Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Διαβεβαιώσεις ότι όλα θα είναι έτοιμα μέχρι τον Ιούνιο για το πιστοποιητικό

«Καμπανάκι» από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ ότι «αν και ο Ιούνιος βγει εκτός παιχνιδιού, ο στόχος για τα έσοδα απομακρύνεται». Μπορούν όλα να είναι έτοιμα πριν την έναρξη του καλοκαιριού, τόνισε ο Μ. Σχοινάς. Η ημερομηνία-ορόσημο.

Τουρισμός: Διαβεβαιώσεις ότι όλα θα είναι έτοιμα μέχρι τον Ιούνιο για το πιστοποιητικό

Στόχος είναι να μη χαθεί ο Ιούνιος για τον ελληνικό και ευρωπαϊκό τουρισμό και προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν όλοι οι υποστηρικτές του «πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού» όπως έγινε καθαρό και από την τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, μία ημέρα πριν την επίσημη ανακοίνωση από την ΕΕ της πρότασης για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Όπως εξήγησε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος αναφερόμενος στον ελληνικό τουρισμό, «αν και ο Ιούνιος βγει εκτός παιχνιδιού, τότε πλέον αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο στόχος που έχουμε θέσει για έσοδα μεταξύ 40% και 50% του 2019, απομακρύνεται πάρα πολύ».

Ο κ. Σχοινάς εκτίμησε ότι τεχνικά και νομοθετικά μπορεί να είναι έτοιμα όλα πριν την έναρξη του καλοκαιριού. Δεν έχει νόημα να δημιουργήσουμε κάτι που θα εφαρμοσθεί όταν δεν θα είναι πλέον απαραίτητο και χρήσιμο, είπε. Όπως έγινε κατανοητό από την τοποθέτησή του, η ΕΕ έχει υπόψη της εκτός από την 1η Ιουνίου, ημερομηνία έναρξης του καλοκαιριού, και μια νεότερη ημερομηνία, την 17η Μαΐου που έχει ορίσει ως ημερομηνία ανοίγματος της αγοράς η Μεγάλη Βρετανία. Οι χώρες που «ζουν» από τον τουρισμό θα ήθελαν όλες οι διαδικασίες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο τουρισμός είναι το DNA της χώρας μας, είναι η εικόνα της στον κόσμο, είναι το brand της. Με το ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, που θα είναι ενιαίο, διαλειτουργικό και νομικά δεσμευτικό, ανοίγουμε τον δρόμο για ασφαλή κινητικότητα αυτό το καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε αρχικά στην πορεία του διαλόγου εντός της ΕΕ για την υιοθέτηση του πιστοποιητικού, προσθέτοντας ότι αν δεν προχωρούσε η ΕΕ, ο ιδιωτικός τομέας θα είχε επιβάλει τα δικά του προϊόντα ή διαφορετικά θα είχαμε διμερείς συμφωνίες που πάλι θα εμπόδιζαν τις ελεύθερες μετακινήσεις.

Το πιστοποιητικό θα είναι πρόταση κανονισμού, ως νομοθετικό κείμενο και όχι κείμενο συστάσεων, είπε ο κ. Σχοινάς και διευκρίνισε ότι πρόκειται για πιστοποιητικό της κατάστασης του ατόμου και όχι πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η συζήτηση για την υιοθέτηση της πρότασης θα πάει πολύ γρήγορα και θα έχει ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι που ξεκινά την 1η Ιουνίου, είπε ο κ. Σχοινάς. Οι άλλες διαδικασίες αφορούν την ακριβή περιγραφή της χρήσης (εμείς θέλουμε η χρήση να επικεντρωθεί στο ταξίδι, είπε) και το τεχνικό μέρος που αφορά στη δημιουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής πύλης από την οποία οι χώρες θα επαληθεύσουν όλες τις υπογραφές πιστοποιητικών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Όπως είπε, υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις ότι θα είναι όλα έτοιμα πριν το καλοκαίρι, αν και πολλά εξαρτώνται και από την ικανότητα κάθε χώρας να προσαρμοσθεί και να συνδεθεί με την πύλη. Όμως η Ελλάδα, εκτίμησε ο κ. Σχοινάς, δεν θα έχει πρόβλημα.

