Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο «Ηρακλής ΙΙ» και οι βελτιώσεις που ζητούν οι τράπεζες

Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΥΠΟΙΚ και τραπεζών για το νέο σχέδιο Asset Scheme Protection. Πού επικεντρώνουν τα αιτήματά τους οι τελευταίες. Η προίκα εγγυήσεων του νέου κύκλου εκτιμάται στα 10-12 δισ. ευρώ.

Ο «Ηρακλής ΙΙ» και οι βελτιώσεις που ζητούν οι τράπεζες

Με προίκα κρατικές εγγυήσεις που θα κυμαίνονται στην περιοχή των 10-12 δισ. ευρώ και με διάρκεια 18 μηνών από την 1η Μαΐου 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022 προωθείται το δεύτερο σκέλος του σχεδίου «Ηρακλής», το οποίο θα στηρίζει την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μέσω του εργαλείου των τιτλοποιήσεων.

Το τελικό ακριβές ύψος των εγγυήσεων θα εξαρτηθεί, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο Euro2day.gr, από τα νέα κόκκινα δάνεια που θα γεννήσει η πανδημική κρίση, αλλά και τις συζητήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να κορυφωθεί η διαβούλευση μεταξύ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ολοκληρωθεί το σχέδιο του «Ηρακλή ΙΙ» και εν συνεχεία να σταλεί στην Κομισιόν, η οποία από την πλευρά της θα κληθεί να δώσει τους πρώτους μήνες του 2021 την έγκρισή της.

Βελτιώσεις στις προμήθειες

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν στείλει στο υπουργείο Οικονομικών εγγράφως μια σειρά από βελτιώσεις που, κατά την άποψή τους, πρέπει να γίνουν στον «Ηρακλή ΙΙ» -σε σχέση με όσα προβλέπονται στο υφιστάμενο σχέδιο.

Οι αιτιάσεις των τραπεζών επικεντρώνονται στον τρόπο αποτύπωσης της προμήθειας στα βιβλία τους και η ανάγκη για τη βελτίωση των όρων προκύπτει από την αλλαγή των δεδομένων εξαιτίας των συνεπειών της πανδημικής κρίσης. Υπενθυμίζεται ότι στο τρέχον πρόγραμμα (Ηρακλής Ι), το συνολικό κόστος της προμήθειας προϋπολογίζεται και η τράπεζα εγγράφει το σύνολο της λογιστικής ζημιάς μπροστά, παρότι το SPV, στο οποίο έχουν περάσει οι τίτλοι της τιτλοποίησης, καταβάλλει ετησίως την αναλογούσα προμήθεια. Με τον τρόπο αυτό -δηλαδή την εγγραφή της λογιστικής ζημιάς μπροστά- επηρεάζεται η καθαρή θέση της τράπεζας.

Τιτλοποιήσεις το 2022

Εντός του επόμενου 48ωρου οι εγγυήσεις του «Ηρακλή Ι» αναμένεται ουσιαστικά να εξαντληθούν καθώς αναμένεται να υποβληθεί η σχετική αίτηση ένταξης και από την Εθνική Τράπεζα για την τιτλοποίηση (Frontier) μη εξυπηρετούμενων δανείων 6,1 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι εγγυήσεις του «Ηρακλή» στηρίζουν -υλοποιηθείσες και εν εξελίξει- τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 31,4 δισ. ευρώ: 7,5 δισ. ευρώ από τη Eurobank (Cairo), 10,8 δισ. ευρώ από την Alpha Bank (Galaxy), 7 δισ. ευρώ από την Πειραιώς (Phoenix και Vega) και 6,1 δισ. ευρώ από την Εθνική.

Η συνέχεια του «Ηρακλή» αναμένεται να στηρίξει νέες τιτλοποιήσεις, τις οποίες εκτιμάται ότι θα κάνουν οι τράπεζες προς τα τέλη του 2021, κυρίως το 2022, όταν θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα και για την επίπτωση της Covid-19 στα δανειακά χαρτοφυλάκια.

Το θέμα του νέου Ηρακλή συζητήθηκε στη σύσκεψη που είχαν το πρωί της Παρασκευής οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v