Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρέτσος: Διμερείς συμφωνίες με καθαρούς κανόνες για να έρθουν τουρίστες

«Οπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση το πρώτο 4μηνο του έτους, οι υψηλότεροι στόχοι μας αφορούν στο 2ο εξάμηνο, με τα έσοδα να υπολογίζονται μεταξύ του 40% με 50% του 2019», δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Ρέτσος: Διμερείς συμφωνίες με καθαρούς κανόνες για να έρθουν τουρίστες

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 πέφτει πλέον το βάρος για την καλύτερη αξιοποίηση του ανοίγματος του τουρισμού, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος ο πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος.

«Πλέον, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση το πρώτο 4μηνο του έτους, οι υψηλότεροι στόχοι μας αφορούν στο 2ο εξάμηνο, με τα έσοδα να υπολογίζονται μεταξύ του 40% με 50% του 2019», είπε ο κ. Ρέτσος και υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να προχωρήσουμε ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως της πορείας των εμβολιασμών, σε σύνθετες δράσεις, ώστε να ενδυναμώσουμε τις ροές από τις βασικές μας αγορές, αλλά και να εμπλουτίσουμε τις χώρες προέλευσης επισκεπτών».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ζήτησε διμερείς συμφωνίες, οι οποίες όμως όπως είπε «θα πρέπει μεταξύ άλλων να περιλαμβάνουν ξεκάθαρους κανόνες, ως προς τις προϋποθέσεις εισόδου και εξόδου επισκεπτών».

Η χώρα μας, συμπλήρωσε ο κ. Ρέτσος, στις 15 Μαΐου, σχεδιάζει να υποδεχθεί τους επισκέπτες της. Έχει συνεπώς την υποχρέωση να αποτελέσει για εκείνους έναν υγειονομικά ασφαλή προορισμό. Σε πρώτη φάση, αυτό περιορίζει εύλογα την προοπτική υποδοχής μεγάλων τουριστικών ροών. Ωστόσο, οι όποιες προβλέψεις θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές, να στηρίζονται σε στοιχεία και να προσαρμόζονται ανάλογα με τις εξελίξεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ.

Ο ίδιος αποδίδει αυτή την αβεβαιότητα στο πώς κινείται η πανδημία αλλά και στο πώς «κινείται και αποφασίζει η Ευρώπη». Όπως σημείωσε, «διαπιστώνουμε πως όλα μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή. Και αυτό προκύπτει τόσο από τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τη Γερμανία, πρόσφατα τη Γαλλία, όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο». Ρεαλισμός λοιπόν και παράλληλα πρωτοβουλίες και κινητικότητα, τρία στοιχεία τα οποία ούτως ή άλλως διέπουν διαχρονικά τη φιλοσοφία του ΣΕΤΕ.

Ο κ. Ρέτσος εκτίμησε επίσης ότι σε κάθε περίπτωση, «ο ελληνικός τουρισμός θα ηγηθεί αυτής της νέας αρχής» επανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία και τάχθηκε υπέρ ενός συντεταγμένου, στρατηγικού σχεδίου σταδιακού ανοίγματος της αγοράς. Ένα σχέδιο αυστηρών υγειονομικών κανόνων, με την παράλληλη αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων εξακολουθητικής επιτήρησης της επιδημιολογικής εξέλιξης σε όλη τη χώρα.

Η αποσωλήνωση μίας διασωληνωμένης οικονομίας απαιτεί μεταβατικό στάδιο, το οποίο και θα κρίνει τελικά την επιτυχία της θεραπείας και τη μελλοντική εξέλιξη, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης του τουρισμού, ζητώντας εκτός των άλλων τη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή έως το τέλος του 2021. Θα αποτελέσει, υπογράμμισε, πολύ σοβαρό εργαλείο για τις επιχειρήσεις να ανακτήσουν μεγαλύτερο κομμάτι πελατείας, από μία συρρικνωμένη -για δεύτερη συνεχή χρονιά- παγκόσμια τουριστική πίτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v