορά απαιτείται μεγάλη διαδικασία. Θέλει τον χρόνο της», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Δαγούμας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το αν υπάρχουν περιθώρια ώστε η ΡΑΕ να επιβάλει πλαφόν στις προσφορές ή στο ύψος των τιμών, σημείωσε ότι «το ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν δίνει τέτοια περιθώρια, σε αντίθεση με το αμερικανικό».

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, πάντως, δεν απέκλεισε ενδεχόμενες παρεμβάσεις ως προς τον αλγόριθμο αλλά και τον ΑΔΜΗΕ (αρμόδιος για την αγορά εξισορρόπησης), εφόσον αυτό χρειαστεί. Επανέλαβε ακόμη ότι «η ενδεχόμενη συστηματικότητα στη συμπεριφορά παικτών απαιτεί τεκμηρίωση».

Επιπλέον, ο κ. Δαγούμας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έδειξε κι ορισμένους άλλους παράγοντες που μπορεί να οδηγούν την αγορά στις ακραίες και υψηλές διακυμάνσεις: «Δεν υπάρχει η απαιτούμενη ευελιξία, δηλαδή εφεδρείες αυτό το διάστημα. Μονάδες όπως της εταιρείας Ήρων είναι σε συντήρηση αλλά και η Elpedison τρέχει κάποιο πρόγραμμα αναβάθμισης. Επίσης», συμπλήρωσε, «το πρόβλημα που υπάρχει με το κορεσμένο δίκτυο μεταφοράς της Πελοποννήσου ενδεχομένως να προκαλεί πιέσεις στη συγκεκριμένη αγορά».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ακόμη πως προσώρας δεν έχουν καταγραφεί αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Στο σημείο αυτό ανακοίνωσε πως στις 9 Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμο το εργαλείο σύγκρισης τιμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και θα ανέβει στο διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση energycost.gr. Μέσα από αυτή την πλατφόρμα, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμών ανάμεσα σε σχεδόν 400 προϊόντα ρεύματος και φυσικού αερίου, που διαθέτουν οι προμηθευτές ενέργειας.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, αναφερόμενος στο θέμα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, έκανε γνωστό ότι δεν απαιτείται η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, μετά τα μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v