Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Εως 18,3% το bonus για το ελληνικό ΑΕΠ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης βλέπει για την Ελλάδα η S&P Global από το Ταμείο Ανάκαμψης την περίοδο 2020-2026. Τα δύο σενάρια για την οικονομία και το ΑΕΠ, με βάση τον υψηλό ρυθμό απορρόφησης.

S&P: Εως 18,3% το bonus για το ελληνικό ΑΕΠ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η S&P Global εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα είναι η πλέον ωφελημένη από τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς θα επιδείξει τα υψηλότερα οφέλη σε όρους ανάπτυξης από όλες τις χώρες στην Ευρωζώνη, τα επόμενα επτά χρόνια.

Σε δύο σενάρια που εξετάζει η S&P Global, η ανάπτυξη της Ελλάδας και του ΑΕΠ την περίοδο 2020-2026 θα μπορούσε σωρευτικά να διαμορφωθεί από +8,3% έως +18,3%, στην περίπτωση μια ισχυρής θετικής επίδρασης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης με βάση την τελευταία επταετία, στο 66%, το οποίο σημαίνει ότι οι πιθανότητες για αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων της Ε.Ε είναι υψηλές, αν και εξηγεί η S&P Global ότι οι παρελθούσες επιδόσεις μπορεί να μην είναι ενδεικτικές, από το γεγονός ότι όλες οι οικονομίες λειτουργούν κάτω από τις δυνατότητές τους και έτσι έχουν περισσότερο χώρο για να απορροφήσουν τη βοήθεια. Παράλληλα τονίζει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι απόλυτα υποστηρικτικό για τις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, δίνοντας έτσι άλλο ένα σήμα για αναβάθμιση προσεχώς της ελληνικής οικονομίας.

Ποιες χώρες επωφελούνται περισσότερο

Ο οίκος καθορίζει το ύψος των κονδυλίων και δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης σε χώρες με βάση τον πληθυσμό, το κατά κεφαλήν εισόδημα, τη μέση ανεργία και την εκτίμηση για την πτώση του ΑΕΠ το 2020 και το 2021. Παράλληλα, υπολογίζει την άνοδο στο ΑΕΠ ως το 2026, σε σχέση με την πορεία του ΑΕΠ χωρίς το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ελλάδα και Βουλγαρία: Το υψηλό επίπεδο δομικής ανεργίας προ πανδημίας, το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, το μεγάλο επενδυτικό κενό, ο μεγάλος τομέας υπηρεσιών καθώς και ο σχετικά υψηλός ρυθμός απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων εξηγούν γιατί οι δύο χώρες με το μεγαλύτερο όφελος είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία. Με βάση τις εκτιμήσεις της S&P, το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενισχύσει το ΑΕΠ στις δύο χώρες κατά 8,3% και 6,1% αντίστοιχα, με βάση το σενάριο χαμηλής επίπτωσης και κατά 18,3% και 18,2% αντίστοιχα, με βάση το σενάριο μεγάλης επίπτωσης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πορτογαλία, Λετονία, Κροατία: Με βάση το σενάριο χαμηλής επίπτωσης, ο οίκος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% έως το 2026 στην Πορτογαλία και τη Λετονία και κατά 5,8% για την Κροατία. Με βάση το αισιόδοξο σενάριο, το ΑΕΠ Πορτογαλίας, Κροατίας και Λετονίας θα ενισχυθεί κατά 10,9%, 16,3% και 12% αντίστοιχα.

Λιθουανία, Ισπανία, Εσθονία: Ο οίκος προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ λίγο χαμηλότερη του 4% για Λιθουανία, Ισπανία και Εσθονία. Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ε.Ε., η Ισπανία είναι μεταξύ των κερδισμένων του Ταμείου. Με βάση το αισιόδοξο σενάριο, αυτό καθίσταται πιο ξεκάθαρο, καθώς προβλέπεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 10,1% έναντι 8,5% για τη Λιθουανία και 8,2% για την Εσθονία. Η μεγαλύτερη άνοδος για το ισπανικό ΑΕΠ με βάση το θετικό σενάριο αντανακλά το αδύναμο ιστορικό της χώρας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v