Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφοδρές αντιδράσεις για τις αλλαγές της φορολόγησης στα τυχερά παιχνίδια

Οι εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού αλλά και οι πράκτορες του ΟΠΑΠ έχουν ήδη στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία ζητούν να διατηρηθεί το σημερινό φορολογικό καθεστώς. Τι αλλάζει με το νέο τρόπο φορολόγησης των κερδών.

Σφοδρές αντιδράσεις για τις αλλαγές της φορολόγησης στα τυχερά παιχνίδια

Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί στην αγορά τυχερών παιχνιδιών, τόσο στην επίγεια όσο και στη διαδικτυακή, η ρύθμιση που εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας και αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού της φορολογίας που πληρώνουν οι παίκτες.

Η αύξηση της φορολογίας των παικτών έρχεται λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης νέων αδειών διαδικτυακού στοιχηματισμού και σε μια περίοδο που οι πράκτορες του ΟΠΑΠ νιώθουν τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των πρακτορείων επί εβδομάδες.

Σήμερα ο φόρος επιβάλλεται στα κέρδη που έχουν οι παίκτες ανά στήλη και ανέρχεται σε 15% για κέρδη από 100 μέχρι 500 ευρώ και σε 20% για κέρδη άνω των 500 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση, τα κέρδη θα φορολογούνται ανά δελτίο με βάση τέσσερις κλίμακες. Ο φόρος θα είναι μηδενικός για κέρδη μέχρι 100 ευρώ, 2,5% για κέρδη από 100 έως 200 ευρώ, 5% για κέρδη από 200 έως 500 ευρώ και 7,5% για κέρδη άνω των 500 ευρώ. Η αύξηση της φορολογίας των παικτών προκύπτει και από την πρόβλεψη για αυξημένα έσοδα κατά 5 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στη σχετική έκθεση για την τροπολογία.

Οι εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού, αλλά και οι πράκτορες του ΟΠΑΠ έχουν ήδη στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία ζητούν να διατηρηθεί το σημερινό φορολογικό καθεστώς. Στελέχη της αγοράς τυχερών παιχνιδιών υποστηρίζουν πως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση και από τεχνολογικής πλευράς.

Η επιστολή

Στην επιστολή της υπό σύσταση Ένωσης Εταιρειών Διαδικτυακών Παιγνίων Ελλάδας, στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες του κλάδου, προς τον πρωθυπουργό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως ενώ «βρίσκεται σε εξέλιξη η αδειοδοτική διαδικασία και έχουν κατατεθεί και εν πολλοίς αξιολογηθεί οι πρώτες υποψηφιότητες με συμμετοχή πολλών και μεγάλων εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κατατέθηκε αιφνιδίως χθες Παρασκευή 18.12.2020 στην Βουλή σε μη σχετιζόμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για ρυθμίσεις Covid-19 άρθρο 57, το ο οποίο τροποποιεί και καθιστά πιο επαχθή τον τρόπο φορολόγησης των κερδών των παικτών για όλα τα τυχερά παιχνίδια, με σκοπό όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο και την χρηματοδότηση αθλητικών ομάδων».

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών επισημαίνουν πως «παρόμοια ρύθμιση για χρηματοδότηση δράσεων του Αθλητισμού και του Πολιτισμού προβλέπεται ήδη και στον Νόμο 4002/2011». Τονίζουν ότι η ρύθμιση που κατατέθηκε την Παρασκευή «αναδεικνύει την σχετική αδυναμία της χώρας μας αφενός ως προς την σταθερότητα συστημάτων φορολόγησης και αφετέρου ως προς την εξασφάλιση σταθερών κανόνων για την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης ξένων και εγχώριων επενδύσεων».

Στην επιστολή αναφέρεται πως οι συχνές αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς «επί σειρά δεκαετιών έχει τραυματίσει τη διεθνή εικόνα της χώρας μας και την προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδυτών. Ειδικά όταν κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία του κλάδου μας έχει κληθεί και έχει καταθέσει σαν μέρος του φακέλου αδειοδότησης, λεπτομερή επενδυτικά και επιχειρηματικά σχέδια στην Αδειοδοτική Αρχή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ)».

Οι εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού επισημαίνουν στην επιστολή πως «στον νόμο 4002 το έτος 2011 ορίσθηκε η φορολόγηση των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα με κλίμακα 30% στα μικτά έσοδα (GGR) κατ’ αρχήν και μεταγενέστερα (το 2016) σε κλίμακα 35% που ισχύει σήμερα. Η κλίμακα αυτή είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον κλάδο των τυχερών παιγνίων». Προσθέτουν ότι «το κόστος για τις 2 υπό έκδοση άδειες στο διαδίκτυο όπως προβλέπει ο σχετικός Νόμος 4002 ως ισχύει σήμερα, ανέρχεται σε ποσό 5 εκ ευρώ για διάρκεια 7 χρόνων, κόστος που είναι μακράν το υψηλότερο σε όλη την ΕΕ».

