Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σχέδια για στήριξη της επανεκκίνησης στην εστίαση

Τέσσερα είδη στήριξης επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Ενδεχομένως εντός της εβδομάδας να υπάρξει η αποσαφήνιση της μορφής ενίσχυσης. Ο άδειος κουμπαράς του ΕΣΠΑ και οι φόβοι για καθυστερήσεις της Κομισιόν.

Τα σχέδια για στήριξη της επανεκκίνησης στην εστίαση

Σε… «σπαζοκεφαλιά» έχει μετατραπεί για το οικονομικό επιτελείο ο τρόπος ενίσχυσης των επιχειρήσεων της εστίασης σε πρώτη φάση και σε επόμενο στάδιο του τουρισμού.

Η πρόθεση χρηματοδοτικής στήριξης έχει εξαγγελθεί τόσο από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη όσο και από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ωστόσο έως αυτή τη στιγμή δεν έχει αποσαφηνιστεί με ποια μορφή θα ενισχυθεί η εστίαση, που τελεί σε αναστολή από την πρώτη εβδομάδα του περασμένου Νοεμβρίου.

Για τις λεπτομέρειες του προγράμματος και οι δύο υπουργοί έχουν παραπέμψει στο αμέσως επόμενο διάστημα και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης αναζητούν τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο ενίσχυσης. Μάλιστα, στελέχη του σημειώνουν ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί αυτή την εβδομάδα.

Τα τέσσερα σενάρια

Τα σενάρια που βρίσκονταν έως και χθες το βράδυ στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν τέσσερα. Ειδικότερα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η μορφή ενίσχυσης θα είναι μία από αυτές που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία.

Συνεπώς, αυτή τη στιγμή εξετάζεται αν η στήριξη των επιχειρήσεων της εστίασης θα γίνει:

α) με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, δηλαδή με τη διάθεση ενός κεφαλαίου κίνησης που δεν θα επιστραφεί, όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

β) με έναν νέο, ειδικό για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.

γ) μέσω δανείων κεφαλαίου κίνησης με εγγύηση στο 80% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Δηλαδή να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα-επέκταση του υφιστάμενου Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις της εστίασης.

Υπενθυμίζουμε ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η ενεργοποίηση του τρίτου κύκλου του Ταμείου Εγγυοδοσίας, το οποίο εστιάζει στις πολύ μικρές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 200.000 ευρώ, ενώ το μέγιστο ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

δ) μέσω δανείων κεφαλαίου κίνησης με 100% επιδότηση του επιτοκίου για τουλάχιστον 2 χρόνια. Ανάλογα δάνεια έχουν χορηγηθεί από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η πιο άμεση και αποτελεσματική μορφή ενίσχυσης είναι η χορήγηση μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης, όπως στην περίπτωση των ΠΕΠ.

Εντούτοις, λόγω της δελεαστικότητας του προγράμματος, υπάρχουν φόβοι ότι θα απαιτηθούν κονδύλια πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν και παραλλήλως, πολλές επιχειρήσεις να μείνουν εκτός προγράμματος, λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού του προγράμματος.

Το πρόβλημα αυτό καταγράφηκε στα προγράμματα των ΠΕΠ, όπου παρά το ύψος των κονδυλίων που διατέθηκαν (άνω των 700 εκατ. ευρώ), πολλές επιχειρήσεις δεν θα λάβουν ενίσχυση.

Οι άλλες μορφές ενίσχυσης που εξετάζονται, είναι μεν πιο «βατές», ωστόσο πρόκειται για έμμεσες μορφές κρατικής χρηματοδότησης.

Άδειος ο κουμπαράς

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το ύψος της στήριξης της εστίασης και του τουρισμού με πόρους του ΕΣΠΑ θα είναι 700 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή τα χρήματα στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), μέσω του οποίου παρέχονται οι κρατικές ενισχύσεις, είναι ελάχιστα και αυτά τα ποσά δεν υπάρχουν, αφού ήδη το πρόγραμμα καταγράφει απορρόφηση της τάξεως του 88%. Γι' αυτό και οι πόροι αναζητούνται από το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.

Όμως το νέο ΕΠΑνΕΚ δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς αναμένεται να αποσταλεί στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα. Και για να λάβει έγκριση, ενδεχομένως να απαιτηθεί χρονικό διάστημα περισσότερο του ενός μηνός.

Ακόμη και να εγκριθεί άμεσα το νέο ΕΠΑνΕΚ, προβληματισμός υπάρχει και κατά πόσο σύντομη θα είναι η απόκριση της Κομισιόν, ώστε το όποιο πρόγραμμα ενίσχυσης να ενταχθεί στο Προσωρινό Πλαίσιο που ισχύει για τις κρατικές ενισχύσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία.

Οπότε, υπάρχει διάχυτος ο φόβος, η όποια στήριξη για την εστίαση και σε δεύτερο χρόνο για τον τουρισμό να καθυστερήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v