Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με 63 ελληνικές εταιρείες συνομιλούν οι Γάλλοι για τις φρεγάτες

Η επίσημη πρόταση των Γάλλων περιλαμβάνει τρεις φρεγάτες «made in Greece» και δουλειές παραγωγής, συντήρησης και έρευνας για ναυπηγεία και δεκάδες άλλες ελληνικές επιχειρήσεις. ΜΕΤΚΑ, Όμιλος Viohalco, Intracom και Μevaco, στη λίστα του Naval Group.

Με 63 ελληνικές εταιρείες συνομιλούν οι Γάλλοι για τις φρεγάτες

Με 63 ελληνικές εταιρείες βρίσκονται σε επαφή οι Γάλλοι του Naval Group, προκειμένου να συνεργαστούν σε περίπτωση που η χώρα μας αποδεχτεί την πρότασή τους για την απόκτηση των τεσσάρων φρεγατών τελευταίας γενιάς και για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ 200.

Αυτό δήλωσαν στελέχη της γαλλικής πλευράς, η βασική πρόταση των οποίων περιλαμβάνει:

• Τη διάθεση τεσσάρων νέων φρεγατών τύπου FDI τελευταίας γενιάς, οι τρεις εκ των οποίων θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα (η πρώτη θα παραδοθεί το 2025, ενώ ενδιάμεσα θα παραδοθούν από τις αρχές του 2022 δωρεάν δύο υπάρχουσες φρεγάτες).

• Τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου MEKO 200.

• Τη συνεργασία με σειρά ελληνικών εταιρειών, οι οποίες μεταξύ άλλων θα συμμετάσχουν στην παραγωγή και συντήρηση των νέων φρεγατών, θα αποκτήσουν τεχνογνωσία και επίσης θα μπορούν να συμμετάσχουν σε μελλοντικούς διαγωνισμούς των Γάλλων ανά τον κόσμο, διεκδικώντας σειρά νέων συμβάσεων.

Όπως έχει και παλαιότερα αναφέρει το Euro2day.gr, έχουν ήδη γίνει επαφές τόσο με ελληνικές εταιρείες από τους χώρους της βιομηχανίας και της πληροφορικής, όσο και με εγχώρια εκπαιδευτικά και ερευνητικά κέντρα για μια πιθανή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών (ωφελημένα προφανώς από την πρόταση των Γάλλων θα βγουν και τα ελληνικά ναυπηγεία).

Μεταξύ των ελληνικών εταιρειών που ήδη έχουν εγγραφεί ως προμηθευτές του Naval Group περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι ΜΕΤΚΑ, Ελληνικά Καλώδια, IDE Intracom, Mevaco, Άκμων, Elfon, Teletel, Miltech, ενώ το γαλλικό γκρουπ συγκαταλέγεται στους πελάτες της Sunlight του Ομίλου Γερμανού.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες αυτές θα συμμετάσχουν στην παραγωγή των φρεγατών, σε περίπτωση που οι Γάλλοι αναλάβουν τη σχετική σύμβαση, ενώ παράλληλα είναι υποψήφιες να διεκδικήσουν εργασίες της Naval Group ανά τον κόσμο.

ΥΓ: Οι Γάλλοι επίσης παρουσίασαν και την εναλλακτική πρόταση, που αναφέρεται στην πώληση δύο υπαρχουσών φρεγατών (μιας αντιαεροπορικής και μιας ανθυποβρυχιακής).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v