Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού ποντάρει η Ελλάδα με την πρώτη κίνηση για τουριστικό άνοιγμα

Περιορισμένα αναμένονται τα οφέλη από την άρση της υποχρέωσης καραντίνας που ετοιμάζεται για επισκέπτες συγκεκριμένων χωρών. Η ανάγκη δοκιμής του ενδιαφέροντος και οι προσδοκίες για καλύτερο καλοκαίρι έναντι του 2020.

Πού ποντάρει η Ελλάδα με την πρώτη κίνηση για τουριστικό άνοιγμα

Crash test ενόψει του ολικού ανοίγματος της 14ης Μαΐου θεωρούν στην κυβέρνηση τη σταδιακή άρση ταξιδιωτικών περιορισμών από την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη, 19 ή 20 Απριλίου.

Χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω καθυστέρηση καθώς τα πάντα είναι ρευστά σε σχέση με την πορεία της πανδημίας, η άρση του μέτρου της επταήμερης καραντίνας για τις πτήσεις από Ε.Ε. και πέντε ακόμη χώρες εκτός Ε.Ε. είναι η βασική αλλαγή που θα επέλθει μαζί με το «άνοιγμα» των πτήσεων από εννέα διεθνή αεροδρόμια της χώρας και δύο συνοριακούς σταθμούς.

Τη στρατηγική του σταδιακού ανοίγματος είχε προαναγγείλει από τις αρχές Μαρτίου σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ITB ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Βέβαια από τότε η επιδημιολογική εικόνα της χώρας έχει χειροτερέψει, ωστόσο το υπουργείο δεν εγκαταλείπει όπως φαίνεται το σχέδιό του. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ξένοι τουρίστες θα έρχονται, αλλά τα περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις των Ελλήνων πολιτών θα ισχύουν και για τους τουρίστες.

Παράλληλα, δεν θα λειτουργεί η εστίαση. Για τους λόγους αυτούς και για το γεγονός ότι σε πολλές χώρες της ΕΕ ισχύουν ακόμη αυστηροί περιορισμοί, δεν αναμένεται μεγάλος αριθμός τουριστών και ως εκ τούτου το σχέδιο προσφέρεται για μελέτη, με στόχο να προβλεφθούν προβληματικές καταστάσεις ενόψει του ολικού ανοίγματος της χώρας στις 14 Μαΐου.

Οι τουρίστες[που θα δέχεται η χώρα είναι από τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σερβία και Ισραήλ.

Ως προς τις αεροπορικές πτήσεις εξωτερικού, η χώρα μας αρχικά θα υποδέχεται πτήσεις σε συγκεκριμένα αεροδρόμια, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κω, Χανιά, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Μύκονο και Κέρκυρα. Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις, δύο σταθμοί εισόδου από τη Βουλγαρία σε Προμαχώνα και Νυμφαία θα λειτουργούν κατά την αρχική αυτή φάση του ανοίγματος. Σε αυτή την πρώτη φάση, η είσοδος στην Ελλάδα θα επιτρέπεται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού από τον αρμόδιο φορέα της χώρας προέλευσης του ταξιδιώτη.
  • Αντί για πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο τουρίστας μπορεί να επιδεικνύει αρνητικό τεστ PCR έως και 72 ώρες προτού ταξιδέψει.
  • Ταυτόχρονα, 24 ώρες πριν ταξιδέψει, κάθε τουρίστας θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το ειδικό έγγραφο PLF.

Κατά την είσοδό τους στη Ελλάδα, οι επισκέπτες θα υποβάλλονται σε στοχευμένους ελέγχους. Για τη μετακίνηση των επισκεπτών από και προς το ξενοδοχείο παραμονής τους, για όσο διάστημα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, οι επισκέπτες θα μπορούν να μετακινηθούν από το αεροδρόμιο προς το κατάλυμα στο οποίο έχουν κάνει κράτηση με το voucher του ξενοδοχείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v