Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καλύτερες μέρες» περιμένει η ελληνική μεταποίηση

Μετά τις ισχυρές αντοχές που επέδειξε κόντρα στην πανδημία, η εγχώρια μεταποίηση προσδοκά ανοδική πορεία το 2021. Ο ρόλος των δημοσίων έργων, των ιδιωτικών επενδύσεων, της οικοδομικής δραστηριότητας και των μηδενικών επιτοκίων.

«Καλύτερες μέρες» περιμένει η ελληνική μεταποίηση

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής μέσα στο 2021 εκφράζουν κύκλοι της αγοράς, εκτιμώντας ότι η βελτίωση αυτή θα αρχίσει να φαίνεται από το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς και ακόμη περισσότερο ορατή θα γίνει κατά το δεύτερο μισό της.

Κοινή διαπίστωση είναι πως με εξαίρεση κάποιους επιμέρους κλάδους που υποχρεώθηκαν σε βαριές απώλειες (π.χ. διυλιστήρια, κλωστοϋφαντουργία), «η μεταποίηση σε γενικές γραμμές, άντεξε κόντρα στην πανδημία», με δεδομένο άλλωστε ότι κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2020 υποχρεώθηκε σε πτώση 2,7% (+1,5% στο πρώτο τρίμηνο, -7,4% στο δεύτερο και -1,6% στο τρίτο) όταν η συνολική ύφεση στην οικονομία κυμάνθηκε γύρω στο 10%.

Ενδεικτική είναι η πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Παραγωγής Μιχάλη Στασινόπουλου ότι «η εγχώρια βιομηχανία λειτουργεί πραγματικά ως ανάχωμα και φρένο αυτή τη στιγμή, είναι αυτή που μας βοηθάει να κρατηθούμε όρθιοι και να μην πληρώνουμε τόσο ακριβά την κρίση που αντιμετωπίζουμε, αλλά και κάθε κρίση».

 

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η συγκρατημένη αισιοδοξία για ανοδική πορεία της μεταποίησης μέσα στο 2021 βασίζεται σε τρεις κυρίως λόγους:

  • Πρώτον, στην τόνωση της ζήτησης για τις μονάδες εκείνες που επηρεάζονται σημαντικά από την οικοδομική και την ευρύτερη κατασκευαστική-επενδυτική δραστηριότητα (π.χ. τσιμεντοβιομηχανίες, μεταλλουργίες, μεταλλικές κατασκευές, κλάδος ξυλείας). Ενδεικτικό είναι ότι στο πρώτο δεκάμηνο του 2020 ο όγκος των νέων οικοδομικών αδειών παρουσίασε αύξηση επόμενο δωδεκάμηνο (χρονική υστέρηση μεταξύ λήψης άδειας και έναρξης εργασιών). Βασιζόμενος άλλωστε στην αυξημένη ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, αλλά και στα δημόσια έργα που αναμένεται να «τρέξουν» (κυρίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021) ο διευθύνων σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν Μιχάλης Κολακίδης εκτίμησε αύξηση της εγχώριας ζήτησης τσιμέντου κατά 10%. Πρόσθετος κινητήριος μοχλός για την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας και των εν γένει επενδύσεων αποτελεί το περιβάλλον των μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων που επικρατεί εντός και εκτός Ελλάδας, με αποτέλεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ωθούνται στη υλοποίηση επενδύσεων, οι οποίες με τη σειρά τους ανεβάζουν τη ζήτηση για τις εγχώριες μεταποιητικές μονάδες. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, είναι αμφίβολο αν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και το εμβληματικό project του Ελληνικού θα προφτάσουν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τη μεταποιητική παραγωγή μέσα στο 2021, ωστόσο θα αποτελέσουν πολύ ισχυρά εργαλεία για την τόνωση της ζήτησης την επόμενη πενταετία.
  • Δεύτερον, στην προσδοκία για αυξημένη τουριστική δραστηριότητα, στο βαθμό τουλάχιστον ότι ο εμβολιασμός θα φρενάρει τη διάδοση της covid-19 και θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Οι προσδοκίες για τον εισερχόμενο τουρισμό είναι σαφώς υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι, λόγω και της πολύ χαμηλής βάσης σύγκρισης. Να σημειωθεί ότι από την πορεία του εισερχόμενου τουρισμού επηρεάζεται η ζήτηση σε μια ευρεία σειρά παραγωγικών κλάδων, όπως για παράδειγμα των τροφίμων και των, των αλευροβιομηχανιών, κ.λπ.
  • Και τρίτον, στην αισιοδοξία για αύξηση των εξαγωγικών επιδόσεων της ελληνικής μεταποίησης μέσα στο 2021. Σε γενικές γραμμές, οι ελληνικές εξαγωγές «άντεξαν» μέσα στην πανδημία, με εξαίρεση κάποιους συγκεκριμένους κλάδους, όπως τα διυλιστήρια και οι μονάδες κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης. Χαρακτηριστικό είναι το ότι κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2020, οι συνολικές εξαγωγές της χώρας υποχώρησαν κατά 11,3%, πλην όμως χωρίς τη συμβολή του κλάδου των πετρελαιοειδών (επηρεάστηκαν και από την πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού) αυξήθηκαν κατά 1.8%!

Γενικότερα, ελπίζεται ότι η χρονική περίοδος του lock down το 2021 θα είναι σαφώς μικρότερη από αυτή του 2020, τα όποια περιοριστικά μέτρα χαλαρότερα και η οικονομία σε Ελλάδα και εξωτερικό πολύ καλύτερα προετοιμασμένες, προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v