Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία πρωταγωνιστές σε εξαγορές στην Ελλάδα

Ιδιαίτερη κινητικότητα παρουσιάστηκε το 2020 στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας στην Ελλάδα, με σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες. Οι εταιρείες που τράβηξαν τα βλέμματα και ο ρόλος της πανδημίας.

Τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία πρωταγωνιστές σε εξαγορές στην Ελλάδα

Ο κλάδος των Τεχνολογίας - ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνιών (TMT ) αναδείχθηκε ως ο κλάδος με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών το 2020, καλύπτοντας το 44% των συνολικά 4,1 δισ. ευρώ που επενδύθηκαν.

Σύμφωνα με τη μελέτη της PwC με τίτλο «Εξαγορές και Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα 2020», στον κλάδο ολοκληρώθηκαν το 2020 συνολικά 14 συναλλαγές, που αφορούν μειοψηφικά πακέτα (πλην των αποεπνδύσεων), γεγονός που οφείλεται στις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία.

Παράλληλα η συνολική αξία μόνο τριών εξαγορών στον χώρο των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας εκτιμάται στα 288 εκατ. ευρώ. Η απόκτηση της Singular Logic από τις Space Hellas και Epsilon Net που ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτους, η πώληση της Telekom Romania, θυγατρικής του ομίλου ΟΤΕ στην Orange, τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 και η Entersoft που προχώρησε στην απόκτηση της Wedia ΕΠΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το 2020, πραγματοποιήθηκαν 59 εξαγορές-συγχώνευσης. Εξ αυτών, οι πέντε μεγαλύτερες συναλλαγές άγγιξαν τα 2,3 δισ. ευρώ. Η εικόνα για το 2020 κυριαρχείται από έντονη διακλαδική δραστηριότητα εξαγορών-συγχωνεύσεων, με τον κλάδο των Τεχνολογίας - ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνιών να ξεχωρίζει.

Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή στροφή στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών - ΜΜΕ και Τεχνολογίας, η οποία ακολουθεί μία παγκόσμια τάση, ενώ το προηγούμενο έτος δεν είχε ξεχωρίσει κανένας κλάδος, δείχνοντας την επίδραση της πανδημίας και σε αυτό το επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, πανευρωπαϊκά παρατηρήθηκε επίσης εξαγορά εταιρειών που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο (Skroutz, Instashop και caremarket) με αρκετά υψηλό τίμημα συναλλαγής, ως απόρροια της αυξημένης τους αξίας, λόγω των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι 20 μεγαλύτερες εξαγορές-συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη το 2019 ανήλθαν σε 210 δισ., από τις οποίες 42% αφορούσαν τον κλάδο των Φαρμακευτικών, 12% τον κλάδο της Τεχνολογίας, ΜΜΕ & Τηλεπικοινωνιών και 11% τον κλάδο των Κατασκευών.

Εξαγορές-Συγχωνεύσεις στις οποίες συμμετείχαν ελληνικές εταιρείες

Τον Ιανουάριο του 2020, η εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, μία εκ των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, απέκτησε την ηλεκτρονική εμπορική πλατφόρμα caremarket.gr από τη Yoda Α.Ε.

Τον Φεβρουάριο του 2020, η Mediamax Holdings Ltd. (100% θυγατρική της Motor Oil) απέκτησε άμεση συμμετοχή 49,9% στην Alpha Δορυφορική ΑΕ, μια κορυφαία εταιρεία μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, και έμμεση συμμετοχή με 99,95% στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Ραδιοφωνική Α.Ε. και 100% της Alpha Ραδιοφωνική Κρόνος Α.Ε.

Τον Μάιο του 2020, η Applied Materials, Inc., με έδρα τις ΗΠΑ, που παρέχει λύσεις υλικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή chip και προηγμένων οθονών, απέκτησε την Think Silicon S.A., μια ελληνική startup η οποία αναπτύσσει μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) υψηλής απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης για συσκευές.

Τον Ιούνιο του 2020, η επενδυτική εταιρεία CVC Capital Partners Limited απέκτησε το 45% της Skroutz ΑΕ, κορυφαίας ελληνικής πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τον Ιούλιο του 2020, ο όμιλος πληροφορικής Epsilon Νet A.E. απέκτησε ποσοστό συμμετοχής 51% στη Hoteliga International sp. Z.o.o, μια πολωνική εταιρεία πληροφορικής σε διαδικτυακό περιβάλλον.

