Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: «Μάχη» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την οικονομία

Στο πακέτο μέτρων στήριξης αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σε υψηλούς τόνους κριτική από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά. Πυρά από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Βουλή: «Μάχη» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την οικονομία

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για την οικονομία αλλά και το σχεδιασμό της μετά - COVID εποχής με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του Κινήματος Αλλαγής. Η συζήτηση εξελίχθηκε σε μια ευρύτερη «κόντρα» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το τρόπο που έχουν αντιμετωπιστεί οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία.

Από τη μία πλευρά ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας εστίασε σε μια σειρά μέτρων που θα «τρέξουν» τους πρώτους μήνες του 2021, με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε «βέλη» στην κυβέρνηση για αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί και αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Για παράδειγμα την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή ρύθμιση για την κρατική ενίσχυση επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών, ενώ θα εκταμιευτούν και οι πόροι για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5. Παράλληλα o Χ. Σταϊκούρας άσκησε έντονη κριτική στην αντιπολίτευση για ατεκμηρίωτες και ακοστολόγητες προτάσεις.

Σφόδρα πυρά στην κυβέρνηση για τον τρόπο που επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού εξαπέλυσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, μιλώντας για «αποσπασματικά, καθυστερημένα και ανεπαρκή μέτρα». Ειδικότερα κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει σχέδιο και συνεχίζει να προχωρά με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» .

«Πόσο κοστίζουν όσα είπε το Κίνημα Αλλαγής;» αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, κάνοντας λόγο για «μη κοστολογημένες προτάσεις». Συνέχισε παρουσιάζοντας μια σειρά κινήσεων που έχει κάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη μισθωτών και συνταξιούχων, ενώ ανέφερε πως το 2020 απονεμήθηκαν 161.771 συντάξεις και μίλησε για «ρεκόρ όλων των εποχών». Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ανέφερε πως το 2021 θα είναι χρονιά «κοινωνικής και οικονομικής επανεκκίνησης».

Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε πως «η χώρα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση και στον αποπληθωρισμό» και εξαπέλυσε «βέλη» στην κυβέρνηση. «Τι θα συμβεί το 2021;» σημείωσε και είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα «εύχομαι τα καμπανάκια που χτυπούν στη αγορά να φτάσουν και στα δικά σας αυτιά και να υπάρξει μια στροφή».  Επεσήμανε πως «έχει συμβεί κοσμογονία δεν μπορεί να πορεύεστε σαν να μην υπάρχει αυτή η κατάσταση. Δεν πάνε καλά τα πράγματα για το 2021, δεν πείθουν τα πανηγύρια». Για να προσθέσει «πάρτε πίσω την αθλιότητα περί «επιχειρήσεων ζόμπι», πείτε μας ποιους αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και αν αποκλείσει τις μικρομεσαίες».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ανέφερε «αλλάξτε ρότα, διότι κινδυνεύετε, για δεύτερη φορά μέσα σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα να ταυτιστείτε ως παράταξη με τις μεγάλες οικονομικές καταστροφές, οι οποίες έχουν επι συμβεί στην Ελλάδα μέσα στην τελευταία δεκαετία».

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για της επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης σημείωσε προς την κυβερνητική πτέρυγα «είχατε τη δυνατότητα να διαθέσετε περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας». Προσέθεσε πως «θελουμε άλλου τύπου ανάπτυξη και άλλου τύπου παραγωγικό μοντέλο. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή ξανά. Θεσμική, οικονομική και κοινωνική. Δεν χρειάζεται την επιστροφή σε ένα σύστημα που οδήγησε σε αδιέξοδα».

Σφοδρή κριτική στην ασκούμενη οικονομική πολιτική εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατά την παρέμβαση του. «Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς» σημείωσε από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος, αναφέροντας πως «χειρότερα δεν θα μπορούσε κανείς να διαχειριστεί την οικονομία».

Από το ΜέΡΑ 25 η Αγγελική Αδαμοπούλου είπε ότι το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε σε αυτή τη χρονική στιγμή τη συγκεκριμένη επερώτηση γιατί υποψιάζεται πως «η κυβέρνηση θα σύρει σύντομα τη χώρα σε εκλογές». Και προσέθεσε πως με δεδομένο πως υπάρχει η απλή αναλογική το Κίνημα Αλλαγής αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται ως μια παράταξη που μπορεί να κάνει συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Συνέχιζε μιλώντας για «μια προσχηματική επερώτηση» που ουσιαστικά είναι «μια διερευνητική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v