Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια ενεργειακά έργα εντάχθηκαν, ποια κόπηκαν

Στα 5,5 δισ. ευρώ οι πόροι «πράσινων» δράσεων. Στα 10 δισ. ευρώ η κινητοποίηση κεφαλαίων από ιδιώτες-τράπεζες. Τα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης σε κτίρια και έργα του ΔΕΔΔΗΕ. Εκτός η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια ενεργειακά έργα εντάχθηκαν, ποια κόπηκαν

Στο ποσό των περίπου 5,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το «πακέτο» των έργων και δράσεων που εντάχθηκαν από τον τομέα της ενέργειας και της «πράσινης» οικονομίας στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις ύψους 5,5 δισ. ευρώ μπορούν να κινητοποιήσουν επενδύσεις της τάξης των 10 δισ. ευρώ, δίνοντας σημαντική ώθηση στην επανάκαμψη της οικονομίας στην εποχή μετά την πανδημία.

Έτσι, κι όπως αναφέρουν πηγές, τη μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια των 5,5 δισ. ευρώ αποσπούν τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών κι επιχειρήσεων. Γύρω στα 3 δισ. ευρώ είναι οι πόροι για τα δημοφιλή «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», στο 1 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι ενισχύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (τουρισμός και ενεργοβόροι κλάδοι) και στα 200 εκατ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δημόσιων κτιρίων.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκαν και τα έργα των «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ενέργειας και της ενίσχυσης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για επιχορήγηση συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ. Το μεγάλο στοίχημα είναι η αντικατάσταση των 7,5 εκατομμυρίων ρολογιών ρεύματος με έξυπνα συστήματα καταμέτρησης σε πραγματικό χρόνο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Χρηματοδότηση ύψους 400 εκατ. ευρώ πρόκειται να λάβουν και επενδύσεις συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, ενώ άλλα 200 εκατ. ευρώ προβλέπονται για τα έργα του ΑΔΜΗΕ που αφορούν στην ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων και το ΚΥΤ Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική πρόταση για χρηματοδότηση ενεργειακών έργων απορρίφθηκε το πακέτο των 400 εκατ. ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης. Ωστόσο, πηγές υπογραμμίζουν πως το συγκεκριμένο έργο, λόγω των ισχυρών αποδόσεων που έχει κλειδώσει ο ΑΔΜΗΕ με απόφαση της ΡΑΕ, είναι εύκολο προς χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον το σκέλος των 400 εκατ. ευρώ από το σύνολο της χρηματοδότησης του διπλού υποβρύχιου καλωδίου της Κρήτης με την Αττική έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν συμπεριλήφθηκε και ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Δ. Μακεδονία.

Εκτός χρηματοδότησης βρίσκεται προσώρας και μέρος του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Πηγές θέλουν το θέμα να βρίσκεται ακόμη σε διαπραγμάτευση.

Χρήστος Κολώνας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v