Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Η πρόοδος και οι εκκρεμότητες στις αποκρατικοποιήσεις ΤΑΙΠΕΔ

Τους επόμενους μήνες το κλείσιμο της συναλλαγής για το Ελληνικό, υποστηρίζει η έκθεση της Ευρ. Επιτροπής. Τέλος Φεβρουαρίου η λίστα των υποψηφίων για τα λιμάνια. Πρόοδος στις διαδικασίες παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

ΕΕ: Η πρόοδος και οι εκκρεμότητες στις αποκρατικοποιήσεις ΤΑΙΠΕΔ

Παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας που έχει ως αποτέλεσμα ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις να καθυστερήσουν εξαιτίας της πτώσης της αξίας τους, η Ευρ. Επιτροπή διαπιστώνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε πρόοδο στην αξιοποίηση συγκεκριμένων δημόσιων υποδομών και εταιρειών.

Για το Ελληνικό, η 9η ενδιάμεση έκθεση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας εκτιμά ότι τον Μάρτιο θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση για την κατανομή των δικαιωμάτων επιφανείας, ενώ σημειώνει πως τους επόμενους μήνες θα κλείσει και η οικονομική συναλλαγή.

Αναλυτικά ανά project αξιοποίησης, η Κομισιόν παρατηρεί τα εξής:

Ελληνικό: Η πρόοδος στις εκκρεμείς προϋποθέσεις για το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής συνεχίστηκε τους τελευταίους τρεις μήνες. Μετά την επιλογή του προσωρινού αναδόχου για τη χορήγηση της άδειας καζίνου από την Επιτροπή Εποπτείας Ελέγχου Παιχνιδιών στις 13 Οκτωβρίου 2020, η διαδικασία εξέτασης των δικαιολογητικών από την Ελληνική Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών ολοκληρώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ η έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται σύντομα.

Επιπλέον, η κατανομή των δικαιωμάτων επιφανείας της έκτασης του Ελληνικού που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί με σύμβαση έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2021. Η επικύρωσή του από το Κοινοβούλιο αναμένεται τον Μάρτιο του 2021. «Ωστόσο», όπως σημειώνει η Κομισιόν, «εκκρεμούν ακόμη οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας σχετικά με ορισμένες νομικές υποθέσεις. Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται τους επόμενους μήνες», εκτιμούν οι συντάκτες της ενδιάμεσης έκθεσης.

Μαρίνα Αλίμου: Η συναλλαγή αντιμετώπισε σημαντικά τεχνικά ζητήματα, τα οποία επιλύθηκαν επιτυχώς και η παραχώρηση έκλεισε οικονομικά στις 31 Δεκεμβρίου.

Εγνατία Οδός: Τους τελευταίους δύο μήνες σημειώθηκε πρόοδος προς την ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής. Μόνο ένας επενδυτής υπέβαλε δεσμευτική προσφορά εντός της προθεσμίας της 11ης Δεκεμβρίου, ενώ δύο από τους τελικούς υποψήφιους προχώρησαν σε νομικές ενέργειες για παράταση της προθεσμίας υποβολής. Το αρμόδιο Δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή απόφαση στις 28 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία η απαίτηση των δύο διεκδικητών ήταν έγκυρη και ότι έπρεπε να χορηγηθεί παράταση. Μετά την απόφαση αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε στις 26 Ιανουαρίου να ορίσει την 1η Απριλίου 2021 ως τη νέα ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Όσον αφορά τις υπόλοιπες εκκρεμείς ενέργειες, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σε ένα δεύτερο «πακέτο» διοδίων, τα οποία και τέθηκαν σε λειτουργία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την έκθεση, σημειώθηκε πρόοδος σε σχέση με τις απαιτούμενες εργασίες για την αδειοδότηση των υπόλοιπων 14 σηράγγων.

Περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας: Η αξιολόγηση των προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επενδυτών και η ανακοίνωση της λίστας των υποψηφίων επενδυτών για τη φάση των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Περιφερειακό λιμάνι Ηγουμενίτσας: Η αξιολόγηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επενδυτών και η ανακοίνωση της λίστας των υποψηφίων επενδυτών για τη φάση των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

ΔΕΠΑ Υποδομών: Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε τα αναπτυξιακά σχέδια για την περίοδο 2021-2025 για τις τρεις θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών τον Δεκέμβριο και τις αρχές Φεβρουαρίου, παρέχοντας περαιτέρω σαφήνεια στο πλαίσιο λειτουργίας των διαχειριστών συστημάτων διανομής.

Υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου Νότια Καβάλα: Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται να εκδώσει απόφαση που θα παρέχει σαφήνεια σχετικά με το πλαίσιο καθορισμού των τιμολογίων έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Μηχανισμός προετοιμασίας έργων

Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται και στην πρόοδο που σημειώνεται για το νέο αντικείμενο δραστηριότητας του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι η προετοιμασία των έργων που θα υπαχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με την έκθεση, οι σχετικές νομοθετικές τροποποιήσεις αναμένεται να είναι έτοιμες στα μέσα του Μαρτίου, ενώ έως τον Απρίλιο θα έχουν ολοκληρωθεί και οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v