Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα επιχειρηματικά ταξίδια και το σενάριο διάψευσης του... Bill Gates

Αισιόδοξη η European Travel Commission ότι η ανάγκη για προσωπική επαφή θα οδηγήσει σε πλήρη ανάκαμψη τον κλάδο των επαγγελματικών ταξιδιών. Εκτιμά ότι αυτό θα γίνει πραγματικότητα το 2024.

Τα επιχειρηματικά ταξίδια και το σενάριο διάψευσης του... Bill Gates

Ενώ ορισμένοι σχολιαστές και μεγάλοι επιχειρηματίες όπως ο Bill Gates έχουν προβλέψει μια μόνιμη κατάρρευση της αγοράς των επιχειρηματικών ταξιδιών, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, έρευνα της European Travel Commission καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν θα επιβεβαιωθούν αυτές οι απαισιόδοξες προβλέψεις και μέχρι το 2024 ο τομέας θα ανακάμψει πλήρως.

Αν και από την έναρξη της πανδημίας, τα επιχειρηματικά ταξίδια έχουν συρρικνωθεί και έχουν αντικατασταθεί από τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων για την επικοινωνία μεταξύ των στελεχών, εντούτοις η ETC εκτιμά ότι στο άμεσο μέλλον και ενόσω η πανδημία τίθεται υπό έλεγχο, η βιομηχανία των επιχειρηματικών ταξιδιών θα ανακάμψει καθώς οι προσωπικές συναντήσεις θα παραμείνουν βασικό στοιχείο των επιχειρηματικών σχέσεων.

Η πανδημία έχει δώσει την ευκαιρία να επανεκτιμήσουμε τις εργασιακές πρακτικές και τη διαχείριση των επιχειρηματικών σχέσεων, και ιδίως τα επαγγελματικά ταξίδια. Αυτό οδήγησε, αναφέρει η ETC, ορισμένους, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της Microsoft Bill Gates,  να αναρωτηθούν εάν έχουν ακόμη θέση στον κόσμο των επιχειρήσεων οι face to face επαφές και συζητήσεις αφού η πρόσφατη εμπειρία έδειξε ότι οι επιχειρηματικές σχέσεις μπορούν να λειτουργήσουν πολύ καλά στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η ETC, η προσωπική επαφή παραμένει ένα βαθιά ριζωμένο χαρακτηριστικό της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Επίσης πρέπει να συνυπολογισθεί ότι πολυπληθείς εκδηλώσεις δεν μπορούν να αντικατασταθούν πλήρως από ψηφιακές εναλλακτικές λύσεις.

Επιπλέον τα επαγγελματικά ταξίδια επιτρέπουν πιο προσωπική αλληλεπίδραση και ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο εσφαλμένης επικοινωνίας. Η έρευνα της  SAP Concur στα μέσα του 2020 υπογράμμισε τη σημασία της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο, με το 92% των business travelers να αναμένουν ότι η εταιρεία τους θα βιώσει αρνητικά αποτελέσματα λόγω των περιορισμών στα ταξίδια που επέφερε η πανδημία Covid-19, κυρίως στη δημιουργία νέων συμφωνιών.

Η ETC επικαλείται και την προηγούμενη εμπειρία όπως το σοκ που προκάλεσε η 11η Σεπτεμβρίου 2001 αλλά και η χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, γεγονότα που έδειξαν ότι τα επιχειρηματικά ταξίδια είναι μεν ευαίσθητα σε ακραία γεγονότα όμως η ανάκαμψη έρχεται σχετικά σύντομα.

Η European Travel Commission, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν συμμερίζεται την άποψη του Bill Gates για το μέλλον των επαγγελματικών ταξιδιών και αναμένει ότι οι δαπάνες για διεθνή επιχειρηματικά ταξίδια θα φθάσουν και πάλι στα επίπεδα του 2019 περί το 2024 ενώ τα εγχώρια (εντός κάθε ευρωπαϊκής χώρας) επιχειρηματικά ταξίδια θα ανακάμψουν μέχρι το 2023.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v