Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δήμος Αθήνας: Δωρεά από €5.000 έως €200.000 σε θέατρα και σινεμά

Πρόγραμμα ύψους 7,7 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στον χώρο του πολιτισμού από τον δήμο Αθηναίων. Ποιες δραστηριότητες μπορούν να λάβουν την ενίσχυση. Η περιοχή παρέμβασης. Οι όροι και οι προϋποθέσεις.

Δήμος Αθήνας: Δωρεά από €5.000 έως €200.000 σε θέατρα και σινεμά

Κεφάλαιο κίνησης ύψους από 5.000 έως και 200.000 ευρώ θα διανείμει στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι, μουσικές σκηνές, μουσεία, βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι κ.ο.κ.) ο δήμος Αθηναίων.

Η υποβολή αιτήσεων για τη λήψη της χρηματοδότησης αρχίζει αύριο 28 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η κατάθεση (των αιτήσεων) θα γίνει μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων. Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση αυτή είναι μη επιστρεπτέα, δηλαδή οι επιχειρήσεις που θα τη λάβουν, δεν θα πρέπει να την επιστρέψουν.

Συνολικά, μέσω του προγράμματος, θα διατεθούν 7,7 εκατ. ευρώ στις πληττόμενες επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κατηγοριών, υπό την προϋπόθεση ότι δραστηριοποιούνται εντός των ορίων Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) του δήμου (οι οδοί που περικλείουν την ΟΧΕ αναφέρονται στη συνέχεια).

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τις 5.000 ευρώ και μέγιστο τις 200.000 ευρώ.

Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το ακριβές ποσό επιχορήγησης προκύπτουν από το άθροισμα:

  • των αγορών εμπορευμάτων χρήσης
  • των αγορών α’ υλών και υλικών χρήσης
  • του συνόλου των δαπανών για παροχή υπηρεσιών
  • του συνόλου των ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση
  • του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε αγροτικές βιολογικές δραστηριότητες)
  • των διαφόρων λειτουργικών εξόδων.

Ειδικότερα, ο υπολογισμός του αναλογούντος κεφαλαίου κίνησης (δημόσια χρηματοδότηση) προκύπτει από το άθροισμα των κάτωθι δηλωθέντων ποσών των πεδίων του έντυπου Ε3 του προηγούμενου έτους (χρήση 2019): 102, 202, 181, 281, 481, 185, 285, 485 πολλαπλασιαζόμενο με 50%. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ, η αναλογούσα δημόσια χρηματοδότηση διαμορφώνεται στις 200.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι μικρότερο από 5.000 ευρώ, δεν είναι δυνατή η συμμετοχή στη δράση.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει η προκήρυξη, το καταβληθέν κεφάλαιο κίνησης θα πρέπει να έχει αναλωθεί εντός του 2021. Αυτό θα αποδεικνύεται από το έντυπο Ε3 του έτους 2021 στο οποίο θα πρέπει να έχουν δηλωθεί στα προκαθορισμένα πεδία, βάσει των οποίων έγινε ο υπολογισμός του καταβληθέντος κεφαλαίου κίνησης, ποσά τα οποία αθροιστικά δεν θα υπολείπονται του καταβληθέντος κεφαλαίου κίνησης.

Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο που θα διενεργηθεί το 2022 και αφού έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων διαπιστωθεί το αντίθετο, η διαφορά μεταξύ καταβληθέντος ποσού και αθροίσματος δηλωθέντων ποσών θα αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό.

Ωστόσο το συνολικό αίτημα ελέγχου υποβάλλεται κατ’ επιλογή των δικαιούχων στο διάστημα από 01/04/2021 έως 31/10/2021.

Οι επιλέξιμοι ΚΑΔ

Οι επιλέξιμες δραστηριότητες (ΚΑΔ) που μπορούν να λάβουν την ενίσχυση είναι οι εξής:

59.14: Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών

82.30: Υπηρεσίες διοργάνωσης συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων

90.01: Τέχνες του θεάματος

90.02: Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος

90.03: Καλλιτεχνική δημιουργία

90.04: Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες

91.02: Δραστηριότητες μουσείων

91.03: Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών

91.04: Δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων

93.29.19.01: Υπηρεσίες διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων

93.29.21: Υπηρεσίες θεαμάτων με πυροτεχνήματα και θεαμάτων "ήχος και φως"

94.99.16: Υπηρεσίες που παρέχονται από πολιτιστικές και ψυχαγωγικές ενώσεις

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ, συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση πενταψήφιου, συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου, συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων.

Η περιοχή παρέμβασης

Πέραν των παραπάνω προϋποθέσεων, δικαίωμα υποβολής αίτησης και λήψης της ενίσχυσης έχουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός της ΟΧΕ του δήμου Αθηναίων.

Η περιοχή παρέμβασης περικλείεται από τις παρακάτω οδούς:

Αγ. Μελετίου, Ι. Δροσοπούλου, Φωκίωνος Νέγρη, Ζακύνθου, Κυψέλης, Μαυροματαίων, Βασ. Ηρακλείου, Μπουμπουλίνας, Στουρνάρη, Αραχώβης, Εμ. Μπενάκη, Ακαδημίας, Λεωφ. Βασ. Σοφίας, Ηρώδου Αττικού, Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου Β, Μελεάγρου, Ησιόδου, Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου, Λεωφ. Αρδηττού, Καλλιρρόης, Βρύγου, Θαρύπου, Ντούρμ, Φιλίνου, Ευρυδάμαντος, Κράτητος, Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου, Εφέσου, Λεωφ. Συγγρού, Λαγουμιτζή, Αλ. Πάντου, Οδυσ. Ανδρούτσου, Φαλήρου, Μακρυγιάννη, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Λεωφ. Βασ. Αμαλίας, Πιττακού, Περιάνδρου, Μονής Αστεριού Τσαγκάρη, Τσάτσου, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως, Πλ. Μοναστηρακίου, Άρεως, Αδριανού, Αγ. Ασωμάτων, Απ. Παύλου, Ηρακλειδών, Θεσσαλονίκης, Αιγηίδων, Πανδώρου, Χαμοστέρνας, Αγ. Σοφίας, Χρυσ. Σμύρνης, Ταύρου, Μαινεμένης, Κωνσταντινουπόλεως, Θ. Δηληγιάννη, Δομοκού, Σεπολίων, Λιοσίων, Πλ. Αττικής, Αδμηττού, Αγ. Μελετίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v