Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Δάνεια με επιδότηση επιτοκίου για τη Δ. Μακεδονία

Ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την παροχή δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με επιδοτούμενο επιτόκιο δύο ετών, ενεργοποιεί η ΕΑΤ. Στα 9 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της δράσης. Στόχος η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Δάνεια με επιδότηση επιτοκίου για τη Δ. Μακεδονία

Δάνεια κεφαλαίου κίνησης ύψους από 5.000 έως και 50.000 ευρώ με 100% επιδότηση του επιτοκίου για δύο έτη, θα μπορούν να λάβουν σύντομα οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η δυνατότητα αυτή «παραχωρείται» στις επιχειρήσεις της συγκεκριμένης Περιφέρειας, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) και του Ταμείου Δυτικής Μακεδονίας (ΤΑΔΥΜ), το οποίο λειτουργεί ως ταμείο χαρτοφυλακίου και αποτελεί ξεχωριστή χρηματοδοτική μονάδα εντός της ΕΑΤ.

Η δε ενεργοποίησή του έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για να αντεπεξέλθουν στις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία. Γι' αυτό, άλλωστε, η δράση φέρει την επωνυμία: «ΤΑΔΥΜ - COVID 19 - Μικρές & Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις: Δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης με επιδότηση επιτοκίου» (ΤΑΔΥΜ COVID 19).

Στα 9 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός

Σε πρώτη φάση, το συνολικό ποσό που έχει προϋπολογισθεί για να χορηγηθεί ως δάνεια και επιδότηση τόκων ανέρχεται στα 9 εκατ. ευρώ και θα προέρχεται κατά 40% από την ΕΑΤ και κατά 60% από τις εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο ΤΑΔΥΜ. Ωστόσο, ανάλογα με τις ανάγκες χρηματοδότησης που θα προκύψει, υπάρχει η προοπτική για την επιπλέον χρηματοδότησή του.

Η σχετική πρόσκληση της ΕΑΤ προς τους χρηματοδοτικούς οργανισμούς (ΧΟ) για να συμμετάσχουν στο ΤΑΔΥΜ και συνεπώς την ενεργοποίησή του, δημοσιεύθηκε σήμερα, με την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς την ΕΑΤ να λήγει στις 23 Μαρτίου.

Το ύψος του δανείου

Όπως προαναφέρθηκε, το ύψος του δανείου δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 5.000 και δεν μπορεί να ξεπερνά τις 50.000 και καθορίζεται:

  • Για υφιστάμενες επιχειρήσεις, έως το 25% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το έτος 2019.
  • Για νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις, έως το 100% των αναγκών ρευστότητας, όπως αυτές τεκμηριώνονται από αναλυτικό πλάνο, για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες.

Επισημαίνεται ότι για τις ανάγκες του προγράμματος, ως νεοϊδρυόμενη ορίζεται η επιχείρηση που έχει ιδρυθεί μετά το έτος 2019.

Τα δάνεια θα είναι πενταετούς διάρκειας (συμπεριλαμβανομένης και πιθανής περιόδου χάριτος), ενώ κατά τη διάρκεια της επιδότησης του επιτοκίου η οποία είναι δύο έτη, το επιτόκιο θα είναι σταθερό και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 8%.

Μετά τη λήξη της περιόδου της επιδότησης των δύο ετών, το επιτόκιο που θα εφαρμόζεται, λαμβάνοντας υπόψη και την ισχύουσα πολιτική της τράπεζας και τις συνθήκες της αγοράς, δεν θα έχει απόκλιση ως προς το τμήμα του περιθωρίου (spread) που εφαρμόζεται στην επιχείρηση.

Μειωμένες εξασφαλίσεις

Σύμφωνα με την ΕΑΤ, σε εξασφάλιση της απαίτησης από τα δάνεια λαμβάνονται ενοχικές ή και εμπράγματες εξασφαλίσεις, σύμφωνα με την πιστωτική πολιτική των συνεργαζόμενων τραπεζών.

Ειδικά για τις εμπράγματες εξασφαλίσεις, το ποσοστό κάλυψης δεν μπορεί να είναι ανώτερο του 50% του ποσού του δανείου, όπως αυτό συνομολογείται στην δανειακή σύμβαση, ενώ δεν επιτρέπεται η προσημείωση της μόνιμης και μοναδικής κατοικίας του δανειολήπτη.

Τέλος, ο δανειολήπτης μπορεί να εξοφλήσει μερικώς ή στο σύνολό του το δάνειο πριν την ημερομηνία λήξης του χωρίς οποιαδήποτε ποινή ή άλλη επιβάρυνση, πέραν του πραγματικού κόστους της πρόωρης αποπληρωμής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v