Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσοι Ευρωπαίοι τουρίστες θα ψάξουν φέτος «ήλιο και θάλασσα»

Κρίσιμα συμπεράσματα για την τουριστική βιομηχανία προσφέρει έρευνα της IPK Int. Οι προτιμήσεις για το φετινό καλοκαίρι και η κατάταξη χωρών-προορισμών. Υπέρ του εμβολιασμού το 90% όσων δηλώνουν πρόθυμοι για ταξίδια.

Πόσοι Ευρωπαίοι τουρίστες θα ψάξουν φέτος «ήλιο και θάλασσα»

Τα εμβόλια απελευθερώνουν τα ταξίδια σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα έρευνας του World Travel Monitor της IPK International σχετικά με τις παγκόσμιες ταξιδιωτικές τάσεις για το 2021, έτος που κυριαρχεί ακόμη η πανδημία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάσθηκαν στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού ITB Berlin η οποία πραγματοποιήθηκε φέτος διαδικτυακά. Στην ίδια έκθεση θετικά ήταν για την Ελλάδα τα μηνύματα από τους Γερμανούς tour operators.

Το 62% των διεθνών ταξιδιωτών παγκοσμίως σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό φέτος, αναφέρει η έρευνα προκαλώντας μια σχετική αισιοδοξία στη βιομηχανία τουρισμού.  Όσοι δεν στοχεύουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, επικαλούνται το κίνδυνο της πανδημίας και όχι οικονομικούς λόγους. Πάντως είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το 90% των επιθυμούντων να ταξιδέψουν θέλουν να εμβολιασθούν που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για μια  ταχεία και ευρεία ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας, εφόσον προχωρήσουν σύντομα οι εμβολιασμοί.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων την έρευνα επικεντρώνονται στα ταξίδια διακοπών με το ενδιαφέρον α είναι πολύ υψηλό για διακοπές στον ήλιο και στην παραλία. Τα city break βρίσκονται στη δεύτερη θέση ενδιαφέροντος και οι διακοπές με γνώμονα τη φύση έρχονται στην τρίτη θέση και με  σημαντική αύξηση της δημοτικότητας σε σύγκριση με την εποχή πριν από την πανδημία. Οι Ευρωπαίοι θα μείνουν Ευρώπη και η Ισπανία κατατάσσεται πρώτη ως προορισμός, ακολουθούμενη από την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Όπως επισημαίνει η έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο, τα εξερχόμενα ταξίδια το 2020 μειώθηκαν κατά 70%. Οι απώλειες ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή αλλά και τον τύπο ταξιδιού. Τα ταξίδια στην φύση και με αυτοκίνητο είχαν πολύ καλύτερη απόδοση κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τα αεροπορικά ταξίδια ή τα city break. 

Ενδιαφέρον για Ελλάδα 

Στο μεταξύ τα ελληνικά νησιά βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης για διακοπές από τους Γερμανούς, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (DRV) Νόρμπερτ Φίμπιγκ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι φέτος θα είναι εφικτό οι τουρίστες να επιστρέψουν στους αγαπημένους τους προορισμούς, όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ισπανία.

Όπως δήλωσε ο κ. Φίμπιγκ στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ΙΤΒ του Βερολίνου, οι κρατήσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές σιγά σιγά αυξάνονται και αυτή τη στιγμή φθάνουν στο 26% των κρατήσεων του 2020. Ιδιαίτερη ζήτηση διαπιστώνεται για την Ελλάδα και την Τουρκία, πρόσθεσε.

Ο ίδιος επισήμανε πάντως ότι θα πρόκειται για επιτυχία, αν το φετινό καλοκαίρι η τουριστική κίνηση των Γερμανών επιστρέψει στο 50% της προ πανδημίας εποχής. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο οργανωμένος τουρισμός κατέγραψε την προηγούμενη χρονιά κάμψη της τάξης του 65%, «γυρίζοντας την αγορά 30 χρόνια πίσω». 

Με τα εμβόλια και τις περισσότερες δυνατότητες για τεστ όμως αυξάνεται και η πεποίθηση ότι σύντομα θα μπορούμε και πάλι να ταξιδεύουμε, δήλωσε ο κ. Φίμπιγκ και προέβλεψε ότι φέτος θα υπάρξει η διάθεση να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος, καθώς πέρυσι ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός εκείνων που δεν έκαναν καθόλου διακοπές.

Λάμπρος Καραγεώργος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v