Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφυγή Τατούλη και στο ΣτΕ για τη βουλευτική αποζημίωση

Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ ζητά να του αναγνωριστεί ποσό 281.924 ευρώ ως διαφορά μεταξύ της βουλευτικής αποζημίωσης και των αναβαθμισμένων αποδοχών των δικαστικών, αλλά και 10.000 ευρώ ακόμη για ηθική βλάβη. Εχουν απορριφθεί προσφυγές του στο Εφετείο.

Προσφυγή Τατούλη και στο ΣτΕ για τη βουλευτική αποζημίωση

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί εάν πρέπει να καταβληθεί ή όχι η διαφορά μεταξύ της βουλευτικής αποζημίωσης και των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, οι οποίες αναβαθμίστηκαν με απόφαση του Μισθοδικείου στο ύψος των αποδοχών του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την τριετία 2004-2007.

Αφορμή για να ασχοληθεί η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με το εν λόγω θέμα ήταν η αίτηση του πρώην βουλευτή Αρκαδίας της ΝΔ Πέτρου Τατούλη, ο οποίος ζητάει να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκε αγωγή του.

Με την αγωγή αυτή ζητάει να του αναγνωριστεί η υποχρέωση του Δημοσίου να του καταβάλει:

1) Το ποσό των 281.924 ευρώ, ως διαφορά μεταξύ της βουλευτικής αποζημίωσης και των αναβαθμισμένων αποδοχών των δικαστικών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με απόφαση του Μισθοδικείου, στο ύψος των αποδοχών του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, για το χρονικό διάστημα 1.1.2004 έως 31.12.2007 και επικουρικά (δηλαδή εάν δεν γίνει από το ΣτΕ δεκτό το πρώτο σκέλος του αιτήματος) ζητάει το ποσό των 165.516 ευρώ, ως διαφορά μεταξύ της βουλευτικής αποζημίωσης και των αποδοχών των δικαστών, όπως αυτές προσαυξήθηκαν με την «έκτακτη παροχή» του άρθρου 5 του νόμου 3620/2007 και της από 30.1.2008 κοινής υπουργικής απόφασης και

2) Το ποσό των 10.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση, λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από την παράλειψη του Δημοσίου να αναβαθμίσει τη βουλευτική αποζημίωσή του.

Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν στο ΣτΕ και άλλα ανάλογα αιτήματα μικρής ομάδας βουλευτών, μετά από απόρριψη των προσφυγών τους από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Το Διοικητικό Εφετείο αλλά και το Εφετείο απέρριψαν τις προσφυγές του κ. Τατούλη και ο ίδιος άσκησε αναίρεση στο ΣτΕ.

Τα Διοικητικά δικαστήρια έκριναν ότι δεν υπήρξε παράλειψη των αρμόδιων οργάνων του Δημοσίου να αναβαθμίσουν τις αποδοχές του για την επίμαχη τριετία, καθώς δεν υπάρχει άνιση μεταχείριση σε βάρος των βουλευτών αφού είναι διαφορετική η επαγγελματική εξέλιξη και τα χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας.

Ακόμη, κρίθηκε ότι η μη αναπροσαρμογή της βουλευτικής αποζημίωσης δεν παραβιάζει καμία Συνταγματική διάταξη.

Επίσης, σύμφωνα με τη δευτεροβάθμια απόφαση:

- δεν τίθεται θέμα παραβίασης του άρθρου 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς η σχετική διάταξη απαιτεί ως προϋπόθεση τη στέρηση της περιουσίας του, περίπτωση όμως που δεν συντρέχει στη συγκεκριμένη υπόθεση,

- δεν παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις όπως είναι ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Οικουμενική Διακήρυξη, κ.λπ.

Η αίτηση αναιρέσεως του κ. Τατούλη συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος Μαίρη Σαρπ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνα Φιλοπούλου) και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v