Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνητρα για ενίσχυση επιχειρήσεων στην Πελοπόννησο

Μέσω του προγράμματος Leader για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Από 50% έως 65% το ύψος της επιδότησης. Οι επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων.

Κίνητρα για ενίσχυση επιχειρήσεων στην Πελοπόννησο

Οκτώ παρεμβάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας, θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος Leader. Η υποβολή των αιτήσεων αρχίζει στις 14 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 18 Ιουνίου 2021.

Ειδικότερα, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, θα χρηματοδοτηθούν πράξεις ιδιωτικού χαρακτήρα που συμβάλλουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην εξυπηρέτηση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, για την επίτευξη των στόχων της εγκεκριμένης τοπικής στρατηγικής.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδύσεων ορίζεται στις 600.000 ευρώ ενώ το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 50% έως 65%.

Οι παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν μέσω οκτώ υποδράσεων.

Ειδικότερα:

Υποδράση 19.2.2.2: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, επέκταση και μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής, αποθήκευσης και εμπορίας, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην μεταποίηση προϊόντων του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης και χρησιμοποιούν τα προϊόντα αυτά ως πρώτη ύλη για την περαιτέρω μεταποίησή τους, έτσι ώστε το εξαγόμενο προϊόν να είναι μη γεωργικό.

Υποδράση 19.2.2.3: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός και επέκταση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της διανυκτέρευσης, της εστίασης και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Υποδράση 19.2.2.4: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός και επέκταση επιχειρήσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση και του εμπορίου.

Υποδράση 19.2.2.5: Βελτίωση της παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του αγροτικού πληθυσμού.

Υποδράση 19.2.3.1: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός και επέκταση μονάδων παραγωγής, αποθήκευσης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα γεωργικό προϊόν, με έμφαση στην τήρηση των προδιαγραφών υγιεινής, της εργασιακής ασφάλειας, αλλά και στην αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής των βιολογικών προϊόντων και των προϊόντων ποιότητας.

Υποδράση 19.2.3.3: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός και επέκταση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της διανυκτέρευσης, της εστίασης και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να εξοπλιστούν με συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος.

Υποδράση 19.2.3.4: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός και επέκταση επιχειρήσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση, και του εμπορίου. Προτεραιότητα θα δοθεί στην εγκατάσταση των επιχειρήσεων σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα. Επίσης, όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να εξοπλιστούν με συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, νερού.

Υποδράση 19.2.3.5: Δημιουργία, βελτιώσεις ή επεκτάσεις χώρων παροχής υπηρεσιών του τομέα της κοινωνικής εξυπηρέτησης όπως είναι παιδικών σταθμών, χώρων αθλητισμού, πολιτιστικών κέντρων κ.ο.κ

Στις επιλέξιμες προς χρηματοδότηση δαπάνες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εξής:

  • Η αγορά, η κατασκευή ή βελτίωση ακινήτου, δαπάνες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.
  • Η αγορά εξοπλισμού που εξυπηρετεί τη λειτουργία της επένδυσης.
  • Η αγορά καινούργιων οχημάτων και συγκεκριμένα i) Οχημάτων μεταφοράς προϊόντων ειδικού τύπου, ii) Μέσων εσωτερικής μεταφοράς που καλύπτουν τις ανάγκες της επένδυσης. Η απόκτηση πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας, τα οποία είναι αναγνωρισμένα από διεθνή ή εθνικά πρότυπα.
  • Η αγορά λοιπού εξοπλισμού της επιχείρησης (π.χ. fax, τηλεφωνικές εγκαταστάσεις, δίκτυα ενδοεπικοινωνίας, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, λογισμικά, περιφερειακά μηχανήματα και φωτοτυπικά.)
  • Δαπάνες συστημάτων ασφαλείας εγκαταστάσεων, συστημάτων πυροσβεστικής προστασίας εγκαταστάσεων.
  • Γενικές δαπάνες συνδεόμενες με τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό της μονάδας, (αμοιβές αρχιτεκτόνων, μηχανικών, συμβούλων κ.λπ.)
  • Δαπάνες όπως απόκτηση ή ανάπτυξη λογισμικού και αποκτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών, δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, εμπορικών σημάτων κ.λπ.
  • Δαπάνες προβολής
  • Δαπάνες σύνδεσης με Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας
  • Ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατά παντός κινδύνου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της επένδυσης (υποχρεωτική ασφάλιση).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v