Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δευτεραθλήτρια στην ΕΕ η Ελλάδα στη διάθεση συχνοτήτων 5G

Η χώρα μας παραμένει στην πρωτοπορία όσον αφορά στις υποδομές του 5G και την εκχώρησή του στις τρεις βασικές μπάντες συχνοτήτων. Στην πρώτη θέση είναι Φινλανδία και Γερμανία και δεύτερη η Ελλάδα!

Δευτεραθλήτρια στην ΕΕ η Ελλάδα στη διάθεση συχνοτήτων 5G

Η Ελλάδα κρατά σταθερά τη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης στη διάθεση των συχνοτήτων για τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G) και το 2021.

Το 2020 η χώρα υπολειπόταν μόνο έναντι της Φινλανδίας στην πρόοδο που είχε κάνει για την απόδοση των συχνοτήτων, πάνω στις οποίες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προχωρούν στις υποδομές των δικτύων 5G. Τώρα στην πρώτη θέση προστίθεται και η Γερμανία ενώ ακολουθεί η Ελλάδα με ελάχιστη διαφορά (μόλις μία ποσοστιαία μονάδα πριν το 100%).

«Προχωράμε στην άμεση ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο της ΕΕ για το 5G, περνάμε στην εποχή των δικτύων πέμπτης γενιάς πολύ ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, η Ελλάδα -σύμφωνα με την εταιρεία iDATE- έχει εναρμονίσει και αποδώσει το 83% των συχνοτήτων που διατίθενται για τα δίκτυα 5ης γενιάς, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μόλις 35,7%.

Τον Μάρτιο η Ελλάδα παρουσιάζεται να έχει κάνει ένα μεγάλο άλμα και η εναρμόνιση και απόδοση των συχνοτήτων για τα δίκτυα 5ης γενιάς και έφτασε το 99%! Και αυτό όταν ο μέσος όρος ανέβηκε μόλις 3 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 38,7%.

Στην πρώτη θέση παραμένει η Φινλανδία, που έχει εναρμονίσει και αποδώσει το 100% των συχνοτήτων 5G και μαζί της πλέον και η Γερμανία, που το 2020 ήταν στην τρίτη θέση. Στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης είναι πλέον η Σλοβακία, με ποσοστό 67%.

Στον αντίποδα των ευρωπαϊκών χωρών, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Πολωνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του iDATE, σε αυτά τα κράτη, μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδοθεί καμία συχνότητα για χρήση 5G και έχουν μηδενική επίδοση.

Δεκαπέντε μήνες πριν και η Ελλάδα βρισκόταν ανάμεσα σε αυτές της χώρες.

Η Ελλάδα και το 5G

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες καταναλωτές που κάνουν χρήση των δικτύων 5ης γενιάς απολαμβάνουν ταχύτητες όσον αφορά τη λήψη αλλά και την αποστολή δεδομένων που δεν έχουμε ξαναδεί στη χώρα μας.

Οι υψηλές ταχύτητες είναι ένα πρώτο δείγμα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, η οποία τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αλλάξει αρκετά την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

Με βάση τις άδειες που έχουν οι εταιρείες κινητής, η υποχρέωσή τους είναι να προσφέρουν κάλυψη με ελάχιστες ταχύτητες λήψης δεδομένων 100 Mbps στο 60% του πληθυσμού της χώρας μέσα στην επόμενη τριετία και στο 90% στην επόμενη εξαετία. Οι στόχοι αυτοί αναμένεται να επιτευχθούν ενδεχομένως και νωρίτερα.

Οι εταιρείες προσφέρουν κινητά από 280 ευρώ χωρίς σύνδεση, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες 5G ενώ σύντομα αναμένονται και πιο φθηνά τηλέφωνα στην ελληνική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v