Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες 700 εκατ. ευρώ για τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Το 43% των επισκεπτών που ήρθαν στην Αθήνα από ευρωπαϊκές αγορές (όπως Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία) δήλωσαν ότι την επέλεξαν συνειδητά, επειδή τη θεώρησαν ασφαλή προορισμό, σύμφωνα με έρευνα.

Απώλειες 700 εκατ. ευρώ για τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Απώλειες πάνω που ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ κατέγραψε η ξενοδοχειακή αγορά της Αττικής και Αργοσαρωνικού λόγω covid 19 το 2020 ενώ για το 2021 αναμένεται επίσης μια δύσκολη χρονιά. Ωστόσο όσοι τουρίστες ήρθαν στην Αθήνα εμφανίζονται εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που απήλαυσαν στην πρωτέψου και το 97% δήλωσε ότι θα ξανάρθει!

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) που πραγματοποιεί σε συνεργασία με την GBR Consulting.

Πάντως όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης για το 2021 η αγορά αναμένεται να ανοίξει λίγο μετά το Πάσχα περί τα μέσα Μαΐου και εκτίμησε ότι θα είναι μια καλύτερη χρονιά με την προβολή της Αττικής από τον ΕΟΤ να είναι πρώτης προτεραιότητας.

Από την πλευρά της πάντως η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς σημείωσε ότι πολλά αναφορικά με το «άνοιγμα» της αγοράς, θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, ενώ ο γενικός γραμματέας της ΕΞΑΑΑ Ευγένιος Βασιλικός εμφανίσθηκε επίσης προβληματισμένος καθώς τα δεδομένα συχνά αλλάζουν, όπως είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι "αυτή την στιγμή κρατήσεις δεν υπάρχουν".

Η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ εκτίμησε ακόμη ότι πολλά θα αλλάξουν μετά την πανδημία και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένα εδικό σχέδιο επανατοποθέτησης της Αθήνας στη διεθνή αγορά όπως είπε να αναδειχθεί το γεγονός ότι την ιδέα «ήλιος και θάλασσα» την προσφέρει και η Αθήνα και αυτό πρέπει να γίνει γνωστό.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε ο Στέφαν Μέρκενχοφ, διευθύνων σύμβουλος της GBR Consulting το 2020 λειτούργησαν κατά μέσο όρο το 59% των δωματίων της Αττικής. Επίσης το 43% των τουριστών δήλωσαν ως πρώτο κριτήριο την ασφάλεια της χώρας μεταξύ αυτούς που προτίμησαν την Αθήνα, ενώ το κριτήριο των αρχαιολογικών χώρων και ο πολιτισμός, να κρατάει την πρώτη θέση στη σχετική κατάταξη των κριτηρίων.

Επίσης με βαθμό 7,3 βαθμό οι αλλοδαποί τουρίστες, δήλωσαν ότι δεν επηρεάσθηκαν από τα μέτρα covid ενώ με άριστα το 10 τα ξενοδοχεία πήραν 8,9 από τους αλλοδαπούς στα μέτρα ασφαλείας, με τον χειρότερο βαθμό (6,9) να συγκεντρώνουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η πληρότητα των ξενοδοχείων κυμάνθηκε από 20-55% με μέσο όρο το 35% εάν υπολογισθούν μόνο τα εν λειτουργία ξενοδοχεία ενώ η πληρότητα πέφτει στο 19,6% υπολογιζόμενα και τα κλειστά ξενοδοχεία. Η μέση τιμή δωματίου ήταν μειωμένη κατά 32% σε σύγκριση με το 2019.

Από τις ανταγωνίστριες πόλεις Κωνσταντινούπολη, Βερολίνο Λονδίνο Άμστερνταμ κινήθηκαν καλύτερα από την ελληνική πρωτεύουσα, με τις Βιέννη, Παρίσι, Μαδρίτη να κινούνται στα ίδια ποσοστά πληροτήτων με την Αθήνα και Βαρκελώνη, Ρώμη να κινούνται χαμηλότερα.

Να σημειωθεί ότι οι ημερήσιες δαπάνες τουριστών παρέμειναν σταθερές το 220 στα επίπεδα των 115 ευρώ. Τέλος, ο συνολικός βαθμός ικανοποίησης από το ξενοδοχειακό προϊόν ήταν στα επίπεδα του 8,6 ενώ το 97% δήλωσε ότι θα επισκεφθεί και πάλι την Αθήνα και το 98% θα την πρότεινε και σε φίλους του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v