Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τριμηνιαία αποτελέσματα που... φτιάχνουν κλίμα για τους επενδυτές

Θετική υποδοχή των πρώτων φετινών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων από τους επενδυτές. Οι προσδοκίες για καλύτερες επιδόσεις παρά την επίμονη επιρροή της πανδημίας και τα πλήγματα σε επιμέρους κλάδους. Τι μπορεί να πάει στραβά για την αγορά.

Τα τριμηνιαία αποτελέσματα που... φτιάχνουν κλίμα για τους επενδυτές

Η ανακοίνωση των πρώτων φετινών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων άρχισε ήδη να θερμαίνει το ταμπλό του ΧΑ, καθώς επιβεβαιώνει όσους έγκαιρα προέβλεπαν ότι πολλές εισηγμένες εταιρείες θα εκπλήξουν θετικά το 2021 με την οικονομική τους πορεία, κόντρα στις επιπτώσεις της τρέχουσας πανδημίας.

Όσο και αν ο αριθμός των εταιρειών που έχει ήδη ανακοινώσει τις σχετικές επιδόσεις του είναι πολύ περιορισμένος, τα πρώτα δείγματα είναι σαφώς θετικά. Επιπλέον, οι ανοδικές επιδόσεις μιας εταιρείας δημιουργούν ανάλογες προσδοκίες και για τις υπόλοιπες εισηγμένες του ίδιου κλάδου, κινητοποιώντας έτσι ένα ευρύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον στο ΧΑ.

Πέραν αυτού, τα καλά τριμηνιαία αποτελέσματα σε συνδυασμό με τη σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και με το γεγονός ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ήταν ιδιαίτερα αναιμικό για τις περισσότερες εισηγμένες, δημιουργούν στους επενδυτές προσδοκίες για μια ακόμη πιο βελτιωμένη εικόνα των εταιρικών επιδόσεων σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου.

Από την άλλη πλευρά, τα εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δεν θα είναι ανοδικά για το σύνολο των εισηγμένων. Και αυτό, γιατί δεκάδες εταιρείες συνεχίζουν και φέτος να πλήττονται έντονα από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα ξενοδοχεία, στο λιανικό εμπόριο και όσες δραστηριότητες επηρεάζονται έντονα από τον τουρισμό. Ωστόσο, υπήρξαν και ορισμένες εμπορικές εταιρείες οι οποίες κατάφεραν κατά το πρώτο τρίμηνο να περιορίσουν τις απώλειές τους σε σχέση με τις αντίστοιχες του περυσινού lock down (π.χ. πτώση πωλήσεων 10% για τον όμιλο Fourlis, 11% για τα Jumbo και 4% για την Κλουκίνας-Λάππας).

Τα αποτελέσματα

Η Μυτιληναίος προσέγγισε στο πρώτο φετινό τρίμηνο τις περυσινές οικονομικές της επιδόσεις (κύκλος εργασιών 524 εκατ. και καθαρά κέρδη 37 εκατ. ευρώ), προδιαγράφοντας μια πολύ καλή φετινή οικονομική χρήση.

Στο χώρο της πληροφορικής, η Entersoft αύξησε τις πωλήσεις της από τα 4,19 στα 6,375 εκατ. και τα προ φόρων κέρδη της από το 1,22 στα 2,592 εκατ. ευρώ! Στον ίδιο κλάδο, πολύ ικανοποιητικά τριμηνιαία αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινώσουν και άλλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Quest Holdings και η Epsilon Net.

H Π. Πετρόπουλος (ευρύτερη αγορά οχημάτων) ανέβασε στο πρώτο φετινό τρίμηνο τις πωλήσεις της από τα 21,6 στα 29 εκατ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη από τα 200 χιλ. στο 1,8 εκατ. ευρώ, καθώς ανοδική ζήτηση παρατηρείται φέτος σε όλες τις υποαγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Ανάλογη πορεία σημείωσε και για η Ικτίνος Μάρμαρα (ενοποιημένο EBITDA από το 1,5 στα 3,3 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη από τα 300 χιλ. στο 1,9 εκατ. ευρώ στο πρώτο φετινό τρίμηνο).

Η σαπωνοποιία Παπουτσάνης συνέχισε και κατά το πρώτο τέταρτο του 2021 την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, ανεβάζοντας τις πωλήσεις του από τα 8,06 στα 10,29 εκατ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη από τα 470 στα 540 χιλ. ευρώ.

H Βιοκαρπέτ (κλάδος διέλασης αλουμινίου) ανέβασε κατά 38% τις πωλήσεις του πρώτου φετινού τριμήνου.
Επίσης, σαφώς ικανοποιητικά ξεκίνησαν τη φετινή χρονιά πολλές εισηγμένες (ανεξάρτητα από το πόσες από αυτές θα ανακοινώσουν τριμηνιαία αποτελέσματα), που επηρεάζονται από την πορεία των επενδύσεων, των εξαγωγών και της οικοδομής, όπως πχ οι εταιρείες του Ομίλου Viohalco, η Έλαστρον και η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας.

Τα Πλαστικά Θράκης συνεχίζουν και κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο την ιδιαίτερα ικανοποιητική περυσινή τους πορεία, ενώ πολύ καλύτερα από πέρυσι εξελίσσονται κατά το πρώτο μισό του 2021 οι οικονομικές επιδόσεις της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v