Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιχτό το λιανεμπόριο για «δια ζώσης» χονδρεμπορικές πωλήσεις

Η τελευταία ΚΥΑ επιτρέπει σε αλυσίδες λιανικής όπως Praktiker, Leroy Merlin, Καυκάς κ.α. να λειτουργούν τα καταστήματα τους για την πώληση προϊόντων σε καταναλωτές με επαγγελματικό ΑΦΜ. Τι προϊόντα μπορούν να διαθέτουν.

Ανοιχτό το λιανεμπόριο για «δια ζώσης» χονδρεμπορικές πωλήσεις

Το δικαίωμα λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων τους για την πώληση προϊόντων έχουν εξασφαλίσει σειρά λιανεμπορικών επιχειρήσεων, μέσω της τελευταίας ΚΥΑ, η οποία άφησε ανοιχτό παράθυρο για B2B πωλήσεις σε επαγγελματίες.

Έτσι, αλυσίδες όπως η Praktiker, η Leroy Merlin, η Καυκάς αλλά και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χονδρική και λιανική πώληση, δύναται να διαθέτουν προϊόντα που ανήκουν σε ΚΑΔ, που δεν απαγορεύεται η διάθεση τους, και άρα να εξυπηρετούν καταναλωτές, που έχουν ωστόσο επαγγελματικό ΑΦΜ.

Η όλη δε διαδικασία επιτρέπεται να γίνει με φυσική παρουσία των πελατών στα καταστήματα, παρά το γεγονός του ότι τα περιοριστικά μέτρα που παραμένουν σε ισχύ, δεν έχουν επιτρέψει την υβριδική λύση του click away για σειρά λιανεμπορικών επιχειρήσεων.

Μετά από επικοινωνία του Euro2day.gr τόσο με την Praktiker, όσο και με τη Leroy Merlin προκύπτει ότι αμφότερες εξυπηρετούν στο δεύτερο γενικό απαγορευτικό μέσω του συνόλου του λιανικού τους δικτύου, όποιον πιστοποιεί ότι διαθέτει επαγγελματικό ΑΦΜ για την πώληση σειράς προϊόντων. Με βάση την ενημέρωση μπορούν να διαθέτουν ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, εξοπλισμό φωτισμού, ξυλεία, οικοδομικά υλικά, είδη υγιεινής, χρώματα, σιδηρικά κ.α.

Οι επιχειρήσεις ακολουθούν τις οδηγίες της νέας ΚΥΑ, η οποία υπαγορεύει την εξακρίβωση της επαγγελματικού ΑΦΜ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται η επαγγελματική ιδιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε ελεύθερος επαγγελματίας -χωρίς να είναι απαραιτήτως τεχνίτης- μπορεί να προμηθευτεί ανάλογα προϊόντα.

Ερωτηματικό παραμένει, αν μετά την απελευθέρωση πώλησης εποχιακών ειδών, τόσο από τα εξειδικευμένα καταστήματα, όσο και από τα σούπερ μάρκετ, επιτραπεί και στις εν λόγω επιχειρήσεις να διαθέσουν ανάλογα προϊόντα έστω σε επαγγελματίες καταναλωτές, χαρακτηρίζοντας την «χονδρική πώληση». Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ευρείας γκάμας προϊόντων που διαθέτουν οι εν λόγω επιχειρήσεις, περιλαμβάνονται ασφαλώς και εποχικά είδη διακόσμησης.

Οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με γραπτή ενημέρωση προς το Euro2day.gr τηρούν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, διενεργώντας αυστηρούς ελέγχους. Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με όσα προβλέπει η τελευταία ΚΥΑ, η οποία εκδόθηκε σε ΦΕΚ στις 28 Νοεμβρίου: «Επιχειρήσεις που λειτουργούν με πολλαπλές δραστηριότητες (ΚΑΔ), συνεχίζουν τη λειτουργία τους ως προς δραστηριότητες που δεν καταλαμβάνονται από τους ΚΑΔ της περ. α) υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Η προσέλευση των επαγγελματιών-αγοραστών γίνεται με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων περί μάσκας, χρήσης απολυμαντικού κατά την είσοδο και τήρησης ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.
  2. Κατά την είσοδο στο κατάστημα οι επαγγελματίες-αγοραστές επιδεικνύουν έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται η επαγγελματική τους ιδιότητα.
  3. Επιτρέπονται πωλήσεις μόνο με έκδοση τιμολογίου και όχι με απόδειξη λιανικής πώλησης.
  4. Η αναλογία επαγγελματιών-αγοραστών στον χώρο έκθεσης των επιχειρήσεων είναι 4:200 (άτομα/τ.μ.). Στα σημεία τιμολόγησης τηρείται απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών και μεταξύ υπαλλήλων και πελατών.
  5. Απαγορεύεται η παρουσία μη επαγγελματία αυτοτελώς ή ως συνοδού άλλου επαγγελματία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v