Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πρόγραμμα του υπ. Ανάπτυξης για διανομή 885 εκατ. ευρώ

Πώς θα διατεθούν τα 885 εκατ. ευρώ του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του υπουργείου. Από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση. Τα πέντε υποπρογράμματα και οι κεντρικοί στόχοι τους.

Το πρόγραμμα του υπ. Ανάπτυξης για διανομή 885 εκατ. ευρώ

Με το ποσό των 885 εκατ. ευρώ και με πέντε υποπρογράμματα, θα κάνει φέτος το «ντεμπούτο» του το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΤΠΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η υλοποίηση του ΤΠΑ εκτείνεται σε βάθος πενταετίας και συγκεκριμένα από το τρέχον έτος έως και το 2025 και αποτελεί τμήμα του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) που θεσπίστηκε τον προηγούμενο χρόνο.

Υπενθυμίζουμε ότι η δημιουργία του ΕΠΑ το οποίο επίσης έχει ορίζοντα πενταετίας, προκρίθηκε ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός στην υλοποίηση συγκεκριμένων αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Η χρηματοδότηση του ΕΠΑ θα γίνεται με εθνικούς πόρους και συγκεκριμένα από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι το πρώτο πρόγραμμα που βλέπει το «φως της δημοσιότητας» καθώς ετέθη σε δημόσια διαβούλευση, ενώ στο επόμενο διάστημα αναμένονται και τα ΤΠΑ των υπόλοιπων υπουργείων αλλά και των περιφερειών.

Εμφαση σε επιχειρηματικότητα και μεταποίηση

Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του ΤΠΑ, κύριος στρατηγικός στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι η στήριξη και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση του μετασχηματισμού κυρίως του τομέα της μεταποίησης, με έμφαση στην ποιότητα των συντελεστών παραγωγής και λειτουργίας της, ώστε να αποτελέσει κινητήριο δύναμη της εξωστρεφούς οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στη χώρα.

Βασική συνθήκη για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, όπως σχετικά αναφέρεται, είναι η ενίσχυση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της ανάπτυξης νέων επενδυτικών ευκαιριών και βελτίωσης του επιχειρηματικού και χρηματοδοτικού πλαισίου.

Η έμφαση στη μεταποίηση, υπαγορεύεται και από το γεγονός της αντοχής που επέδειξε, αφού διαπιστώνεται ότι οι επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα, ανά απασχολούμενο, διατηρήθηκαν περίπου σταθερές κατά τη διάρκεια της κρίσης (περίπου 34.000 ευρώ ανά απασχολούμενο), ενώ στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν κατά σχεδόν 50%.

Τα υποπρογράμματα

Όπως προαναφέρθηκε, το ΤΠΑ δομείται σε πέντε υποπρογράμματα, με το κάθε ένα εξ αυτών να έχει συγκεκριμένη «κατεύθυνση».

Υποπρόγραμμα 1: Ενίσχυση επιχειρηματικότητας / δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος

«Το υποπρόγραμμα 1, λαμβάνει «τη μερίδα του λέοντος» των κονδυλίων του ΤΠΑ, καθώς από τα 885 εκατ. ευρώ, σε αυτό αποδίδονται τα 680 εκατ. ευρώ.

Οι ειδικοί αναπτυξιακοί στόχοι του υποπρογράμματος 1 καλύπτονται από τον αναπτυξιακό στόχο του ΕΠΑ «Έξυπνη Ανάπτυξη» και σε αυτούς περιλαμβάνονται η ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων, η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, η ενίσχυση στρατηγικών επενδύσεων, η ενίσχυση συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και η βελτίωση μηχανισμών υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Υποπρόγραμμα 2: Ενίσχυση της βιομηχανίας

Στους ειδικούς αναπτυξιακούς στόχους του υποπρογράμματος 2 που θα λάβει 98 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται η ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων η προσαρμογή της ελληνικής βιομηχανίας στις προκλήσεις της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης και της διεθνοποίησης, ο εκσυγχρονισμός βιομηχανικών και τεχνολογικών υποδομών για την προσέλκυση επενδύσεων καθώς και η ενίσχυση τομεακών σχεδίων ανάπτυξης

Πέραν των παραπάνω, θα υπάρξουν και παρεμβάσεις ενίσχυσης των μηχανισμών εποπτείας της αγοράς βιομηχανικών προϊόντων , αναβάθμισης και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας, αναβάθμιση και βελτίωση του εθνικού συστήματος διανοητικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Υποπρόγραμμα 3: Ενίσχυση της έρευνας και τεχνολογίας

Με προϋπολογισμό 53 εκατ. ευρώ, το υποπρόγραμμα 3 που στοχεύει στην ενίσχυση της έρευνας και τεχνολογίας, θα εστιάσει στη δημιουργία επιλεγμένων κεντρικών ερευνητικών κέντρων και προγραμμάτων σε τομείς αιχμής (συμπεριλαμβάνονται υποδομές και συνεργατικά σχήματα) στη δημιουργία ερευνητικής τεχνογνωσίας και λύσεων ΤΠΕ στον δημόσιο τομέα , στην προώθηση αποτελεσμάτων έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας στις επιχειρήσεις και σε συστάδες ανάπτυξης.

Υποπρόγραμμα 4: Στήριξη του εμπορίου και προστασία καταναλωτή

Οι ειδικοί αναπτυξιακοί στόχοι του υποπρογράμματος 4 το οποίο θα λάβει 12 εκατ. ευρώ καλύπτονται από τον αναπτυξιακό στόχο του ΕΠΑ «Έξυπνη Ανάπτυξη» και τον αναπτυξιακό στόχο «Εξωστρέφεια» είναι οι εξής:

  • Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του υγιούς ανταγωνισμού
  • Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στήριξης και αναβάθμισης της εμπορικότητας στα αστικά κέντρα
  • Προστασία του καταναλωτή και πληροφόρηση επιχειρήσεων
  • Στήριξη του ελληνικού σήματος και προέλευσης προϊόντων

Υποπρόγραμμα 5: «Υποστήριξη-Τεχνική βοήθεια προγράμματος»

Το υποπρόγραμμα τεχνικής βοήθειας θα διατεθούν 42 εκατ. ευρώ και στις κατευθύνσεις του περιλαμβάνονται:

  • Οι επιχορηγήσεις εποπτευόμενων φορέων βάσει νόμου
  • Η διαμόρφωση και λειτουργία συστημάτων και διαδικασιών διοίκησης και συντονισμού, και υποστήριξη της εφαρμογής του ΕΠΑ και του συνόλου των επιμέρους προγραμμάτων του
  • Η διαμόρφωση και λειτουργία συμπληρωματικών ή και εξειδικευμένων εργαλείων διαχείρισης, και υποστήριξη της υλοποίησης του ΤΠΑ.
  • Η τεχνική βοήθεια του ΕΠΑ και του ΤΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v