Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκυλακάκης: Καλοκαίρι η προκαταβολή 4 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Για «έργο τεράστιας δυσκολίας αλλά και μοναδική ευκαιρία για τη χώρα» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις 1,5 δισ. ευρώ από πρόγραμμα επιδοτήσεων.

Σκυλακάκης: Καλοκαίρι η προκαταβολή 4 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στα «ατού» και στις δυσκολίες που έχει η εφαρμογή του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Μιλώντας στις επιτροπές της Βουλής, σημείωσε πως πρόκειται για «ένα έργο τεράστιας δυσκολίας αλλά και μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα» και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει «ηρεμία, μέτρο και αυτοσυγκράτηση» από την αντιπολίτευση.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη για «πολύ προσεκτική διαχείριση των πόρων», επισημαίνοντας πως οι πόροι αυτοί «είναι ένα κέρδος που μας έφερε στην ατυχία της η πανδημία. Είναι μια ευκαιρία μοναδική. Δεν πρέπει να τη χάσουμε και δεν θα τη χάσουμε».

Κατά την τοποθέτησή του στις επιτροπές της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως το σχέδιο έχει γίνει δεκτό με θετικό τρόπο από την ευρωπαϊκή πλευρά, σημειώνοντας ωστόσο πως πρόκειται «για το πρώτο μίλι ενός μαραθωνίου». Ειδικότερα σημείωσε πως υπάρχουν δυσκολίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η χώρα καλείται να απορροφήσει διπλάσια χρήματα από όσα απορροφούσε και αυτό πρέπει να γίνει με διαφάνεια.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, ο κ. Σκυλακάκης είπε πως μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο ή το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνει η επίσημη κατάθεση του σχεδίου. Στόχος είναι μέσα στον Ιούνιο ή το αργότερο στις αρχές Ιουλίου να υπάρχει έγκριση από την Επιτροπή και «να πάρουμε την προκαταβολή, που είναι κοντά στα 4 δισεκατομμύρια, μέσα στο καλοκαίρι».

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη που φέρνει το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικότερα σημείωσε πως θα φέρει 180.000 με 200.000 μόνιμες θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7%.

Σχετικά με τα δάνεια, υπογράμμισε πως θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις «για ανθρώπους που είναι φερέγγυοι και θέλουν να βάλουν λεφτά». Όπως είπε, «το Ταμείο έχει ένα βασικό κανόνα: όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, φτάνει να βάζουν λεφτά και δικό τους ρίσκο. Δεν μπορεί να κάνεις τον επενδυτή με χρήματα του κράτους και να μη βάζεις δικά σου».

Προσέθεσε ωστόσο, «δεν αφήνουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εκτός», καθώς «έχουμε ανοιχτό ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδοτήσεων, που αθροιστικά φτάνει το 1,5 δισεκατομμύριο. Πρόκειται για τις επιδοτήσεις, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα επενδύσεων».

Κατά την τοποθέτησή του στις επιτροπές της Βουλής αναφέρθηκε στους πόρους που θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει η χώρα. Όπως είπε, «κινητοποιούμε μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις. Στις επιδοτήσεις το άθροισμα είναι 18 δισεκατομμύρια από το Ταμείο και σκοπεύουμε -με τις επιδοτήσεις αυτές- να κινητοποιήσουμε 25 με 26 δισεκατομμύρια επενδυτικούς πόρους. Στα δάνεια σκοπεύουμε να πάρουμε το σύνολο των δανείων και να πάμε στα 32 δισεκατομμύρια».

Ο Θ. Σκυλακάκης εστίασε στους άμεσα ωφελούμενους των δράσεων, κάνοντας εκτενή αναφορά: στις ανακαινίσεις και στον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων, στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, στην ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους (πολεοδομίες, κτηματολόγιο, ΕΦΚΑ κ.α.), στην κατάρτιση, στα μέτρα για τους αγρότες, στις δράσεις για το περιβάλλον και στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v