Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από το νέο έτος η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τρία λιμάνια

Εγγραφα και περαιτέρω πληροφορίες ζητά το ΤΑΙΠΕΔ από τους υποψήφιους αγοραστές για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Εκλεισε η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για την Ηγουμενίτσα.

Από το νέο έτος η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τρία λιμάνια

Προθεσμία μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου έχουν λάβει από το ΤΑΙΠΕΔ οι έχοντες εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, προκειμένου να καταθέσουν έγγραφα και περαιτέρω πληροφορίες ή διορθωτικά κείμενα που τους έχουν ζητηθεί από τους συμβούλους των διαγωνισμών.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, οι ουσιαστικές διαδικασίες για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, θα αρχίσουν να τρέχουν από το νέο έτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πότε θα τελεσφορήσουν οι διαγωνισμοί.

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού για τη διάθεση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ Α.Ε.) έληξε με την εκδήλωση ενδιαφέροντος στις 16 Οκτωβρίου ενώ η εκδήλωση για την υποπαραχώρηση μέρους του (εμπορικού) λιμένα «Φίλιππος Β’» του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ Α.Ε.) έληξε με την κατάθεση σχετικών φακέλων από επενδυτές στις 23 Οκτωβρίου.

Στις 23 Οκτωβρίου 2020 αποσφραγίστηκαν οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ενώ τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020 αποσφραγίστηκαν οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υπο-παραχώρηση του τμήματος του λιμένος «Φίλιππος Β'», Οργανισμός Λιμένος Καβάλας Α.Ε.

Για το τρίτο λιμάνι, τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, όπου και σε αυτόν διατίθεται το 67% των μετοχών, οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος που κατατέθηκαν στις 30 Οκτωβρίου αποσφραγίστηκαν στις 6 Νοεμβρίου, αλλά ακόμη, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από ενδιαφερόμενο επενδυτή, «δεν έχουμε καμία επικοινωνία».

Στα άλλα δύο λιμάνια, οι σύμβουλοι αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ έκαναν έναν πρώτο έλεγχο και ζήτησαν περαιτέρω πληροφορίες ή και διορθώσεις στα έγγραφα που περιείχε ο φάκελος του κάθε ενδιαφερόμενου επενδυτή.

Το Ταμείο διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει εγγράφως διευκρινίσεις και/ή πρόσθετες πληροφορίες αναφορικά με τα έγγραφα που έχουν ήδη υποβάλλει οι Ενδιαφερόμενοι αναφορικά με όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ΕΕ και τα υποβληθέντα Δικαιολογητικά Έγγραφα τάσσοντας εγγράφως εύλογη προθεσμία για την παροχή των αιτούμενων διευκρινίσεων και/ή πρόσθετων πληροφοριών, η οποία εκκινεί από την ημερομηνία κοινοποίησης του σχετικού αιτήματος στον αντίστοιχο Ενδιαφερόμενο. Οι Ενδιαφερόμενοι που αδυνατούν να προσκομίσουν τα εν λόγω πρόσθετα έγγραφα και/ή διευκρινίσεις και/ή πληροφορίες που ζητήθηκαν από το Ταμείο, θα αποκλείονται από τη Διαγωνιστική Διαδικασία. Τυχόν διευκρινίσεις ή πρόσθετες πληροφορίες που υποβάλλονται από τους Ενδιαφερόμενους, χωρίς να έχουν ζητηθεί από το Ταμείο, δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

Στη συνέχεια, οι σύμβουλοι αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (φάση δεσμευτικών προσφορών).

Για τα δύο λιμάνια έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από πλήθος κοινοπραξιών. Ειδικότερα, για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ Α.Ε.) εκδήλωσαν ενδιαφέρον συνολικά τέσσερα επενδυτικά σχήματα/εταιρείες, οι Quintana Infrastracture & Development, Κοινοπραξία Cameron S.A-Goldair Cargo AE-Bollore Africa Logistics, Κοινοπραξία International Port Investments Alexandroupolis και ΟΛΘ Α.Ε.

Στον διαγωνισμό για την υποπαραχώρηση μέρους του (εμπορικού) λιμένα «Φίλιππος Β’» του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ Α.Ε.), είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον πέντε εταιρείες/κοινοπραξίες οι PFIC LTD, Quintana Infrastracture + Development, Ένωση Εταιρειών Imerys AE, Goldair Cargo & I.M.G, Κοινοπραξία International Port Investments Kavala και ΟΛΘ Α.Ε

Συνεπώς τρεις εταιρείες/κοινοπραξίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τα δύο λιμάνια και συγκεκριμένα η αμερικανική Quintana, η κοινοπραξία Black Summit Financial Group - EFA Group και ΓΕΚ Τέρνα (International Port Investments Alexandroupolis και International Port Investments Kavala) και ο ΟΛΘ.

Επίσης η Goldair ως εταιρεία, με διαφορετικούς όμως συμμάχους σε κάθε περίπτωση, συμμετέχει στους διαγωνισμούς και για τα δύο λιμάνια.

Τέλος, για το 67% του ΟΛΗΓ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εννέα σχήματα και συγκεκριμένα οι: 1) Attica Συμμετοχών, 2) Danthia Shipping Company Limited, 3) MΑRG LTD, 4) Portek International, 5) Quintana Infrastructure & Development, 6) Αιγαίον Όιλ, 7) Κοινοπραξία Archirodon -ANEK- Trident Hellas, 8) Κοινοπραξία Grimaldi Euromed - Μινωικές Γραμμές, 9) ΟΛΘ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v