Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλεκτρισμός: Γεγονός η σύζευξη των αγορών Ελλάδας-Βουλγαρίας

Το Go Live για τη σύζευξη αγορών στα σύνορα Βουλγαρίας - Ελλάδας επιτυγχάνεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί. Από την Τετάρτη η παράδοση της ενέργειας.

Ηλεκτρισμός: Γεγονός η σύζευξη των αγορών Ελλάδας-Βουλγαρίας

Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στον στόχο για την εναρμονισμένη, πλέον, εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού της Ευρώπης πραγματοποιείται αύριο, με τη σύζευξη τιμών των ηλεκτρικών αγορών Ελλάδας-Βουλγαρίας σε επίπεδο Αγοράς Επόμενης Ημέρας.

Το Go Live στα σύνορα των δύο χωρών, με την προγραμματισμένη διαπραγμάτευση των προσφορών, επιτυγχάνεται με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί. Η παράδοση της ενέργειας ξεκινά από την Τετάρτη, οπότε, πλέον, οι προσφορές αγοράς και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας των συμμετεχόντων θα καταγράφονται σε κοινά βιβλία εντολών.

Για την επίτευξη της σύζευξης εργάστηκαν συντονισμένα τα Χρηματιστήρια Ενέργειας Ελλάδος και Βουλγαρίας (IBEX), η Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EnExClear), καθώς και οι Διαχειριστές του Συστήματος Μεταφοράς, ΑΔΜΗΕ και ESO.

Οι συμβάσεις με αντισυμβαλλόμενους, οι τεχνικές αλλαγές και οι απαιτούμενες ρυθμίσεις ολοκληρώθηκαν έγκαιρα, εξασφάλισαν τις εγκρίσεις των Ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών και παράλληλα έγιναν με επιτυχία, στο δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου, και οι δοκιμές για το coupling. Η σύζευξη τιμών των αγορών Ελλάδος-Βουλγαρίας γίνεται εφικτή στο πλαίσιο του περιφερειακού προγράμματος IBWT (Πίνακας Εργασίας Ιταλικών Συνόρων).

Μετά τη σύζευξη της Ελλάδας, τον περασμένο Δεκέμβριο, με την Ιταλία, η χώρα μας ξεκίνησε ουσιαστικά την ενσωμάτωσή της στην ενοποιημένη ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού. Απαιτείται άλλη μία σύζευξη με την Ιταλία, που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο, σε επίπεδο Ενδοημερήσιων Αγορών, χωρίς τη συμμετοχή της Βουλγαρίας. Θα έχει προηγηθεί η σύζευξη των αγορών Βουλγαρίας και Ρουμανίας, που τοποθετείται μέσα στον Αύγουστο και ως τα τέλη του χρόνου, οι τοπικές συζεύξεις της Ρουμανίας με την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Οι συζεύξεις αυτές θεωρούνται ακρογωνιαίος λίθος για να φθάσουμε στον μεγάλο στόχο, έως τον Φεβρουάριο του 2022, που περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας κοινής ολοκληρωμένης ενδοημερήσιας διασυνοριακής αγοράς (XBID Market Project), για τη συνεχή ροή συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη εντός της ημέρας, με απώτερο στόχο τη σύγκλιση των τιμών προς όφελος του καταναλωτή. Η ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας θεωρείται το «κλειδί» για την επίτευξη του green deal.

Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E), συνδέεται το 95% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην Ε.Ε., με 1.500 TWh τον χρόνο και μέση ημερήσια αξία αντιστοιχισμένων συναλλαγών ύψους 200 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v