Το σχέδιο χρήσης χάρτινης απόδειξης για το αφορολόγητο

Πώς θα αθροίζονται οι χάρτινες για την κάλυψη του ορίου δαπανών με πλαστικό χρήμα. Γιατί προωθεί τη συγκεκριμένη ρύθμιση το ΥΠΟΙΚ. Στα έργα-εξπρές του Ταμείου Ανάκαμψης η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με Taxis-POS.

Το σχέδιο χρήσης χάρτινης απόδειξης για το αφορολόγητο

Κάθε φορά που ένας καταναλωτής αγοράζει μια υπηρεσία ή ένα προϊόν πληρώνοντας με μετρητά, θα έχει λόγο να ζητήσει απόδειξη. Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών, με την προώθηση του μέτρου που ορίζει ότι και οι χάρτινες αποδείξεις θα μπορούν να αθροίζονται για την κάλυψη του εισοδηματικού ορίου (30% με τα σημερινά δεδομένα) δαπανών εξοφλημένων με πλαστικό χρήμα.

Το μέτρο βρίσκεται υπό επεξεργασία, είναι δεδομένο πως δεν θα έχει αναδρομική ισχύ για το 2020 (δεν θα μπορούσε το κράτος να ζητήσει από τους φορολογούμενους να ψάξουν κατόπιν εορτής για… χαρτάκια), αλλά θα μπορούσε να κάνει πρεμιέρα από τη φετινή χρονιά.

Το σενάριο είναι απλό: μετά από κάθε συναλλαγή με μετρητά, οι φορολογούμενοι ενημερώνουν την ΑΑΔΕ, σκανάροντας και αποστέλλοντας σε ειδική εφαρμογή το QR Code της απόδειξης, με το ύψος της συναλλαγής να προστίθεται στις δαπάνες που εξοφλήθηκαν με πλαστικό χρήμα, διευκολύνοντας έτσι την κάλυψη του ορίου. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η εφαρμογή θα διατίθεται στο Google Play και το App Store και θα επιτρέπει στον φορολογούμενο να σκανάρει από το έξυπνο κινητό του το QR Code της απόδειξης.

Σε ένα πιο «προωθημένο» σενάριο μάλιστα, η εφαρμογή θα χτυπά και «καμπανάκι» στην περίπτωση όπου η απόδειξη έχει κοπεί από πειραγμένη ταμειακή. Μόλις ο φορολογούμενος περάσει τη χάρτινη απόδειξη στο σύστημα της ΑΑΔΕ, θα γίνεται αυτόματα έλεγχος για τη γνησιότητά της ή όχι.

Το όριο δαπανών με πλαστικό χρήμα είναι σήμερα στο 30% του εισοδήματος και εάν δεν καλυφθεί, στη διαφορά επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22%. Το μέτρο δεν συνδέεται με το αφορολόγητο και ειδικά για το 2020 αναμένεται να τροποποιηθεί προς το ελαστικότερο, ώστε να μην επιβληθεί άδικος φόρος σε φορολογούμενους οι οποίοι περιόρισαν -μοιραία- τις καταναλωτικές τους συνήθειες λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα με τις σκαναρισμένες αποδείξεις, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και δέσμη κινήτρων ώστε οι φορολογούμενοι να ζητούν με μεγαλύτερη ένταση τις αποδείξεις τους όταν πληρώνουν με μετρητά. Μεταξύ αυτών οι αλλαγές στη φορο-λοταρία, με βασικότερη να μπαίνουν στην κλήρωση που γίνεται κάθε μήνα οι συναλλαγές με τις σκαναρισμένες χάρτινες αποδείξεις ή οι τελευταίες να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβράβευσης σε συνδυασμό με αλλαγή του μοντέλου επιβράβευσης. Τα 1.000 ευρώ σε χίλιους τυχερούς κάθε μήνα δεν «τραβάνε» και κατά περιόδους έχουν πέσει στο τραπέζι κληρώσεις αισθητά μεγαλύτερων χρηματικών ποσών, αυτοκινήτων ή ακόμα και ακινήτων.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά πως με τη μέθοδο των σκαναρισμένων αποδείξεων και σε συνδυασμό με την τριπλή διασύνδεση ταμειακών - POS - taxis, θα σταματήσει και το πάρτι που στήνεται με διαφορετικές παραλλαγές κάθε χρονιά με τα παράνομα λογισμικά των ταμειακών μηχανών.

Το μέτρο «φωτογράφισε» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (χθες στον AΝΤ1), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η διασύνδεση ταμειακών - POS - taxis αναμένεται να περιληφθεί στα πρώτα μέτρα τα οποία θα προενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης με χρηματοδότηση από πόρους του ΠΔΕ, πριν καλά καλά εγκριθεί το ελληνικό σχέδιο από τις Βρυξέλλες.

Σήμερα ή αύριο άλλωστε αναμένεται να δημοσιευθεί κοινή υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση του μαθητικού voucher των 200 ευρώ για την αγορά τάμπλετ, μέτρο το οποίο επίσης εντάσσεται στα προχρηματοδοτούμενα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v