Για το νέο καθεστώς φορολόγησης υποστηρίζουν πως «ο φόρος επί των κερδών των παικτών ανά στήλη που ήδη εφαρμόζεται στην Ελλάδα σε όλα τα τυχερά παίγνια – και πλέον προτείνεται να υπολογιστεί ανά δελτίο – αποτελεί μια ελληνική πρωτοτυπία καθώς δεν υφίσταται αντίστοιχη φορολόγηση κερδών παικτών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο νέος σχεδιαζόμενος φόρος (2,5 -5 -7,5%) παικτών παρότι χαμηλότερος από τον ισχύοντα (15-20%), προορίζεται σε μία πολύ πιο διευρυμένη βάση παικτών με την προσδοκία της περαιτέρω αύξησης των δημόσιων εσόδων, αγνοώντας πιθανά ότι παράλληλα θα προκαλέσει σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών και κατά συνέπεια των εσόδων του δημοσίου από τον φόρο του 35%».

Σύμφωνα με τις εταιρείες «ο νέος τρόπος φορολόγησης των κερδών των παικτών θα δημιουργήσει σοβαρό αντικίνητρο σε μεγάλο αριθμό παικτών, οι οποίοι για να αποφύγουν την φορολόγηση των κερδών τους, θα επιλέξουν την παράνομη/μη αδειοδοτημένη αγορά».

Τα μικτά έσοδα (GGR) του διαδικτυακού κλάδου τυχερών παιγνίων, από 287 εκατομμύρια ευρώ το 2017, αυξήθηκαν σε 435 εκατομμύρια ευρώ το 2019 ενώ το 2020 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 540 εκατ. ευρώ αποδίδοντας στο ελληνικό δημόσιο 190 εκ ευρώ φόρων αυτήν την χρονιά.

Οι εταιρείες ζητούν «να παραμείνει αμετάβλητος ο τρόπος και τα ποσοστά φορολόγησης των κερδών των παικτών».

Τι υποστηρίζουν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ

Επιστολή στο οικονομικό επιτελείο έστειλε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ), η οποία επισημαίνει πως με έκπληξη διαπίστωσε ότι την 17η/12/2020 σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κατατέθηκαν στις Επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων, αιφνιδιαστικά, διατάξεις που αφορούν τον τρόπο φορολόγησης των κερδών από τυχερά παίγνια (άρθρο 57).

Στην επιστολή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως οι αλλαγές στη φορολόγηση προχωρούν «εν μέσω lockdown, με κλειστά τα πρακτορεία μας και με τις οικονομικές υποχρεώσεις μας να έχουν συσσωρευτεί δημιουργώντας τεράστια απειλή για την επιβίωση μας».

Σύμφωνα με την ομοσπονδία, «όπως επισημάναμε και σε προηγούμενη επιστολή μας (από τις 16/11/2020) για αυτό το ζήτημα, η διάταξη αυτή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τα σχεδόν 4.000 πρακτορεία ΟΠΑΠ και τους περίπου 20.000 εργαζομένους τους σε όλη την Ελλάδα, που έχουν γονατίσει από την πανδημία, τα lockdown και την κατάρρευση των εσόδων των καταστημάτων.

Επιπλέον, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα πληγούν και τα έσοδα του Κράτους από την εφαρμογή αυτής της πρόχειρης διάταξης, για την οποία δεν έγινε καμία διαβούλευση μαζί μας, παρά τις προηγούμενες επικοινωνίες μας με το Υπουργείο Οικονομικών και σχετικές διαβεβαιώσεις, που μας δίνονταν».

«Η φορολόγηση κερδών ανά δελτίο αλλοιώνει τη φυσιογνωμία, τις αποδόσεις και τα κέρδη των παιχνιδιών που παίζονται με στήλες. Αυτό άλλωστε καταδεικνύεται από στοιχεία και μελέτες που έχουμε στη διάθεση μας, ως ΠΟΕΠΠΠ , και αποδεικνύουν ότι τα αποτελέσματα τέτοιων πρακτικών φορολόγησης είναι εντελώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα» υποστηρίζουν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ. «Η νέα αυτή φορολόγηση θα οδηγήσει σίγουρα στη μείωση των εισοδημάτων των πρακτόρων ΟΠΑΠ και των εργαζομένων τους. Και όλα αυτά, ενώ τα πρακτορεία μας έμειναν και παραμένουν κλειστά για μήνες λόγω κορωνοϊού».

Η επιστολή καταλήγει πως «στις περισσότερες χώρες (ενδεικτικά Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Εσθονία, Φιλανδία, Ιρλανδία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο) δεν επιβάλλεται καν φόρος στα κέρδη των παικτών, ώστε αυτοί να παραμείνουν στα νόμιμα δίκτυα παιγνίων και να προληφθούν φαινόμενα εθισμού και σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων για τους παίκτες. Ταυτόχρονα, όλες αυτές οι χώρες, αναγνωρίζουν ότι η ενίσχυση των εσόδων του κράτους μπορεί να επιτευχθεί με την πάταξη του παράνομου τζόγου. Σας καλούμε να κάνετε το ίδιο και εμείς θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε τέτοια προσπάθεια».

• Με βάση όλα τα παραπάνω, η διάταξη αυτή θα αποτελέσει πλήγμα για τον κλάδο μας, θα δημιουργήσει τρύπες στα έσοδα του Δημοσίου, και θα οδηγήσει σε τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, λόγω της στροφής των παικτών στη μάστιγα του παράνομου τζόγου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v