Αδ. Γεωργιάδης: Οι εισπρακτικές να επικοινωνούν με αξιοπρέπεια

«Οι εισπρακτικές νομίμως τηλεφωνούν» είπε ο υπουργός. Ωστόσο υπογράμμισε πως «η όχληση πρέπει να γίνεται με αξιοπρέπεια» και αναφέρθηκε στα δικαιώματα των πολιτών. Κριτική από το Κίνημα Αλλαγής.

Αδ. Γεωργιάδης: Οι εισπρακτικές να επικοινωνούν με αξιοπρέπεια

«Σήμερα οι εισπρακτικές εταιρείες νομίμως τηλεφωνούν» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «πρέπει αυτή η όχληση να γίνεται -και αυτό είναι το μήνυμά μας- με αξιοπρέπεια». Προσέθεσε πως «αν δεν υπάρχει σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τότε έρχεται ο νόμος και επιβάλλει πολύ αυστηρές ποινές. Κι εμείς στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχουμε ήδη επιβάλλει πολύ αυστηρές ποινές σε αρκετές εισπρακτικές εταιρείες τους τελευταίους μήνες».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως «είναι άλλο πράγμα να λέμε ότι μπορούν να πάρουν τηλέφωνο για να ειδοποιήσουν για την πληρωμή ενός χρέους και άλλο πράγμα να παίρνουν δέκα, είκοσι, τριάντα φορές την ημέρα, να παίρνουν στο χώρο εργασίας, να παίρνουν σε συγγενικά πρόσωπα. Όλα αυτά απαγορεύονται απολύτως και οι σχετικές καταγγελίες πρέπει να γίνονται για να επιλαμβάνουμε αμέσως των σχετικών παραβάσεων του νόμου».

Ειδικότερα ο υπουργός αναφέρθηκε σε ένα moratorium που είχε συμφωνηθεί όταν ξεκίνησε η πανδημία και σημείωσε πως η αρχική ιδέα ήταν ότι θα κράταγε τρεις μήνες. Ωστόσο η πανδημία δεν υποχώρησε και έτσι συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του 2020, οπότε και πανευρωπαϊκά τελείωσε το moratorium. Τότε οι εισπρακτικές πήραν τηλέφωνο όλους τους οφειλέτες για να δουν ποιος μπορεί να πληρώσει και όπως σημείωσε ο υπουργός «ο ένας στους δύο συνεχίζει και πληρώνει απολύτως κανονικά τη δόση του».

Συνέχισε λέγοντας πως όταν οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν ο διαχειριστής είναι υποχρεωμένος να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις πληρωμών με μειωμένη δόση, ακόμα και κάτω από το 50%, ακόμα και κάτω από το 60%, ακόμα και κάτω από το 70% της δόσης. «Αν δεν σου προσφέρει -το λέω για να το ακούσει ο κόσμος- μειωμένη πληρωμή, τότε παρανομεί η εισπρακτική και ο provider και τότε πρέπει να κάνεις καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα δικαιώματα που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες λέγοντας:

  1. Δεν μπορούν οι εταιρείες να παίρνουν όσες φορές θέλουν ανεξέλεγκτα. Αυτό είναι παρανομία.
  2. Δεν μπορούν να ενοχλούν σε τηλεφωνικό αριθμό εργασίας. Αυτό απαγορεύεται από το νόμο και επιβάλλεται πρόστιμο.
  3. Δεν μπορούν να ενοχλήσουν αν δεν περάσουν δέκα μέρες από την ημέρα που κατέστη ληξιπρόθεσμη η οφειλή.
  4. Δεν μπορούν να κάνουν όχληση για ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν μπει σε διακανονισμό. Αυτό απαγορεύεται.

«Άρα, όχι μόνο δεν έχουμε αφήσει απροστάτευτο τον οφειλέτη, αλλά ο οφειλέτης έχει πολλά δικαιώματα τα οποία του έχουμε εξασφαλίσει. Είμαστε από πάνω και παρακολουθούμε και βάζουμε συνεχώς πρόστιμα όταν γίνονται καταγγελίες, αλλά ούτε θα φτάσουμε και στο άλλο άκρο και να πούμε «Παιδιά, μην πληρώνετε. Ευκαιρία η πανδημία να μην πληρώνουμε τα χρέη». Διότι αν γίνει αυτό, τότε αυτό που θα συμβεί θα είναι να καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τότε θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα καταστραφεί η ελληνική οικονομία και να πάμε ξανά εκεί που ήμασταν πριν το πρώτο μνημόνιο. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Πρέπει να τηρήσουμε την ισορροπία» σημείωσε.

«Ναι, τα χρέη είναι για να τα πληρώνουμε αλλά μέσα σε αυτές τις συνθήκες η διαπίστωση σας ακούγεται πιο κυνική από ποτέ» σημείωσε προς τον υπουργό Ανάπτυξης η Νάντια Γιαννακοπούλου. Η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής - με αφορμή την τοποθέτηση του υπουργού πως το moratorium έληξε σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο τέλος τους έτους - απάντησε «δηλαδή μας λέτε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Μας λέτε ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε αυτή την αναλγησία, αυτή τη ζούγκλα;».

Παράλληλα υπογράμμισε πως «χρειάζεται στην παρούσα φάση να υπάρξει μία κρατική μέριμνα, προκειμένου να μπει ένα πιο σοβαρό ρυθμιστικό πλαίσιο και να βλέπετε ότι τηρείται το συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο. Και ναι μέχρι να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό να συνεχίσει αυτό το moratorium».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v