Τον Οκτώβριο του 2020, ο όμιλος Intralot απέκτησε συνολικά 55% μερίδιο της τουρκικής πλατφόρμας στοιχηματισμού Inteltek, η οποία προηγουμένως ανήκε σε θυγατρικές του ομίλου τηλεπικοινωνιών Turkcell.

Επίσης τον Οκτώβριο του 2020, ο όμιλος πληροφορικής Epsilon Net ΑΕ απέκτησε μερίδιο 80% στην Data Communication S.A., μια εκ των κορυφαίων ελληνικών εταιρειών ανάπτυξης λογισμικού και στρατηγικό συνεργάτη της Microsoft.

Τον Νοέμβριο του 2020, η Interxion Holding N.V., μια κορυφαία ολλανδική εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες κέντρων δεδομένων, απέκτησε τη Lamda Hellix SA, μια ελληνικής προέλευσης εταιρεία που προσφέρει λύσεις cloud, colocation και συνδεσιμότητας.

Επίσης τον Νοέμβριο, η Vodafone Group PLC και η Crystal Almond Sarl (μητρική της Wind Hellas Telecommunications) δημιούργησαν την κοινοπραξία Vantage Towers Greece, η οποία θα διαχειρίζεται τα παθητικά στοιχεία των σταθμών βάσης των δικτύων των δύο επιχειρήσεων. Αρχικά, προήλθε η απόσχιση του κλάδου διαχείρισης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του παθητικού εξοπλισμού και υποδομής για την κάθε εταιρεία και στη συνέχεια εισφέρθηκαν στη Vantage Towers Greece. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Wind Hellas Telecommunications κατέχει 38% της κοινοπραξίας ενώ η Vodafone Group το 62% έναντι 814 εκατ. ευρώ.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Entersoft ΑΕ, μία εταιρεία παροχής λύσεων πληροφορικής, απέκτησε την Optimum ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των εφαρμογών λογισμικού εφοδιαστικής αλυσίδας και logistics.

Επίσης τον Δεκέμβριο, η κινεζική Beken Corporation, η οποία δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό ημιαγωγών, απέκτησε τη startup Adveos Microelectronic Systems, εταιρεία που είναι ενεργή στον σχεδιασμό ηλεκτρονικών κυκλωμάτων (chips) υψηλής τεχνολογίας.

Εξαγορές & Συγχωνεύσεις το 2020 στις οποίες συμμετείχαν αλλοδαπές εταιρείες

Τον Μάιο, ο τεχνολογικός κολοσσός Microsoft απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό στην ελληνική Softomotive η οποία εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και δραστηριοποιείται στον τομέα της ρομποτικής αυτοματοποίησης διεργασιών ΗΠΑ έναντι 135,0 εκατ. ευρώ.

Τον Αύγουστο, η Delivery Hero SE, μια πολυεθνική διαδικτυακή εταιρεία παράδοσης φαγητού με έδρα το Βερολίνο, αγόρασε εξ ολοκλήρου την ελληνική startup εταιρεία InstaShop Ltd, μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες σούπερ μάρκετ έναντι 304,6 εκατ. ευρώ.

Τον Νοέμβριο η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνίας Iliad απέκτησε από την Tollerton Investments Ltd, εταιρεία η οποία είναι θυγατρική του ελληνικού ομίλου Olympia, το μερίδιό της στην πολωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας PLAY Communications, το οποίο έφτανε το 20% έναντι 440.

Εξαγορές & Συγχωνεύσεις στις οποίες συμμετείχαν εταιρείες σε οικονομική δυσκολία

Τον Σεπτέμβριο, ο όμιλος United Group B.V., με έδρα την Ολλανδία που λειτουργεί ως πάροχος τηλεπικοινωνιών, απέκτησε επιπλέον ποσοστό συμμετοχής 84,6% στη Forthnet ΑΕ, η οποία είναι πάροχος υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου στην Ελλάδα.

Τον Δεκέμβριο, το επενδυτικό fund EOS Hellenic Renaissance Fund απέκτησε μερίδιο μειοψηφίας μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου στην εταιρεία Obrela Security Industries, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας 4,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v