Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογικές δηλώσεις από Πάσχα και… βλέπουμε

Πρώτα οι «απαντήσεις» στις... εκκρεμότητες όπως τα τεκμήρια, οι πληρωμές με πλαστικό χρήμα και η προκαταβολή φόρου και μετά το άνοιγμα των ηλεκτρονικών πυλών. Υπό εξέταση ο φόρος με τον μήνα ή ανά δίμηνο.

Φορολογικές δηλώσεις από Πάσχα και… βλέπουμε

Κοντά στο Πάσχα, στις 2 Μαΐου ή και λίγο αργότερα αναμένεται να κάνει φέτος πρεμιέρα η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς η επέλαση της πανδημίας επιβάλλει και το 2021 νέο χρονοδιάγραμμα στις «σχέσεις» με την εφορία.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για μια σειρά εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και η έναρξη της περιόδου υποβολής απαιτεί ξεκαθάρισμα εκκρεμοτήτων, προκειμένου να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα στην εκκαθάριση.

Το οικονομικό επιτελείο, όπως προκύπτει από δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών Χρ. Σταϊκούρα, Θ. Σκυλακάκη και Απ. Βεσυρόπουλου, θα σταθμίσει τα δεδομένα και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου για μια σειρά από θέματα τα οποία αφορούν στην προκαταβολή φόρου νομικών προσώπων, στην υποχρέωση των φυσικών προσώπων να έχουν δαπανήσει με πλαστικό χρήμα το 30% του εισοδήματος του περασμένου έτους αλλά και στην «τύχη» των τεκμηρίων διαβίωσης.

Οι αποφάσεις αυτές επηρεάζουν τη βεβαίωση εσόδων στον προϋπολογισμό, σε μία χρονιά η οποία ξεκίνησε με ανατροπές (βουτιά εσόδων 17% τον Ιανουάριο, με τα φορολογικά να υστερούν κατά 7,4%), λόγω των ευρύτερων έναντι των προβλεπόμενων περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας ενώ πρόσθετες αρρυθμίες συνεπάγονται οι αποφάσεις για έναρξη αποπληρωμής «παγωμένων» φόρων και εισφορών του πρώτου lockdown τον Ιανουάριο του 2021.

Το οικονομικό επιτελείο έχει διαμηνύσει πως πρώτα θα μετρήσει -κόστος, δικαιούχους, αποτελέσματα- και μετά θα μιλήσει, προχωρώντας σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για όλα τα παραπάνω θέματα. Για παράδειγμα, οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών κατά 8-10% το 2020, αλλά θα πρέπει να υπάρξει εικόνα και για τη συσχέτιση πτώσης εισοδημάτων και e-κατανάλωσης το περασμένο έτος, ώστε να φανεί εάν κινδυνεύουν με έξτρα φόρο φορολογούμενοι οι οποίοι βρέθηκαν σε οικονομική στενωπό. Εναλλακτικές εξετάζονται αρκετές, όπως το γενικό ή μερικό «πάγωμα» του φόρου 22% για όσους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματός τους σε δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή η μείωση του ορίου 30%. Σε καμία περίπτωση όμως δεν προκύπτει ενδεχόμενη ακύρωση της διάταξης νόμου.

Αντίστοιχος προβληματισμός υπάρχει και για τα τεκμήρια, τα οποία απειλούν να «δαγκώσουν» φορολογούμενους με δραστική πτώση εισοδήματος αλλά σωρευμένη περιουσία όπως άλλωστε και για την ενδεχόμενη επανάληψη -στοχευμένα- της μείωσης προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.

Το «κλείδωμα» των παραπάνω αποφάσεων θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και στη συνέχεια το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αποφασίσει επί του δοσολογίου. Εάν δηλαδή θα επιστρέψουμε στις τρεις διμηνιαίες δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ή θα παραμείνει το σχήμα των μηνιαίων πληρωμών έως το τέλος του 2021 ή και το πρώτο δίμηνο του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v