Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Εκτός στόχων το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο

Η εξάρτηση από τον τουρισμό καθιστά την Ελλάδα μεταξύ των χωρών που πλήττονται περισσότερο στην Ευρώπη, παρά τη σχετικά καλύτερη διαχείριση της πανδημίας στο εσωτερικό. Γιατί οι εξαγωγές απέτυχαν να ανακάμψουν, σε αντίθεση με άλλες χώρες.

Citigroup: Εκτός στόχων το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο

«Αγκάθι» για την ανάπτυξη παραμένει η πορεία του τουρισμού για τη χώρα. Κρίσιμα για την πορεία της χώρας τα εμβόλια έναντι της πανδημίας Covid-19 θεωρεί η Citigroup αλλά και οι πόροι που θα εισρεύσουν στα ταμεία από τα κεφάλαια της Ε.Ε. NextGenEU.

H σημαντική αρνητική τουριστική επίδοση μειώνει την ανάκαμψη του 3ου τριμήνου αφού το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μόλις 2,3% σε τριμηνιαία βάση στο τρίτο τρίμηνο φέτος, επισημαίνει η Cirigroup, μετά από πτώση του 14% σε τριμηνιαία επίδοση στο δεύτερο τρίμηνο, κινούμενο αρκετά χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων που προέβλεπαν θετική πορεία σε τριμηνιαία βάση 8,3%.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι εξαγωγές απέτυχαν να ανακάμψουν μετά το τέλος του εαρινού κλειδώματος και συρρικνώθηκαν και πάλι κατά 10,4% σε τριμηνιαία επίδοση, και μείωση 44,9% σε ετήσια βάση, σημειώνει η Citigroup. Οι υπηρεσίες τουρισμού και μεταφορών αντιπροσωπεύουν περίπου 50% των συνολικών εξαγωγών στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και μειώθηκαν κατά 74% και 28% σε ετήσια βάση αντίστοιχα στο τρίτο τρίμηνο του 2020, εξηγεί η αμερικανική τράπεζα. Η ελληνική εγχώρια ζήτηση ανέκαμψε έντονα (+10,4% τριμηνιαία μεταβολή) και ήταν ήδη πάνω από τα επίπεδα πριν από την Covid (+1,5% σε ετήσια βάση).

Η αμερικανική τράπεζα Citigroup βλέπει ότι η εξάρτηση από τον τουρισμό καθιστά την Ελλάδα μεταξύ των χωρών που πλήττονται περισσότερο στην Ευρώπη από οικονομική άποψη από το σοκ της Covid, παρά τη σχετικά καλύτερη διαχείριση της πανδημίας στο εσωτερικό. Η Ελλάδα πρέπει να επωφεληθεί περισσότερο από άλλους με την εισαγωγή των εμβολίων για την πανδημία Covid και την επιστροφή στην κανονικότητα το 2021, με απότομη ανάκαμψη στις εισροές τουρισμού και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Η Ελλάδα είναι επίσης ένας από τους κύριους δικαιούχους των κονδυλίων NextGenEU.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v