Ποιοι θα λάβουν δάνεια έως €50.000 με εγγύηση δημοσίου

Στην τελική φάση η διαμόρφωση του προγράμματος δανειοδότησης για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Στα 450 εκατ. ευρώ το ποσό που θα χορηγηθεί. Πού θα πρέπει να κινείται ο τζίρος των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν.

Ποιοι θα λάβουν δάνεια έως €50.000 με εγγύηση δημοσίου

Δάνεια κεφαλαίου κίνησης έως 50.000 ευρώ και με εγγύηση του δημοσίου θα μπορούν να λαμβάνουν από τα τέλη Ιανουαρίου οι πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα θα δοθεί μέσω της επέκτασης του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19 που έχει συστήσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) με τις εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες, στο πλαίσιο του οποίου (Ταμείο Εγγυοδοσίας) έχουν εκταμιευθεί ή εγκριθεί δάνεια ύψους σχεδόν 6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο -τρίτο- κύκλο του προγράμματος, θα διατεθούν 450 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση της ΕΑΤ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή σε επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών μεταξύ 100.000 έως 200.000 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ακριβές ύψος του τζίρου δεν έχει ακόμη οριστεί, ωστόσο θα κινείται εντός των προαναφερθέντων ορίων.

Η επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας με ειδική πρόβλεψη για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις προέκυψε από την ανάγκη κάλυψης των αναγκών που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων, η οποία είναι εν πολλοίς αποκλεισμένη από τον τραπεζικό δανεισμό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τον αριθμό των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για δανειοδότηση τόσο στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ όσο και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός πολύ μικρών επιχειρήσεων αναζητεί εναγωνίως χρηματοδότηση μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, ώστε να αντεπεξέλθει στις επιπτώσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία και οι περιοριστικοί όροι ή και η αναστολή της λειτουργίας τους. Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι το εύρημα ότι ο μέσος όρος των δανείων κεφαλαίου κίνησης που εγκρίθηκαν και χορηγούνται στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ ανέρχεται στις 60.000 ευρώ, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος των δανείων της προηγούμενης φάσης του ΤΕΠΙΧ (ΤΕΠΙΧ Ι) ήταν σχεδόν 130.000 ευρώ.

Το εύρημα αυτό αποτέλεσε και την «πυξίδα» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της ΕΑΤ να ορίσουν ως ανώτατο όριο των δανείων που θα χορηγούνται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις στις 50.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια αυτά, όπως ορίζει το Προσωρινό Πλαίσιο της ΕΕ, θα πρέπει να έχουν χορηγηθεί έως τις 30 Ιουνίου 2021, εκτός και αν υπάρξει παράταση του Πλαισίου, κάτι που βέβαια θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.

Η περίοδος αποπληρωμής των δανείων θα είναι έως 5 έτη, όπως άλλωστε ισχύει για όλα τα δάνεια που χορηγούνται από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ενώ αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιό, ώστε να δοθεί το μέγιστο ποσοστό εγγύησης.

Δάνεια σε πάνω από 10.000 επιχειρήσεις

Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, ο αριθμός των δανείων που θα χορηγηθούν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις θα ξεπεράσει τις 10.000 καθώς είναι βέβαιο ότι δεν θα αιτηθούν όλες το ανώτατο προβλεπόμενο ύψος των 50.000 ευρώ. Ακόμα, όμως, και να συμβεί αυτό, τότε με βεβαιότητα θα χορηγηθούν 9.000 δάνεια.

Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι η «στροφή» προς τις μικρότερες επιχειρήσεις έγινε ήδη από τον δεύτερο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας, όπου υπήρξε ειδική πρόβλεψη για αυτές. Συγκεκριμένα, στις αιτήσεις που έχουν εγκρίνει οι τράπεζες, τα δάνεια προς τις ΜμΕ ανέρχονται στα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ στις μεγάλες, στα 450 εκατ. ευρώ. Τα δεδομένα ήταν διαφορετικά για τον πρώτο κύκλο του Ταμείου, όπου εγκρίθηκαν δάνεια 2 δισ. ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις και 1,5 δισ. ευρώ για τις ΜμΕ.

Η πορεία των εκταμιεύσεων

Σε ό,τι αφορά τις εκταμιεύσεις των δανείων του πρώτου κύκλου, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, έως προχθές ανέρχονταν στα 3,480 δισ. ευρώ, έναντι συνολικών εγκρίσεων 3,540 δισ. ευρώ, κάτι που σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, σημαίνει ότι το σύνολο των εκταμιεύσεων θα γίνει εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος.

Για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος, που έχουν εγκριθεί 2,550 δισ. ευρώ από τις τράπεζες, βρίσκεται σε εξέλιξη η τελική αξιολόγηση από την ΕΑΤ, με το ποσοστό των εγκρίσεων να ανέρχεται στο 70%.

Οι εκταμιεύσεις για τον δεύτερο κύκλο θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί έως τις 30/6/2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v