Επίσης διευκρίνισε ότι το «πακέτο» δεν θα επηρεάζει διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες π.χ. Ισραήλ, ενώ θα αναγνωρίζονται και εμβόλια άλλων χωρών π.χ. το Sputnik V ή το κινεζικό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εφαρμογής του πιστοποιητικού ως βάση για τη σύνταξη ενός σχεδίου εκκίνησης του τουρισμού, που θα καθορίσει τις εξελίξεις για τη φετινή σεζόν. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Το πιστοποιητικό ήταν μια πάρα πολύ καλή ιδέα που ξεκίνησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όταν τέθηκε τον Ιανουάριο, κατακρίθηκε τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο. Όμως είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα έγινε η ζύμωση για τα δεδομένα των ρυθμών που κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να φθάσουμε σήμερα να μιλάμε για τη θεσμοθέτηση αυτού του πιστοποιητικού».

Σε ό,τι αφορά τη φετινή σεζόν, ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι «έχοντας χάσει το πρώτο τρίμηνο, που είναι το τρίμηνο των κρατήσεων, έχουμε τον Απρίλιο εκτός σεζόν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Και απ' ό,τι φαίνεται, παρότι τέθηκε μία ημερομηνία από την κυβέρνηση για την έναρξη της σεζόν στις 14 Μαΐου, το μεγαλύτερο μέρος του Μαΐου -αν όχι ολόκληρος ο μήνας- θα είναι επίσης και αυτός εκτός σεζόν. Άρα ουσιαστικά μιλάμε για το τι θα γίνει από τον Ιούνιο και μετά. Αν σκεφτούμε ότι πέρυσι ξεκινήσαμε Ιούλιο, είναι πάρα πολύ κρίσιμο να ξεκαθαριστούν τα πράγματα το συντομότερο δυνατόν. Γιατί αν και ο Ιούνιος βγει εκτός παιχνιδιού, τότε πλέον αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο στόχος που έχουμε θέσει για έσοδα μεταξύ 40% και 50% του 2019 απομακρύνεται πάρα πολύ».

Κλείνοντας, ο κ. Ρέτσος εξήρε τον κ. Σχοινά για την προσπάθεια που κατέβαλε προκειμένου να καταστεί εφικτή η υιοθέτηση του πιστοποιητικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και για τον δρόμο που άνοιξε στον ΣΕΤΕ προς την Ευρώπη.

Θετική και η ΠΟΞ

Στο μεταξύ με αφορμή την πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος δήλωσε:

«Η ανακοίνωση του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού για τις μετακινήσεις και τα ταξίδια είναι μια ιστορική μέρα για την Ευρώπη, καθώς όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες ξανακερδίζουμε σήμερα το δικαίωμα της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ε.Ε.

Είναι επίσης μια μέρα δικαίωσης για την Ελλάδα. Πρώτος από όλους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε από τις 12 Ιανουαρίου τη σωστή κατεύθυνση. Σωστή για την Ευρώπη, σωστή για την Ελλάδα και την οικονομία της, αφού ο τουρισμός έχει καθοριστική σημασία για την ανάκαμψη της χώρας.

Η συμβολή της Ελλάδας στο Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό επιβεβαιώνει τον ηγετικό ρόλο της στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τουρισμό. Αξίζει να είμαστε περήφανοι για μια χώρα-οδηγό και όχι ουραγό, όπως συνέβαινε για πολλά χρόνια.

Είναι, τέλος, μια μέρα που αναπτερώνει τις ελπίδες κάθε Έλληνα ξενοδόχου πως παρά τις δυσκολίες, η ζήτηση που υπάρχει, θα μεταφραστεί και σε κρατήσεις, ώστε να επιβιώσει, να σταθεί στα πόδια του αυτό το καλοκαίρι και να ανακάμψει στη συνέχεια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v