Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Η Ελλάδα ανεβαίνει σε εμβολιασμούς αλλά και σε κρούσματα

Αμφιβολίες εκφράζει ο οίκος για τη γρήγορη επιστροφή σε μια κανονικότητα, εξαιτίας των μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Η πίεση που δημιουργούν τα lockdown στην Ευρώπη, η κόπωση των πολιτών και τα πρώτα δειλά βήματα χαλάρωσης.

HSBC: Η Ελλάδα ανεβαίνει σε εμβολιασμούς αλλά και σε κρούσματα

Η Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει σημαντική πρόοδο στο μέτωπο των εμβολιασμών, σύμφωνα με την HSBC, οι οποίοι επιταχύνονται με γοργό ρυθμό και η χώρα πλέον όχι μόνο έχει καλύψει το αρχικό χαμένο έδαφος ως προς τον μέσο όρο της Ε.Ε. αλλά πλέον βρίσκεται στις πρώτες θέσεις.

Βάσει του αριθμού του εμβολιασμένου πληθυσμού ανά 100 άτομα, η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Φιλανδία, η Πορτογαλία και η Ουγγαρία και βρίσκεται πλέον στα ίδια επίπεδα με Ιταλία και Ισπανία. Παράλληλα, ο ρυθμός αύξησης των εμβολιασμών κινείται σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ. σύνολο εμβολιασμών σε σύγκριση εβδομάδας 31/01 και 7/02).

Η βελτιωμένη εικόνα όμως στους εμβολιασμούς δυστυχώς συνδυάζεται με επιδείνωση στα κρούσματα. Σε αντίθεση με την Ευρώπη, η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση και η αύξηση των νέων λοιμώξεων οδήγησε την κυβέρνηση να επιβάλει ένα νέο lockdown στην περιοχή της Αθήνας.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο, η χώρα μας παραμένει στη δεύτερη καλύτερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που παρακολουθεί και αναλύει η βρετανική τράπεζα HSBC και μόνο η Νορβηγία έχει λιγότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Η HSBC διακρίνει ότι η διάθεση στην Ευρώπη για χαλάρωση των περιορισμών παραμένει αόριστη παρά την κούραση των lockdown. Μια άλλη ενθαρρυντική εξέλιξη είναι το γεγονός ότι οι αριθμοί των περιπτώσεων μειώνονται τώρα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, των δύο χωρών όπου η πανδημία υπήρξε η πιο μολυσματική πρόσφατα. Ωστόσο, παρά αυτό το καλύτερο σκηνικό, οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να είναι απρόθυμες να χαλαρώσουν σημαντικά τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, επισημαίνει η HSBC.

Η HSBC εξηγεί ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για τις προοπτικές επιστροφής σε πιο φυσιολογικές συνθήκες αργότερα μέσα στο έτος, χάρη στη συνεχιζόμενη διάθεση εμβολίων. Πράγματι, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης, το εμβόλιο AstraZeneca δεν φαίνεται να προσφέρει προστασία από ήπια και μέτρια ασθένεια που προκαλείται από την παραλλαγή ιού της Νότιας Αφρικής. Βεβαίως, ο αντίκτυπος σε πιο σοβαρές μορφές της νόσου δεν έχει ακόμη καθοριστεί, προσθέτει η βρετανική τράπεζα.

Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τον κίνδυνο τα τρέχοντα εμβόλια να μην μπορέσουν να περιορίσουν σημαντικά τη μετάδοση ορισμένων στελεχών του ιού και επομένως, ο δρόμος για την «ασυλία της αγέλης» παραμένει αρκετά αβέβαιος.

Σε μια πιο θετική σημείωση, πρώιμα στοιχεία από το Ισραήλ δείχνουν ότι τα εμβόλια αρχίζουν να έχουν επίδραση σε νέες περιπτώσεις και επιπρόσθετα, αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες ανακοίνωσαν πρόσφατα μέτρα για την αύξηση της παραγωγής εμβολίων στην Ευρώπη, αυξάνοντας τις ελπίδες για ταχύτερη ανάπτυξη των επόμενων εβδομάδων.

Με βάση τις τελευταίες μελέτες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μόλις ανακοίνωσε ότι προτείνει τώρα το εμβόλιο AstraZeneca για χρήση παγκοσμίως από όλους τους ενήλικες (και όχι μόνο από άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, που είναι η τρέχουσα κατευθυντήρια γραμμή που επικρατεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες), με ένα διάστημα 8 έως 12 εβδομάδων μεταξύ των δύο δόσεων.

Στη Γαλλία, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, οι νέες παραλλαγές ιών (από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία) θα αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το 20% των νέων λοιμώξεων (Le Figaro, 5 Φεβρουαρίου). Επομένως, ακόμη και αν νέες περιπτώσεις έχουν σταθεροποιηθεί κάπως πρόσφατα, το τρίτο lockdown εξακολουθεί να είναι πιθανό. Στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι αρχηγοί των ομοσπονδιακών κρατών συμφώνησαν να επεκτείνουν γενικά το εθνικό lockdown έως τις αρχές Μαρτίου τουλάχιστον (με εξαίρεση τα κομμωτήρια).

Τέλος, στην Ιταλία, η κυβέρνηση αρχίζει απρόθυμα να ελαττώνει τους περιορισμούς, με τα χιονοδρομικά κέντρα και τα γυμναστήρια να ανοίγουν ξανά στις «κίτρινες» περιοχές από τις 15 Φεβρουαρίου. Η καθυστερημένη ανάκαμψη της κατανάλωσης που απορρέει από τους τρέχοντες περιορισμούς είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από τις προβλέψεις για χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ για το 2021, καταλήγει η HSBC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v